GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Wat is NAD en waarom is het belangrijk?

Wat is NAD+ en waarom is het belangrijk?

Hebt u zich ooit afgevraagd wat Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD ) is en waarom het belangrijk is? In dit artikel leggen we NAD in eenvoudige bewoordingen uit, laten we u natuurlijke manieren zien om uw NAD-niveaus te verhogen, onderzoeken we het verschil tussen NAD en NADH, en bespreken we hoe NAD-niveaus veranderen naarmate we ouder worden. Lees samen met ons hoe deze cruciale molecule uw gezondheid en levensduur kan beïnvloeden.

Belangrijkste informatie:

 • NAD+ en Cellulaire Gezondheid: NAD+ is essentieel voor verschillende belangrijke functies in het lichaam. Het is cruciaal voor het maken van energie, het repareren van DNA en het behouden van de gezondheid van de hersenen, het hart en het immuunsysteem.
 • Natuurlijk NAD+ Verhogen: Je kunt NAD+-niveaus op natuurlijke wijze verhogen door te sporten, te vasten, voedsel te eten dat rijk is aan NAD+-voorlopers (zoals NR en NMN), en je huid te beschermen tegen de zon.
 • NAD+ en Veroudering: NAD+ speelt een belangrijke rol in het activeren van sirtuïnen, een groep eiwitten die helpen bij het reguleren van veroudering en het verminderen van de achteruitgang die gepaard gaat met ouder worden. Dit maakt NAD+ erg belangrijk in het beheersen van het verouderingsproces en het behouden van de algehele gezondheid naarmate we ouder worden.

Wat is NAD?

NAD, een essentieel co-enzym dat in elke cel voorkomt, is cruciaal voor verschillende biologische processen, waaronder energiemetabolisme, DNA-herstel en celsignalering. De rol ervan strekt zich uit van het omzetten van voedingsstoffen in energie tot het repareren van beschadigd DNA, waardoor het onmisbaar is voor het behoud van de cellulaire gezondheid.

Waarom dalen NAD-niveaus met de jaren?

Ontdekking van NAD

De ontdekking van NAD+ begon in 1906 met de Britse biochemici Arthur Harden en William John Young. Hun onderzoek naar gisting in gist leidde tot de ontdekking van dit essentiële co-enzym. Deze doorbraak startte een eeuw van onderzoek, waarbij de centrale rol van NAD+ in metabolisme en cellulaire processen aan het licht kwam.

De voordelen van NAD

Een Krachtige Ondersteuner van Gezondheid

NAD+ is een belangrijke molecule voor gezondheid en longevity en biedt veel voordelen. Het werkt als een essentiële helper in chemische reacties die voedsel omzetten in energie, cruciaal voor een gezond metabolisme en het op peil houden van onze energieniveaus. Daarnaast is NAD+ van cruciaal belang bij het repareren van DNA. Wanneer cellen oud worden of beschadigd raken door bijvoorbeeld vervuiling, helpt NAD+ bij het repareren en stabiliseren van het DNA. Dit is erg belangrijk om schadelijke veranderingen in de cellen te stoppen en ze gezond te houden.

NAD+: Meer dan Alleen Celonderhoud

De voordelen van NAD+ gaan verder dan basis cellulaire functies. Het is gelinkt aan verbeterde hersengezondheid, met studies die suggereren dat hogere niveaus van NAD+ de cognitieve functie kunnen verbeteren en mogelijk zelfs bescherming bieden tegen neurodegeneratieve ziektes. Op het gebied van hart- en vaatgezondheid is gevonden dat NAD+ de hartspierfunctie ondersteunt en mogelijk het risico op hartgerelateerde problemen vermindert. Bovendien is er groeiend bewijs dat NAD+ een rol kan spelen in het ondersteunen van het immuunsysteem, door het lichaam te helpen efficiënt te reageren op infecties en ontstekingen.

NAD-niveaus en veroudering

Naarmate we ouder worden, dalen de NAD+-niveaus van nature, wat leidt tot verminderde cellulaire functies en een verhoogde vatbaarheid voor leeftijdsgerelateerde ziekten. Men gelooft dat deze afname een belangrijke bijdrager is aan het verouderingsproces. Studies tonen een directe samenhang tussen verlaagde NAD+-niveaus en leeftijdsgerelateerde cellulaire achteruitgang.

“Het verlies van NAD naarmate we ouder worden, en de daaruit voortvloeiende afname in sirtuïne-activiteit, wordt gezien als een van de hoofdredenen waarom ons lichaam ziekten ontwikkelt op oudere leeftijd, maar niet als we jong zijn.”

– David A. Sinclair, Lifespan: Waarom we ouder worden en waarom dat niet hoeft

Waarom dalen de NAD-niveaus met de leeftijd?

NAD+-niveaus dalen met de leeftijd om verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen is door veranderingen in metabolisme en voedingsstofopname die optreden naarmate we ouder worden. Met het ouder worden, neemt de efficiëntie van ons lichaam in het opnemen en gebruiken van essentiële voedingsstoffen, waaronder die nodig zijn voor NAD+-synthese, af. Bovendien kan blootstelling aan omgevingsstressoren, zoals oxidatieve stress en ontsteking, ook leiden tot een daling. Daarnaast kunnen levensstijlfactoren, zoals slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en chronische stress, ook bijdragen aan de afname met de leeftijd. Deze factoren, gecombineerd met normale verouderingsprocessen, kunnen leiden tot een aanzienlijke afname van NAD+-niveaus en negatieve invloed hebben op cellulaire stofwisseling, genexpressie en algehele gezondheid.


Graph showing the decline of NAD levels with age, illustrating the difference between NAD and NADH, and highlighting natural ways to boost NAD.
Bron: Zhu, Xiao-Hona, et al. “In Vivo NAD Assay Reveals the Intracellular NAD Contents and Redox State in Healthy Human Brain and Their Age Dependences.” Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 112, no. 9, 2015, pp. 2876-2881., do:10.1073/onas.1417921112. Bron: Massudi, Hassina, et al. “Age-Associated Changes In Oxidative Stress and NAD Metabolism In Human Tissue.” PLoS ONE, vol. 7, no. 7, 2012, doi:10.1371/journal.pone.0042357.

Ook interessant:Top 11 Longevity Hacks ondersteund door de wetenschap

Natuurlijke manieren om het NAD-niveau te verhogen

NAD-niveaus op natuurlijke wijze verhogen

 1. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging bevordert niet alleen de algehele gezondheid, maar verhoogt specifiek de NAD-productie. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de expressie verhoogt van enzymen die betrokken zijn bij de NAD-synthese.
 2. Vasten: Intermitterend vasten zet metabolische schakelaars in werking die de NAD-niveaus verhogen, waardoor de cellulaire gezondheid en longevity verbeteren.
 3. Dieetkeuzes: Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan NAD-precursoren , zoals zuivel, vis en bepaalde groenten, speelt een belangrijke rol bij het behouden van optimale NAD-spiegels.
 4. Bescherming tegen de zon: Overmatige blootstelling aan UV-straling kan NAD uitputten; daarom is bescherming van de huid tegen fel zonlicht een subtiele maar effectieve manier om NAD-niveaus te behouden.

Misschien vindt u onze top 9 oefeningen voor longevity ook leuk.

NAD verhogen met precursoren

Om de productie van NAD+ in het lichaam te verhogen, kunnen stoffen zoals Nicotinamide Riboside (NR) en Nicotinamide Mononucleotide (NMN) erg nuttig zijn. Wanneer ingenomen, worden deze verbindingen in het lichaam omgezet in NAD+, wat een directe manier biedt om de niveaus van deze belangrijke molecule te verhogen. NR is vooral effectief omdat het enkele stappen in het proces van NAD+-aanmaak kan overslaan, waardoor het een krachtige optie is. Evenzo is NMN een direct bouwsteen voor NAD+. Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van NMN-supplementen de NAD+-niveaus aanzienlijk kan verhogen, wat goed is voor de algehele gezondheid, het energieverbruik in het lichaam en mogelijk zelfs kan helpen om langer te leven.

Veiligheid en overwegingen: Kan NAD schadelijk zijn?

Nicotinamide Adenine Dinucleotide is een natuurlijke en essentiële molecule in het lichaam, maar voorzichtigheid is geboden bij het aanvullen ervan. Vooral bij het gebruik van voorlopers zoals NR (Nicotinamide Riboside) en NMN (Nicotinamide Mononucleotide). Over het algemeen zijn NAD+ en zijn voorlopers veilig en worden goed verdragen in aanbevolen hoeveelheden. Er kunnen echter bijwerkingen of interacties optreden, vooral bij hoge doseringen of in combinatie met bepaalde medicijnen. Sommig onderzoek wijst erop dat te veel NAD+ bepaalde celprocessen op manieren kan beïnvloeden die we nog niet volledig begrijpen, wat het belang van meer onderzoek in dit gebied benadrukt. Het is dus erg belangrijk dat iedereen die overweegt NAD+-supplementen te gebruiken, eerst met een zorgprofessional praat, vooral als zij al gezondheidsproblemen hebben of andere medicijnen gebruiken. Dit is om ervoor te zorgen dat de NAD+-supplementatie veilig is en past bij hun specifieke gezondheidsbehoeften en situatie.

NAD en Sirtuïnes: Partners in cellulaire regulatie

De synergetische relatie

De relatie tussen NAD+ en sirtuïnen is een perfect voorbeeld van synergie in biologische processen. NAD+ en sirtuïnen, vooral SIRT1, werken nauw samen, waarbij NAD+ een cruciale rol speelt in het activeren van deze enzymen. Sirtuïnen zijn betrokken bij essentiële celprocessen zoals het beheer van veroudering, het beheersen van ontstekingen en het helpen van het lichaam om stress te weerstaan.

NAD+ fungeert in wezen als een energiebron voor sirtuïnen, waardoor ze hun rollen in het reguleren van verschillende cellulaire activiteiten effectief kunnen uitvoeren. Deze samenwerking is met name belangrijk in de context van veroudering en levensduur. Sirtuïnen hebben een aanzienlijke impact op het verouderingsproces en zijn gelinkt aan leeftijdsgerelateerde ziekten. Door sirtuïne-activiteit te ondersteunen, draagt NAD+ bij aan het beheer van het verouderingsproces en potentieel het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen. Dit toont aan hoe de interactie tussen verschillende biologische componenten, zoals NAD+ en sirtuïnen, een diepgaande impact kan hebben op de algehele gezondheid en longevity.

Implicaties voor gezondheid en veroudering

Naarmate we ouder worden, dalen de NAD+-niveaus van nature. Deze afname beïnvloedt niet alleen de energieniveaus in cellen, maar vermindert ook het vermogen van sirtuïnen om celprocessen te reguleren. Deze verzwakte regulerende capaciteit is een belangrijke factor in het verouderingsproces en draagt bij aan de ontwikkeling van leeftijdsgerelateerde ziekten. De afname van NAD+ en de impact ervan op sirtuïnen kan leiden tot problemen met hoe cellen energie metaboliseren, hun DNA repareren en stress beheren, wat allemaal essentieel is voor gezond ouder worden. Daarom kan het handhaven van NAD+-niveaus een sleutelstrategie zijn om gezonder ouder worden te bevorderen en mogelijk het risico op leeftijdsgebonden ziekten te verminderen.

NADH vs. NAD

Terwijl NAD+ betrokken is bij oxidatiereacties die cruciaal zijn voor energieproductie, is NADH, de gereduceerde vorm, integraal in cellulaire ademhaling en het genereren van ATP, de energievaluta van de cel. Dit dynamische duo speelt complementaire rollen in cellulaire metabolisme, elk onmisbaar op zijn eigen manier.

Conclusie

Een levensstijl omarmen die de NAD+-niveaus ondersteunt, kan een diepgaande impact hebben op gezondheid en longevity. Of het nu gaat om voeding, lichaamsbeweging of suppletie, het optimaliseren van NAD+-niveaus biedt een weg naar verbeterd welzijn en gezond ouder worden.

Referenties

 1. Onderzoek naar lichaamsbeweging en NAD-productie
 2. Onderzoek naar de effecten van vasten op NAD-niveaus
 3. Onderzoek naar het verband tussen NAD-niveaus en veroudering
 4. Onderzoek naar NAD-precursoren
 5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026049521002237
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747183/
 7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468501118300063
 8. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apha.13921
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9734213/

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro