GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Quercetine: Voordelen, dosering en bijwerkingen uitgelegd

Wat is Quercetine? Wat zijn de voordelen en bijwerkingen?

Quercetine wordt steeds populairder in de wereld van longevity en gezondheidssupplementen. Maar wat is het, en waarom zijn zoveel mensen erin geïnteresseerd? Deze gids geeft uitleg over quercetine, met focus op voordelen voor de huid, de aanbevolen hoeveelheid en mogelijke bijwerkingen.

Wat is quercetine?

Quercetine is een natuurlijk flavonoïde, een plantenpigment dat bijdraagt aan de kleuren van veel fruit en groenten. Naast de rol in plantengezondheid, biedt het talrijke voordelen voor de menselijke gezondheid. Het is een antioxidant, wat betekent dat het je cellen helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen – onstabiele moleculen die cellulaire structuren kunnen beschadigen. Deze bescherming is een belangrijke factor in de gezondheidsvoordelen van quercetine.

Flavonoïden begrijpen

Flavonoïden, zoals quercetine, behoren tot een bredere categorie van plantaardige fytonutriënten. Ze vallen op door hun antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen. In ons lichaam beïnvloeden deze stoffen actief verschillende metabole processen, wat de algehele gezondheid en welzijn bevordert.

Natuurlijke bronnen van quercetine

Quercetine komt veel voor in diverse voedingsmiddelen, waardoor het gemakkelijk in je dieet op te nemen is. Hier zijn enkele van de beste natuurlijke bronnen.

 • Appels: Vooral in de schil, appels zijn een heerlijke manier om quercetine binnen te krijgen.
 • Bessen: Blauwe bessen, bramen en andere bessen zijn rijk aan flavonoïden.
 • Druiven: Zowel druiven als wijn, vooral rode variëteiten, bevatten quercetine.
 • Uien: Dit veelgebruikte kookingrediënt is een verrassend goede bron.
 • Rode Wijn: Met mate biedt rode wijn een manier om flavonoïden te consumeren.
 • Groene Thee: Bekend om zijn gezondheidsvoordelen, groene thee is een uitstekende bron.

Door deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kun je je quercetine-inname verhogen, wat bijdraagt aan de antioxidatieve voordelen die ze bieden.

Voordelen van quercetine

De gezondheidsvoordelen van quercetine zijn divers en impactvol. Een van de meest gevierde rollen is het bevorderen van huidgezondheid. Als antioxidant helpt quercetine oxidatieve stress te bestrijden, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en huidschade. Deze actie helpt om een jeugdige, gezonde huid te behouden.

Belangrijkste voordelen van quercetine:

 • Bevordert de gezondheid van de huid: Door vrije radicalen te bestrijden, kan quercetine tekenen van veroudering verminderen en de huid beschermen tegen schade door het milieu.
 • Vermindert ontstekingen: Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het gunstig is bij het verminderen van ontstekingen in verschillende delen van het lichaam.
 • Verlicht allergiesymptomen: Het kan mestcellen stabiliseren, wat allergische reacties en symptomen helpt verminderen.

Quercetine voordelen voor de huid

De rol van Quercetine in de gezondheid van de huid wordt grotendeels toegeschreven aan de antioxiderende eigenschappen, die bescherming bieden tegen negatieve milieu-invloeden en veroudering.

Vrije radicalen bestrijden

 • Bestrijdt oxidatieve stress: neutraliseert vrije radicalen die huidcellen kunnen beschadigen, wat leidt tot tekenen van veroudering.
 • UV-bescherming: Studies suggereren dat quercetine de huid kan helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen, waardoor het risico op schade door de zon afneemt.

Anti-verouderingseffecten

 • Vermindering van rimpels en fijne lijntjes: Door oxidatieve stress te bestrijden, kan quercetine het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes verminderen.
 • Verbetering van de elasticiteit van de huid: De antioxiderende werking helpt ook bij het behouden van de elasticiteit van de huid, waardoor deze stevig en jeugdig blijft.

Huidontsteking en allergieën

 • Verzacht ontstekingen: Quercetine’s ontstekingsremmende eigenschappen maken het effectief in het kalmeren van huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea.
 • Verminderen van allergische reacties: Door mestcellen te stabiliseren kan quercetine allergische reacties op de huid, zoals huiduitslag en netelroos, verminderen.

Quercetine kan symptomen van allergie verminderen

Volgens gezondheidsdeskundigen kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van quercetine ook helpen bij het verlichten van allergiesymptomen. Verschillende dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat quercetine allergiesymptomen kan verminderen door de activiteit van histamine te blokkeren. Deze chemische stof speelt namelijk een cruciale rol bij het bevorderen van ontstekingen in het menselijk lichaam. Een ander onderzoek toonde aan dat quercetine-supplementen pinda-gerelateerde allergische reacties bij muizen aanzienlijk kunnen verminderen.

De wetenschap achter de voordelen van quercetine

Verschillende onderzoeken hebben de effecten van quercetine op de gezondheid onderzocht. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat quercetine het risico op bepaalde chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, kan verminderen. De ontstekingsremmende en antihistamine eigenschappen maken het nuttig bij de behandeling van allergieën en astma.

wat zijn zombie (of senescente cellen)? Hoe wordt een cel senescent?

Quercetine en senescente cellen

Senescente cellen zijn verouderende cellen die gestopt zijn met delen. Hoewel ze een rol spelen bij het voorkomen van kanker, kan hun ophoping bijdragen aan ouderdomsziekten en chronische ontstekingen.

Senescente cellen aanpakken

 • Senescentie verminderen: Quercetine werkt als een senolytisch middel. Dit betekent dat het zich richt op verouderende cellen, ook wel senescente cellen genoemd, en deze uit het lichaam helpt verwijderen.
 • Ouderdomsziekten voorkomen: Door het aantal senescente cellen te verminderen, kan quercetine leeftijdsgerelateerde ziekten en aandoeningen helpen voorkomen of vertragen.

Cellulaire gezondheid verbeteren

 • Longevity bevorderen: Het verwijderen van senescente cellen kan bijdragen aan gezonder ouder worden, waardoor het risico op verschillende leeftijdsgerelateerde aandoeningen afneemt.
 • Vermindering van chronische ontsteking: Van senescente cellen is bekend dat ze ontstekingsfactoren afscheiden. De senolytische werking van Quercetine kan deze ontsteking helpen verminderen.

Onderzoek en Ontwikkeling

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan op dit gebied. Een onderzoek dat gepubliceerd is in “Aging Cell” heeft bijvoorbeeld aangetoond dat quercetine senescente cellen kan elimineren en zo kan helpen bij het voorkomen van leeftijdsgerelateerde functionele achteruitgang.

Lees hier alles wat u moet weten over “zombiecellen” of senescente cellen.

Quercetine dosering

De effectiviteit en veiligheid van quercetine-supplementen hangt grotendeels af van de juiste dosering, die kan variëren op basis van individuele behoeften en gezondheidsomstandigheden.

Aanbevolen doseringen

 • Algemene ondersteuning van de gezondheid: Studies suggereren dat een doseringsbereik van 500-1000 mg per dag gebruikelijk is voor algemene gezondheidsvoordelen, inclusief antioxidantondersteuning.
 • Verlichting van allergieën: Voor allergieën zijn doses van ongeveer 400-500 mg tweemaal daags in sommige onderzoeken effectief gebleken.
 • Cardiovasculaire gezondheid: Onderzoek wijst uit dat 150-500 mg per dag gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart.
 • Gezondheid van de huid: Om de gezondheid van de huid te verbeteren en te beschermen tegen UV-schade, worden doseringen tussen 500-1000 mg per dag vaak aanbevolen.

Factoren die de dosering beïnvloeden

 1. Individuele Gezondheidsbehoeften: Doelen zoals het verminderen van ontstekingen of het beheersen van allergieën kunnen de benodigde dosering bepalen.
 2. Leeftijd en geslacht: Doseringen moeten mogelijk worden aangepast voor verschillende leeftijdsgroepen en geslachten, vanwege hun unieke metabolische en fysiologische profielen.
 3. Specifieke gezondheidsproblemen: Aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of ontstekingsziekten kunnen aangepaste doseringen vereisen voor een optimale effectiviteit.

Wetenschappelijke referenties

 • Een studie in het “European Journal of Clinical Nutrition” belicht de farmacokinetiek van quercetine en geeft aan dat de absorptie en het metabolisme dosisafhankelijk zijn.
 • Onderzoek naar de werkzaamheid van quercetine tegen allergieën, gepubliceerd in tijdschriften zoals “Molecules”, onderzoekt vaak doseringen rond 400-500 mg tweemaal daags.
 • Studies naar cardiovasculaire voordelen, zoals die in het “Journal of Nutrition”, hebben de effecten van quercetine onderzocht bij doseringen variërend van 150-500 mg per dag.
 • Voor de gezondheid van de huid hebben onderzoeken in dermatologische publicaties zoals het “Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology” doses tot 1000 mg per dag onderzocht.

Het is belangrijk om te weten dat deze doseringen gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, maar dat individuele behoeften kunnen variëren. Raadpleeg uw arts om de meest geschikte dosering te bepalen op basis van uw persoonlijke gezondheidsbehoeften en omstandigheden.

Hoe Lang Duurt het Voordat Quercetine Werkt?

De tijd die nodig is om de voordelen van quercetine te ervaren kan variëren op basis van individuele factoren en het specifieke gezondheidsprobleem dat wordt aangepakt.

Typische tijdlijn voor effecten

 • Voordelen op korte termijn: Sommige effecten, zoals verlichting van allergieën, kunnen binnen enkele dagen tot weken na aanvang van de supplementatie merkbaar zijn.
 • Gezondheidsverbeteringen op lange termijn: Voordelen zoals een verbeterde huidgezondheid of verminderde ontstekingen kunnen langer duren, vaak enkele weken tot maanden.

Wanneer Quercetine Nemen?

Het tijdstip van inname van quercetine kan de effectiviteit beïnvloeden.

Beste tijden voor inname

 • Bij de maaltijd: Het innemen van quercetine met voedsel, vooral vet, kan de absorptie verbeteren.
 • Consistente dagelijkse inname: Regelmatige inname is cruciaal voor aanhoudende voordelen. Een ochtend- of avondroutine kan worden vastgesteld op basis van persoonlijk gemak en spijsverteringscomfort.

Quercetine bijwerkingen

De meeste mensen verdragen quercetine goed. Maar zoals alle supplementen kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen

 • Hoofdpijn: Vooral bij hogere doses.
 • Misselijkheid: Dit kan optreden als quercetine op een lege maag wordt ingenomen.
 • Tintelingen: Zelden, maar mogelijk, vooral bij hoge doses of langdurig gebruik.

Lees ons uitgebreide artikel over Quercetine en schildklier.

Is Quercetine veilig?

Voor de meeste mensen is quercetine veilig wanneer het in voedselhoeveelheden wordt geconsumeerd of in aanbevolen doses als supplement wordt ingenomen.

Aanbevelingen voor Veilig Gebruik

 • Raadpleeg een gezondheidsdeskundige: Voordat u begint, vooral als u reeds bestaande gezondheidsproblemen heeft of andere medicijnen gebruikt.
 • Volg de aanbevolen doseringen: Het overschrijden van de aanbevolen dosering kan het risico op bijwerkingen verhogen.

Biobeschikbaarheid van Quercetine

De effectiviteit van quercetine hangt af van de biobeschikbaarheid. Dit verwijst naar hoeveel quercetine het lichaam kan opnemen en gebruiken. Hoe beter de biobeschikbaarheid, hoe effectiever quercetine zal zijn.

Inzicht in biologische beschikbaarheid

 • Lage biologische beschikbaarheid: Quercetine wordt niet goed opgenomen in ons lichaam. Dit komt doordat het slecht oplost en snel door het lichaam wordt afgebroken.
 • Absorptie verbeteren: De vorm waarin quercetine wordt geconsumeerd kan de absorptiesnelheid aanzienlijk beïnvloeden.

Verschillende vormen

 1. Capsules: Vaak gecombineerd met andere stoffen om de absorptie te verbeteren.
 2. Poeders: Kunnen gemengd worden met vloeistoffen; de absorptie kan variëren op basis van de specifieke formulering.
 3. Rijke voedingsmiddelen: Natuurlijke bronnen kunnen een betere absorptie bieden door de aanwezigheid van andere aanvullende voedingsstoffen.
 4. Liposomale vorm: Deze geavanceerde vorm kapselt quercetine in in een lipidelaag, waardoor de oplosbaarheid en absorptie verbeterd worden.

Quercetine vs CoQ10

Co-enzym Q10 (CoQ10) en Quercetine zijn beide krachtige supplementen, maar ze dienen verschillende doelen.

Quercetine

 • Gezondheid van de huid: Uitstekend voor het bestrijden van oxidatieve stress en ontstekingen in de huid.
 • Verlichting van allergieën en ontstekingen: Gunstig bij het beheersen van allergieën en ontstekingen.

CoQ10

 • Energieverhogend: CoQ10 speelt een cruciale rol in de cellulaire energieproductie.
 • Gezondheid van het hart: Staat bekend om zijn gunstige invloed op de gezondheid van het hart en de mitochondriale functie.

Hoewel beide supplementen verschillende primaire voordelen hebben, kunnen ze elkaar aanvullen in een holistisch gezondheidsregime. De ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van Quercetine, gecombineerd met de energiebevorderende en hartgezonde voordelen van CoQ10, bieden een allesomvattende benadering van wellness.

Resveratrol met Quercetine

De combinatie van resveratrol en quercetine kan de gezondheidsvoordelen van elk versterken, waardoor een synergetisch effect ontstaat.

Voordelen van antioxidanten

 • Resveratrol: Resveratrol staat bekend om zijn anti-verouderende en cardioprotectieve eigenschappen en is een andere krachtige antioxidant. Het zit in druiven, rode wijn en bessen, en staat bekend om zijn vermogen om de routes in het lichaam te activeren die bijdragen aan een lang leven.
 • Synergie met Quercetine: In combinatie kunnen resveratrol en quercetine een verbeterde bescherming tegen oxidatieve stress bieden. Deze synergie kan bijzonder effectief zijn bij het tegengaan van veroudering, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de cardiovasculaire gezondheid.

Synergetische effecten

 • Complementaire werking: De twee stoffen kunnen samenwerken om elkaars effecten te versterken. Terwijl quercetine bijvoorbeeld mestcellen stabiliseert, kan resveratrol sirtuïnes activeren, een groep eiwitten die verband houden met veroudering en een lang leven.
 • Bredere gezondheidseffecten: De combinatie kan mogelijk bredere gezondheidseffecten hebben, zoals een verbeterde vasculaire gezondheid, verbeterde celfunctie en een sterkere verdediging tegen ouderdomsziekten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de voordelen van Quercertin en Zink in combinatie.

Conclusie

Quercetine is een veelzijdig en krachtig supplement, vooral gunstig voor de gezondheid van de huid en het beheersen van ontstekingen. De effectiviteit ervan kan beïnvloed worden door de vorm en biologische beschikbaarheid. Voor degenen die de voordelen van quercetine willen ontdekken, biedt Purovitalis een scala aan supplementen, waaronder innovatieve formules die ontworpen zijn om de biologische beschikbaarheid en werkzaamheid te maximaliseren. Het is altijd verstandig om met een professional uit de gezondheidszorg te overleggen voordat u met een supplement begint, inclusief quercetine. Zij kunnen u persoonlijk advies op maat geven.

Referenties

 1. Ontsteking en immuniteit: Deze studie bespreekt de rol van quercetine bij het moduleren van ontstekingen en de immuunfunctie.
 2. Bronnen en bio-activiteiten van quercetine: Een overzicht van natuurlijke bronnen van quercetine en de verschillende voordelen voor de gezondheid.
 3. Cardiovasculaire gezondheid: Dit onderzoek onderzoekt de invloed van quercetine op de cardiovasculaire gezondheid.
 4. Antioxidant en ontstekingsremmende activiteiten: Een uitgebreide blik op de antioxidant en ontstekingsremmende eigenschappen van quercetine.
 5. Dosisafhankelijke farmacokinetiek: Dit onderzoek helpt ons te begrijpen wat de beste manieren zijn om quercetine effectief te gebruiken.
 6. UV-bescherming: Onderzoek naar de effectiviteit van quercetine in het beschermen van de huid tegen UV-geïnduceerde schade.
 7. Senolytisch middel: Onderzoeken die het potentieel van quercetine in het elimineren van senescente cellen benadrukken, wat helpt bij het voorkomen van leeftijdsgerelateerde functionele achteruitgang.
 8. De biologische beschikbaarheid verbeteren: Onderzoeksartikelen over methoden om de biologische beschikbaarheid te verhogen.
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28620474/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18417116/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18827577/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23044824/
 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710596/
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187333/
 16. https://www.spandidos-publications.com/or/33/6/2659
 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27479153/
 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11063442/
 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29127724/

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro