GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Wat is Ca-AKG? Voordelen, dosering, bijwerkingen en meer

Wat is ca-akg? 3D-weergave van de alfa ketoglutaraat molecule, met nadruk op de complexe structuur en atoombindingen.

Inleiding | Wat is Calcium Alpha-Ketoglutaraat (CaaKG) | Voordelen van Ca-AKG | Ondersteuning van de botgezondheid | Energieproductie | Ontstekingen verminderen | Calcium AKG en Levensverwachting | Hoe te gebruiken en dosering | Bijwerkingen en veiligheid | Natuurlijke en voedingsbronnen | Conclusie

Inleiding

Calcium alfa-ketoglutaraat (Ca-AKG) is een stof die veel interesse heeft gewekt in de gezondheids- en welzijnsgemeenschap vanwege zijn veelzijdige voordelen. Als cruciale speler in de Krebs-cyclus, ook bekend als de citroenzuurcyclus, is Ca-AKG van vitaal belang voor de energieproductie op cellulair niveau. De rol ervan gaat verder dan alleen energieproductie en beïnvloedt gebieden zoals longevity, gezond ouder worden, gezondheid van het haar en botdichtheid. Dit heeft geleid tot een groeiende populariteit als voedingssupplement, waarbij velen het potentieel ervan willen benutten om hun algehele welzijn te verbeteren.

Wat is Ca-AKG?

Calcium alfa-ketoglutaraat (Ca-AKG) is een zoutvorm van alfa-ketoglutaarzuur, een belangrijk organisch zuur dat betrokken is bij de Krebs-cyclus. Deze stofwisselingsroute is essentieel voor de energieproductie, omdat het verantwoordelijk is voor het omzetten van voedingsstoffen in ATP (adenosinetrifosfaat), de energievaluta van cellen. Ca-AKG speelt een cruciale rol in dit proces, door de efficiënte overdracht van energie te vergemakkelijken en bij te dragen aan de algehele gezondheid van de cellen.

Het lichaam produceert van nature Ca-AKG en je kunt het ook als voedingssupplement krijgen. Het speelt een cruciale rol in veel processen in ons lichaam, zoals het maken van aminozuren en het vervoeren van stikstof. Mensen zoeken vaak naar de supplementvorm vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt, zoals gezonder ouder worden en verbeterde fysieke prestaties.

Gerelateerd: Wat is NMN: voordelen, dosering en meer

Voordelen van Ca-AKG

Ca-AKG is een supplement met potentiële voordelen voor uw botten, energie, huid en spieren. Het bewijs komt van zowel menselijke als dierlijke studies. Hoewel het veelbelovend is voor het verbeteren van de gezondheid op verschillende gebieden, is de wetenschap nog in ontwikkeling. Dieronderzoek heeft een goede basis gelegd, maar er zijn meer onderzoeken bij mensen nodig om volledig te begrijpen hoe Ca-AKG werkt en wat de voordelen ervan zijn. Deze korte blik op Ca-AKG benadrukt het belang van lopend onderzoek om de effectiviteit en veiligheid voor langdurig gebruik te bevestigen.

Ondersteuning van de botgezondheid

Ca-AKG is cruciaal voor sterke en gezonde botten omdat het ons helpt calcium beter te gebruiken. Calcium is belangrijk voor onze botten, en Ca-AKG vergemakkelijkt de opname ervan door ons lichaam. Studies tonen aan dat Ca-AKG supplementen erg nuttig zijn tegen osteoporose. Dit probleem treft vaak vrouwen na de menopauze. Ca-AKG verhoogt niet alleen de botdichtheid, maar vermindert ook het tempo waarin botten zwakker worden. Zo blijven onze botten langer sterk en minder kwetsbaar voor breuken.

Context van het onderzoek: De meeste onderzoeken naar calciumsupplementen, waaronder die naar Ca-AKG, hebben betrekking op zowel mensen als dieren en laten positieve effecten zien op de botdichtheid en -structuur in verschillende populaties.

Energieproductie en vermindering van vermoeidheid

Ca-AKG staat centraal in de manier waarop ons lichaam energie aanmaakt. Het speelt een essentiële rol in de Krebscyclus, een belangrijk proces voor het maken van energie in onze cellen. Ca-AKG helpt om het voedsel dat we eten om te zetten in adenosinetrifosfaat (ATP), dat als brandstof voor onze cellen dient. Dit proces is vooral belangrijk voor delen van ons lichaam die veel energie nodig hebben, zoals ons hart en onze spieren. Ca-AKG helpt ons meer ATP, de energie voor onze cellen, aan te maken. Hierdoor voelen we ons energieker en neemt ons uithoudingsvermogen toe. Zo wordt het eenvoudiger om actief en gezond te blijven.

Context van het onderzoek: Vroeg onderzoek in diermodellen suggereert verbeteringen in het energiemetabolisme, met beperkte maar opkomende onderzoeken bij mensen die wijzen op mogelijke voordelen voor energie en uithoudingsvermogen.

Kan helpen ontstekingen te verminderen

Ca-AKG kan helpen om systemische ontstekingen te verminderen door de productie van cytokinen te reguleren, cruciale moleculen in de ontstekingsreactie van het lichaam. Deze regulatie is belangrijk omdat chronische ontsteking in verband wordt gebracht met aandoeningen zoals het metabool syndroom en diabetes. Onderzoek ondersteunt de rol van Ca-AKG in het verlagen van ontstekingsmarkers, wat het potentieel ervan voor het beheer van ontstekingsgerelateerde ziekten benadrukt.

Context van het onderzoek: Onderzoekers zagen een significante afname van ontstekingsmarkers bij proefpersonen die Ca-AKG suppletie kregen, wat het potentieel ervan onderstreept om ontstekingen op systemisch niveau te bestrijden. Dit onderzoek werd uitgevoerd op ouder wordende muizen.

Dr. Brian Kennedy over AKG voor ouder wordende volwassenen

Calcium alfa-Ketoglutaraat en Longevity

Verschillende onderzoeken, waaronder die gepubliceerd in ScienceDirect3 en NCBI4, wijzen op het potentieel van Ca-AKG om longevity te verhogen en de gezondheid te verbeteren. Dr. David Sinclair, een gerenommeerd geneticus die gespecialiseerd is in veroudering, suggereert dat Ca-AKG biologische verouderingsprocessen kan omkeren.Men denkt dat Ca-AKG op een mechanische manier de gezondheid van cellen verbetert en ze beter bestand maakt tegen stress. Dit helpt mee aan de anti-verouderingseffecten.

Het ABLE-onderzoek door Andrea Maier

Dr. Andrea Maier zei dat supplementen die onderzocht worden in klinische onderzoeken bij mensen, altijd eerst bewezen moeten zijn in dierstudies.

“We richten ons altijd op supplementen die bewezen zijn in dierstudies. Op dit moment doen we het ABLE-onderzoek, met alfa-ketoglutaraat. We weten dat alfa-ketoglutaraat verschillende fysiologische systemen in het lichaam wijzigt, met positieve effecten op de hersenen, het hart en de spieren – effecten die in ieder geval in diermodellen worden gezien, en het is bewezen in observationele studies dat mensen die AKG nemen uiteindelijk biologisch jonger zijn.

“We testen het nu in een gerandomiseerd controleonderzoek om uit te zoeken of dat echt waar is, en of mensen die AKG krijgen ook biologisch jonger zijn,” aldus Andrea B

-Andrea B. Maier

Hoe Calcium AKG in te nemen

Calcium Alpha-Ketoglutaraat (Ca-AKG) toevoegen aan uw gezonde levensstijl biedt voordelen. Het kan de energieproductie in cellen en de botgezondheid verbeteren. Ook kan het uw fysieke prestaties boosten. Kennis over de juiste doseringen en het beste moment van inname is belangrijk. Ook praktische tips voor beginners zijn nuttig. Zo haalt u het meeste uit dit supplement.

Aanbevolen dosering

Wetenschappelijke studies hebben verschillende doseringen Ca-AKG onderzocht om effectieve hoeveelheden voor verschillende gezondheidsresultaten te identificeren. Hoewel de optimale dosering kan variëren op basis van individuele gezondheidsdoelen en -omstandigheden, wordt een algemene richtlijn voorgesteld:

 • Algemene gezondheid en welzijn: Een dagelijkse inname van 300 mg tot 2000 mg Ca-AKG wordt aanbevolen voor de meeste volwassenen. Dit bereik wordt als veilig en effectief beschouwd voor de ondersteuning van algemene metabolische functies en energieproductie.
 • Specifieke Gezondheidsaandoeningen: Voor gerichte gezondheidskwesties, zoals verbetering van de botdichtheid of verbeterd lichamelijk herstel, kunnen doseringen aan de hogere kant van het spectrum, rond de 1.500 mg tot 2.000 mg, gunstiger zijn. Overleg met een zorgverlener voor persoonlijk advies is echter cruciaal.

Beste praktijken voor wanneer Ca-AKG te nemen

De timing van wanneer je Ca-AKG neemt, kan echt verschil maken in hoe goed je lichaam het opneemt en hoe effectief het is. Er is geen vaste regel voor het perfecte moment om Ca-AKG in te nemen, maar er zijn wel wat tips gebaseerd op hoe ons spijsverteringssysteem werkt en wat we weten over Ca-AKG zelf.

 • Bij de maaltijd: Ca-AKG tijdens de maaltijd innemen kan de absorptie en werkzaamheid verbeteren, vooral als de maaltijden een gematigde hoeveelheid gezonde vetten bevatten, aangezien bepaalde onderzoeken suggereren dat vet kan helpen bij de absorptie van verschillende supplementen.
 • Voor het sporten: Voor degenen die hun sportprestaties en herstel willen verbeteren, kan het innemen van Ca-AKG 30 minuten tot een uur voor de training het spier- en cardiovasculaire systeem een energieboost geven.

Bijwerkingen en veiligheidsprofiel?

Hoewel Ca-AKG over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn mild en kunnen maag-darmklachten zijn, zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Deze reacties worden echter meestal geassocieerd met hoge doseringen van het supplement.

Is Ca-AKG veilig?

Wetenschappelijk onderzoek naar het veiligheidsprofiel van Ca-AKG suggereert dat het goed verdragen wordt wanneer het in de aanbevolen hoeveelheden wordt ingenomen. Desalniettemin moeten mensen met reeds bestaande medische aandoeningen of mensen die medicijnen gebruiken een professional in de gezondheidszorg raadplegen voordat ze Ca-AKG aan hun supplementenkuur toevoegen. Deze voorzorgsmaatregel zorgt ervoor dat Ca-AKG niet interfereert met medische aandoeningen of behandelingen.

Waar komt Calcium Alpha-Ketoglutaraat vandaan?

Natuurlijke voedselbronnen van alfa-ketoglutaraat

Alpha-Ketoglutaraat (AKG) is een belangrijk tussenproduct in de Krebs-cyclus, dat van nature in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen voorkomt. Proteïnerijk voedsel zoals vlees, vis en zuivelproducten, evenals sommige vruchten en groenten, zijn bronnen van AKG. Het lichaam produceert ook AKG als onderdeel van het stofwisselingsproces waarbij voedingsstoffen worden omgezet in energie.

 • Rood en Wit Vlees: Rood vlees is een van de rijkste bronnen van AKG omdat het veel in spiereiwitten zit. Als we dit vlees eten, breekt ons lichaam het af tot aminozuren en AKG.
 • Gevogelte en vis: zijn ook rijk aan eiwitten die ons lichaam kan omzetten in AKG, net zoals bij rood vlees.
 • Zuivelproducten: Melk, kaas en andere zuivelproducten leveren niet alleen calcium, maar ook eiwitten die via de spijsvertering en stofwisseling AKG kunnen opleveren.
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen: Bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kaas en gefermenteerde sojaproducten, bevatten AKG. Het fermentatieproces kan de concentratie van deze metaboliet in deze voedingsmiddelen verhogen.
 • Meloenen: Van de fruitfamilie waartoe watermeloen en cantaloupe behoren is ontdekt dat ze AKG bevatten, waardoor ze een zoete en verfrissende bron van deze stof zijn.
 • Bonen en peulvruchten: Dit zijn niet alleen goede plantaardige eiwitbronnen, maar bevatten ook glutamine en andere aminozuren die voorlopers zijn van AKG.

Gerelateerd: Voeding met veel spermidine, lees meer.

Het proces van het synthetiseren van Ca-AKG voor supplementen

Ca-AKG in supplementen wordt gemaakt door alfa-ketoglutaarzuur met calcium te mengen. Dit zorgt ervoor dat Ca-AKG goed door het lichaam opgenomen kan worden. Voordat het in supplementen terechtkomt, test men het grondig op kwaliteit en veiligheid. Zo zorgen ze ervoor dat je altijd een betrouwbaar product krijgt.

Conclusie

Calcium AKG biedt een veelbelovende mogelijkheid voor mensen die hun gezondheid en welzijn willen verbeteren door middel van supplementatie. De rol die het speelt bij de productie van energie, longevity en herstel, maakt het aantrekkelijk voor velen. Maar bij elk supplement is voorzichtig gebruik belangrijk. Dit vereist weloverwogen gebruik, gebaseerd op onderzoek en advies. Mensen moeten zich aanbevolen doseringen houden. Ook is voortdurend overleg met zorgverleners essentieel. Zo kunnen ze Ca-AKG effectief gebruiken. Hiermee kunnen ze veel voordelen ontsluiten. Deze zijn bedoeld om de levenskwaliteit en welzijn te verbeteren.

Naarmate het onderzoek zich blijft ontwikkelen, blijft het potentieel van Ca-AKG als hoeksteen van gezondheid en longevity een opwindend vooruitzicht. Met zijn basis in celmetabolisme en energieproductie staat Ca-AKG in de voorhoede van voedingssupplementen en belooft het een gezondere, levendigere toekomst te ondersteunen.

Referenties

Azar Asadi Shahmirzadi, Daniel Edgar, Chen-Yu Liao Alpha-Ketoglutarate, an Endogenous Metabolite, Extends Lifespan and Compresses Morbidity in Aging Mice Cell Metab. 2020 September 01; 32(3): 447–456.e6. doi:10.1016/j.cmet.2020.08.004.

Elena Sandalova,overeenkomstig, Jorming Goh, Zi Xiang Lim, Zhi Meng Lim, Diogo Barardo, Rajkumar Dorajoo, Brian K. Kennedy en Andrea B. Maier Alpha-ketoglutaraat supplementatie en BiologicaL agE in volwassenen van middelbare leeftijd (ABLE)-interventie studieprotocol GeroScience. 2023 okt; 45(5): 2897-2907. doi: 10.1007/s11357-023-00813-6

T Niemiec, J Sikorska, A Harrison, M Szmidt, E Sawosz, E Wirth-Dzieciolowska, J Wilczak, S Pierzynowski Alfa-ketoglutaraat stabiliseert de redoxhomeostase en verbetert de arteriële elasticiteit bij oudere muizen PMID: 21451208

Bibek Gyanwali, Zi Xiang Lim, Janjira Soh, Clarissa Lim, Shou Ping Guan, Jorming Goh, Andrea B Maier, Brian K Kennedy Alfa-ketoglutaraat voedingssupplementatie om de gezondheid bij mensen te verbeteren PMID: 34952764 DOI: 10.1016/j.tem.2021.11.003

Koop Calcium AKG supplement van purovitalis. Hoogwaardige Ca-AKG tabletten met langzame afgifte, gemaakt in Europa.

Calcium AKG Langzaam vrijkomen botten versterken ondersteunen een lang leven

Verbeter je fysieke prestaties en metabolische gezondheid met Purovitalis Calcium AKG. Probeer het uit!

Share:

Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro