GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Wat is mTOR: De Pathway uitgelegd | Supplementen en Remmers

Stel je het vredige landschap van Rapa Nui voor, waar rapamycine ontdekt werd, met op de achtergrond de eeuwenoude Moai-beelden. Dit beeld symboliseert de verbinding van het mTOR pathway of pad met onderzoek naar levensduur en de zoektocht naar de rol van mTOR in het verouderingsproces.

De interesse in het mTOR pathway of pad voor longevity groeit onder gezondheidsbewuste mensen. mTOR, wat staat voor “mechanistic target of rapamycin”, is een eiwit dat celgroei en energiebeheer reguleert. Als een inwendige sensor stuurt het cellen aan om te groeien bij voldoende voedingsstoffen of om reserves aan te spreken als die beperkt zijn. Deze reactie op omgevingsveranderingen is cruciaal voor onderzoek naar veroudering en levensduur. Het helpt ons te begrijpen hoe we het verouderingsproces kunnen beïnvloeden om langer en gezonder te leven.

Wat is het mTOR pathway?

Het mTOR-pathway of pad fungeert als een controlekamer in onze cellen, waar het groei en energieverbruik regelt. Het reageert op lichaamssignalen over beschikbare voedingsstoffen en energie. Vervolgens stuurt het de cel aan tot groeien, delen of herstellen. Dit proces is cruciaal voor onze gezondheid, zeker bij het ouder worden. Het beïnvloedt hoe lang onze cellen en wijzelf leven. Meer begrip van mTOR kan ons helpen langer gezond te blijven.

Een overzicht van mTOR en IGF-1 | Peter Attia

De mTOR-pathway: Voordelen en risico’s

Hoewel mTOR spiergezondheid ondersteunt en onze stofwisseling reguleert, kan het ook negatieve effecten hebben als het niet goed in balans is. We gaan de voordelen bekijken en de situaties waarin het schadelijk kan zijn.

Spierbehoud

Het helpt spieren groeien en beschermt tegen leeftijdgerelateerd spierverlies, wat essentieel is om ons mobiel te houden naarmate we ouder worden. Deze beschermende rol van mTOR in de gezondheid van de spieren wordt ondersteund door verschillende onderzoeken op het gebied van gerontologie.

Regulering van metabolisme

mTOR is cruciaal voor het handhaven van de balans tussen opbouw- en afbraakprocessen in onze stofwisseling, wat essentieel is voor energieproductie en een soepele werking van de cellen. Deze evenwichtsoefening is een interessant onderwerp in het metabole onderzoek.

Invloed op longevity

Calorierestrictie heeft invloed op de activiteit van mTOR en wordt in verband gebracht met een langere levensduur en vertraagde ouderdomsziekten. Talrijke wetenschappelijke rapporten hebben dit verband tussen mTOR-activiteit en longevity gedocumenteerd.

Lees meer over: Caloriebeperking en longevity: Een wetenschappelijk onderbouwde strategie

Het verband met geestelijke gezondheid

Recent onderzoek wijst erop dat mTOR mogelijk een rol speelt in de behandeling van mentale gezondheidsproblemen, waaronder PTSS, angst en depressie. Het therapeutische potentieel van mTOR in de geestelijke gezondheidszorg trekt steeds meer aandacht in de psychiatrie.

Overactieve mTOR-signalering wordt in verband gebracht met een reeks van ongunstige gezondheidstoestanden, waaronder verschillende vormen van kanker en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Dit onderstreept het belang van het begrijpen en beheren van de activiteit van mTOR om de voordelen ervan te benutten en tegelijkertijd de potentiële risico’s voor onze gezondheid te beperken.

Risico’s van kanker

Wanneer mTOR signalering overactief wordt, kan het bijdragen aan de ontwikkeling en progressie van verschillende vormen van kanker. Als de rol van mTOR in de celgroei te groot wordt, kan dit leiden tot ongecontroleerde celdeling en tumorgroei.

Metabole stoornissen

Een ontregelde mTOR-activiteit is ook gelinkt aan stofwisselingsstoornissen. Omdat mTOR cruciaal is voor energiebalans en het herkennen van voedingsstoffen, kan een te actief mTOR deze processen verstoren. Dit kan resulteren in aandoeningen zoals obesitas en diabetes.

Neurologische ziekten

Er zijn aanwijzingen dat abnormale mTOR-signalering betrokken kan zijn bij neurologische ziekten. Dit zou het gevolg kunnen zijn van zijn invloed op de groei en het onderhoud van neuronen, waarbij overmatige activiteit kan bijdragen aan aandoeningen zoals epilepsie of neurodegeneratie.

Wat activeert mTOR pathway?

mTOR reageert op signalen dat het tijd is voor cellen om te groeien. Aminozuren, insuline en hormonen zoals testosteron kunnen het activeren. Lichaamsbeweging activeert het ook om onze spieren te helpen herstellen. Dit voorkomt spierverlies en is belangrijk om goed ouder te worden.

Toch moet activering in balans zijn. Te veel proteïne, vooral leucine, kan mTOR overstimuleren. Te veel eten of veel koolhydraten consumeren doet dit ook. Overactivatie kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes. Het is cruciaal om precies de juiste hoeveelheid mTOR-activiteit te behouden. Te veel activiteit kan veroudering versnellen en ziekten veroorzaken.

MTOR remmen voor longevity

Interessant genoeg suggereert nieuw onderzoek dat het op natuurlijke wijze afremmen van de mTOR-activiteit potentiële voordelen kan hebben voor longevity en de algehele gezondheid.

Caloriebeperking

Eén populaire benadering om de mTOR activiteit te moduleren is door caloriebeperking. Calorische restrictie verwijst naar het verminderen van de calorie-inname zonder ondervoeding, en het is aangetoond dat het de levensduur verlengt en de gezondheid bevordert in verschillende organismen, van gist tot zoogdieren. Door de beschikbaarheid van voedingsstoffen te beperken, remt calorierestrictie indirect de mTOR-signalering, wat leidt tot een cascade van cellulaire reacties die de veerkracht van de cellen vergroot en de levensduur bevordert.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging, een ander krachtig middel om gezondheid en longevity te bevorderen, heeft ook invloed op de mTOR-signalering. Van regelmatige lichaamsbeweging is aangetoond dat het de activiteit ervan in specifieke weefsels zoals spieren en hersenen versterkt, wat bijdraagt aan spiergroei, cognitieve functie en algemeen welzijn. Aan de andere kant kan lichaamsbeweging ook de mTOR-signalering in bepaalde weefsels zoals vet- en levercellen verminderen, wat kan helpen om de negatieve effecten van overmatige mTOR-activering, die met leeftijdsgerelateerde ziekten in verband worden gebracht, te verzachten.

Wat zijn de beste oefeningen voor een lang leven? Ontdek het hier.

mTOR-remmers supplementen

Bepaalde natuurlijke verbindingen en supplementen kunnen samen met veranderingen in levensstijl de mTOR-activiteit moduleren. Berberine induceert bijvoorbeeld een toestand die de effecten van calorierestrictie nabootst, waardoor mTOR een beperkte beschikbaarheid van voedingsstoffen waarneemt. Deze activering van AMPK (adenosinemonofosfaat-geactiveerd proteïnekinase) en de remming ervan kunnen een langer leven mogelijk maken zonder dat er drastische veranderingen in het dieet nodig zijn.

Natuurlijke stoffen zoals resveratrol, curcumine en quercetine zijn bekend om hun interactie met mTOR-signaalwegen. Ze bevorderen een evenwichtige mTOR-activiteit. Deze verbindingen, veelal aanwezig in fruit, groenten en kruiden, hebben antioxidatieve en ontstekingsremmende kwaliteiten. Deze kunnen bijdragen aan hun positieve invloed op levensduur en gezondheid. Het toevoegen van mTOR-supplementen aan uw dagelijkse routine kan zorgen voor extra ondersteuning voor een optimale werking.

Conclusie over de mTor-pathway

Beschouw mTOR als een fijngevoelige motor binnenin ons, die reageert op elke handeling. Regelmatig bewegen stimuleert zijn positieve effecten, vooral voor onze spierkracht en -gezondheid. Het is een constante bondgenoot, altijd actief en behulpzaam.

Toch is matiging belangrijk. Te veel eiwitten of koolhydraten, vooral als we niet actief zijn, kunnen mTOR te sterk activeren. Op rustige dagen is het beter om mTOR te voeden met gezonde vetten.

Samenvattend is onze relatie met deze longevity pathway een kwestie van begrip en evenwicht. Door zijn signalen te herkennen en onze levensstijl daarop af te stemmen, kunnen we onze gezondheid verbeteren en wellicht langer en voldaan leven.

Referenties

  1. “Targeting the biology of aging with mechanistic target of rapamycin inhibitors” – https://www.nature.com/articles/s43587-023-00416-y
  2. “Mechanistische doelwit van rapamycinesignalering in groeiregeling en ziekte” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773877/
  3. “Calorische restrictie, mechanistische doelwit van rapamycine signalering, en veroudering” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4102383/
  4. “Lichaamsbeweging en mechanistische doelwit van rapamycinesignalering bij veroudering en leeftijdsgebonden ziekten” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5367787/
  5. “Berberine en zijn effecten op de mTOR-signaleringsroutes” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986489/
  6. “Resveratrol, curcumine en quercetine: veelbelovende natuurlijke verbindingen voor het bevorderen van longevity” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022530/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Purovitalis News

Purovitalis News

Verwante artikelen

Nieuwste blogs

Meld je aan en bespaar 5%

Meld u aan voor speciale aanbiedingen, nieuws over een lang leven en 5% korting op uw eerste bestelling
Close

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro