Voordelen van combinatie van quercetine en zink | Purovitalis

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Voordelen van quercetine en zink in combinatie met elkaar

Voordelen van quercetin en zink in combinatie

Een robuust immuunsysteem is essentieel om fit en gezond te blijven. De COVID-19 pandemie heeft dit feit verder bevestigd. Mensen beseffen nu hoe belangrijk het is om een gezond immuunsysteem te hebben. Er zijn veel aanbevelingen voor het verbeteren van de natuurlijke immuniteit van het lichaam om infecties te bestrijden. Eén zo’n aanbeveling is om zink en quercetine samen in te nemen. Bepaalde onderzoeken suggereren dat mensen voordeel kunnen halen uit zink-quercetine als de twee samen worden toegediend. Laten we eens kijken naar de details van zink en quercetine en hoe hun combinatie gunstig blijkt te zijn voor het menselijk lichaam. En laten we eens kijken naar de absorptie van quercetine en zink.

Wat is zink en hoe is het nuttig?

Zink is een essentiële voedingsstof die essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties. Omdat het een essentiële voedingsstof is, moet men het via de voeding binnenkrijgen, omdat het lichaam geen essentiële voedingsstoffen kan aanmaken. U kunt zink via verschillende voedselbronnen binnenkrijgen, zoals volle granen, melkproducten, rood vlees en gevogelte. Versterkte ontbijtgranen zijn ook een goede bron van zink, omdat ze dit sporenelement en vele andere bevatten.

Zink is essentieel voor de groei en ontwikkeling van het lichaam en verbetert de immuniteit. Het speelt een vitale rol in verschillende lichaamsfuncties zoals genexpressie, proteïne- en DNA-synthese en enzymatische reacties die in het lichaam plaatsvinden. Bovendien kan een laag zinkgehalte leiden tot vertraagde wondgenezing.

Er zijn verschillende gezondheids voordelen van zink:

 • Zink staat bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken.
 • Het bevordert de wondgenezing door een belangrijke rol te spelen bij het beheersen van ontstekingen en de collageensynthese.
 • Het helpt bij de behandeling van acne door zwellingen te verminderen, olieklieren te onderdrukken en de groei van bacteriën te remmen.
 • Zink vermindert ontstekingen door ontstekingseiwitten en oxidatieve stress onder controle te houden.
 • Het helpt diarree bij kinderen met een zinktekort te verminderen.
 • Het verlaagt het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
 • Zink voorkomt ook huidaandoeningen zoals zonnebrand en luieruitslag bij baby’s.

Wat is quercetine en hoe werkt het heilzaam?

Quercetine is een natuurlijk pigment dat in verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Het werkt als antioxidant en is in redelijke hoeveelheden aanwezig in voedsel. Daarom is suppletie van deze flavonoïde over het algemeen niet nodig, omdat het lichaam de benodigde hoeveelheid via de voeding binnenkrijgt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze fytochemische stof zijn bosbessen, broccoli, appels, boerenkool, cherrytomaten en uien.

Quercetine staat erom bekend dat het goed is voor de gezondheid vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. Vrije radicalen in het lichaam zijn onstabiele moleculen die schade veroorzaken en leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten. Quercetine helpt bij het opvangen en neutraliseren van overtollige vrije radicalen, waardoor schade wordt beperkt.

De verschillende gezondheidsvoordelen van quercetine zijn de volgende:

 • Dankzij de antioxiderende eigenschappen beschermt quercetine tegen vrije radicalen in het lichaam.
 • Het verlicht hooikoorts of allergiesymptomen omdat het ook antihistaminische eigenschappen heeft.
 • Het kan de bloeddruk verlagen door de bloedvaten te ontspannen.
 • Quercetine kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 • Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten zoals beroertes en andere hartkwalen.
 • Het heeft antikanker eigenschappen die de groei en verspreiding van tumoren in het lichaam voorkomen.
 • Quercetine kan ook helpen bij het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Voordelen van zink-quercetine in combinatie met elkaar

We hebben gezien dat zink en quercetine afzonderlijk verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Recente onderzoeken tonen echter aan dat de voordelen waarschijnlijk groter zijn wanneer deze twee in combinatie worden genomen. Wanneer zink en quercetine in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn, kunnen ze het immuunsysteem van het lichaam op natuurlijke wijze stimuleren om een hoger niveau van bescherming tegen infecties en ziekten te bieden.

Uit onderzoek blijkt dat quercetine mogelijk antivirale eigenschappen heeft tegen virussen zoals het rhinovirus, respiratoire en griepvirussen. Het zou ook kunnen helpen bij het remmen van het coronavirus, volgens voorlopig onderzoek uitgevoerd in China en Zuid-Korea. Er is echter verder onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Aan de andere kant is zink populair vanwege zijn antivirale werking sinds 1984, toen uit een onderzoek bleek dat het gunstig is om de duur en symptomen van verkoudheid te verminderen. Zink werkt tegen virussen via verschillende mechanismen, zoals het inactiveren van virussen, het remmen van de virale replicatie, het remmen van de RNA-synthese, etc.
Omdat zink en quercetine beide antivirale eigenschappen bezitten, kunnen ze een cumulatief effect hebben tegen virussen wanneer ze samen worden toegediend.

Hoe werken quercetine en zink samen?

Verschillende laboratoriumonderzoeken hebben nu het verband aangetoond tussen de consumptie van quercetine en de absorptie van zink. Quercetine is een ionofoor voor zink. Het is verantwoordelijk voor het transporteren van zinkkationen door de celwand van de buitenkant van de cel naar de binnenkant. Voor een antivirale werking van zink is het essentieel dat zink het centrum van de cel bereikt, waar virussen zich vermenigvuldigen. Omdat de celwandbarrière niet toelaat dat zinkkationen gemakkelijk de cel binnendringen, is de hulp van ionoforen zoals quercetine nodig om die barrière te passeren en tegen het virus te werken.

Een in 2016 gepubliceerd onderzoek werd uitgevoerd om na te gaan of polyfenolen zoals quercetine complexen kunnen vormen met zink en dit door de celwandbarrière heen kunnen transporteren. De resultaten bevestigden dat quercetine, samen met 14 andere polyfenolen, zich aan zink kunnen binden om complexen te vormen die gemakkelijk door een lipidemembraan heen kunnen. Hoewel de resultaten van het onderzoek een verband aantonen tussen quercetine en de absorptie van zink in de cellen, is er meer onderzoek in deze richting nodig.

Conclusie

De voordelen van het innemen van een combinatie van zink en quercetine voor het stimuleren van de immuunrespons van het lichaam zijn vastgesteld door verschillende onderzoeken. De combinatie lijkt gunstig te zijn als deze regelmatig wordt ingenomen. Bepaalde voedingsmiddelen hebben ze in redelijke hoeveelheden om voldoende van de twee te leveren. Als u er echter voor kiest om supplementen met zink en quercetine in te nemen, is het raadzaam om dit met uw zorgverlener te bespreken. Liposomale Quercetine van Purovitalis biedt u een betere absorptie en een kwaliteit waarop u kunt vertrouwen.

Referenties

 1. https://www.healthfirstdc.com/blog/the-importance-of-zinc-and-quercetin-during-pandemic
 2. https://gilbertlab.com/neutraceuticals/quercetin/antiviral-effects-of-quercetin-zinc-ionophore/
 3. https://www.healthline.com/nutrition/quercetin#sources-dosage
 4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170#dosage
 5. https://www.phwcbermuda.com/amazing-benefits-of-zinc-and-quercetin
 6. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112
 7. https://www.healthline.com/nutrition/zinc#benefits

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro