Vitamine D en Anti-Veroudering - Gids Voor een Lang Leven

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Vitamine D3 en antiveroudering – De 2024 Levensverwachting Gids

Vitamine D tegen veroudering en een lang leven. Afbeelding van gelukkig echtpaar van middelbare leeftijd en grafiek van langlevendheidspad met vitamine d3

Ouder worden is een natuurlijk verschijnsel, maar niemand wil het meemaken vanwege een groot aantal veranderingen die ermee gepaard gaan, vooral op het gebied van lichamelijke gezondheid en welzijn. Naarmate we ouder worden, worden we op natuurlijke wijze blootgesteld aan veel chronische ziekten, weinig spierkracht en algehele fitheid. Het is het ultieme doel van elke mens om gezond te blijven en zich in elke levensfase goed te voelen. Laten we eens duiken in de Vitamine D anti-verouderingsgids en kijken wat de invloed is van een vitamine D-tekort op veroudering.

Wat is Vitamine D3?

Vitamine D3 is een belangrijke vetoplosbare vitamine die een groot effect heeft op de levensduur en de algehele levensduur door de expressie van bijna 900 genen in ons lichaam te controleren. Wereldwijd lijden bijna 1,1 miljard mensen aan een tekort aan vitamine D3 en daardoor aan veel ouderdomsproblemen. Vitamine D3 is effectief gebleken in het beheersen en vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van de algehele levensduur.

Vitamine D3 en gezondheid

Vitamine D3 is erg belangrijk voor de gezondheid van ons skelet en is een essentiële voedingsstof voor gezonde botten en spieren. Onderzoek heeft ook de rol van vitamine D3 in de gezondheid van het hart en het immuunsysteem aangetoond.

Er is vastgesteld dat zwaarlijvigheid en veroudering het vermogen van het lichaam om vitamine D3 te gebruiken verminderen. Een andere belangrijke factor die het vermogen van het lichaam om vitamine D3 te gebruiken vermindert, is het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van blootstelling aan UV-stralen.

Vitamine D3 en een gezonde huid

Nieuwe onderzoeken hebben de rol van vitamine D3 bij gezonde huidveroudering verklaard. Bij een tekort aan vitamine D3 verschijnen er rimpels en fijne lijntjes op de huid. Om veroudering tegen te gaan moet u dus dagelijks voldoende vitamine D3 innemen, want op oudere leeftijd is er een kleine synthese van vitamine D3 dan normaal, dus inname via voeding en supplementen is cruciaal.

picture of women with a healthy skin, vitamin d deficiency aging can have impact on skin

Vitamine D3 en celherstel

Een belangrijke functie van vitamine D3 is het tegengaan van ontstekingen en het voorkomen van DNA-schade. Een optimale dosis vitamine D3 is ook essentieel voor het behoud van de lange lengte van telomeren (uiteinden van chromosomen) die beschermen tegen DNA-schade. Aangezien de lengte van telomeren afneemt naarmate we ouder worden, is het innemen van voldoende vitamine D3 in dit opzicht effectief.

Er werd een experiment uitgevoerd om de relatie tussen het vitamine D3-niveau en de lengte van telomeren te controleren. Het vitamine D3-niveau werd gemeten bij 2160 vrouwen in de leeftijd van 18-79 jaar. De genetische tekenen van veroudering werden vastgelegd door de witte bloedcellen te onderzoeken. Het bleek dat telomeren de belangrijkste en meest betrouwbare meetfactor zijn om de leeftijd van een persoon te bepalen.

Naarmate de persoon ouder wordt, neemt de lengte van de telomeren af, waardoor het DNA onstabiel en vatbaar voor schade wordt. Als het DNA beschadigd raakt, sterft de cel uiteindelijk en celdood is een belangrijke oorzaak van het verouderingsproces. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen met een tekort aan vitamine D3 een kortere lengte van de telomeren hebben in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd met een hoog vitamine D3-gehalte.

telomere infograph about, how they get smaller as we age and breaks down DNA.

Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dus duidelijk dat mensen met een hoog vitamine D3-gehalte langzamer verouderen dan anderen. Dit experiment is een duidelijk bewijs dat vitamine D3 een vitamine tegen veroudering is en bewijst de nuttige effecten ervan op veel leeftijdsgerelateerde ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

Vitamine D en gezond ouder worden (het supplement tegen veroudering?)

Studies hebben aangetoond dat vitamine D3 het immuunsysteem matigt en helpt bij de behandeling van ziekten van het immuunsysteem zoals diabetes type 1 en reumatoïde artritis. Daarom wordt aangenomen dat vitamine D3 ouderdomssterfte vermindert en helpt bij gezond ouder worden.

Wetenschappers van het King’s College in Londen voerden een onderzoek uit bij 2000 vrouwen die beweerden dat vrouwen met lagere vitamine D3-niveaus meer tekenen van biologische veroudering vertoonden. Dat bewijst dat vitamine D3 een stof is die veroudering tegengaat.

Een tekort aan vitamine D3 wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van stofwisselingsziekten zoals diabetes, obesitas en andere gerelateerde problemen. Daarom moet iedereen voldoende vitamine D3 binnenkrijgen via voeding en supplementen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamine D3

De rol van vitamine D3 in de spierfunctie is overduidelijk en behoeft geen uitleg. Vitamine D3 vermindert het aantal fracturen en botschade aanzienlijk, vooral op oudere leeftijd. Daarom wordt bij oudere volwassenen aanbevolen om 1000 IE vitamine D3 per dag in te nemen voor gezonde botten en de algehele gezondheid van het skelet. Dit wordt beschouwd als een dosis vitamine D3 voor gezond ouder worden.

Het Institute of Medicine publiceerde een rapport voor op leeftijd gebaseerde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamine D3 in normale gezondheid. Zij stelden een geschatte dosis van 600 IE/dag voor voor mensen tussen 1 en 70 jaar oud en voor mensen ouder dan 70 jaar wordt een geschatte dosis van 800 IE aanbevolen.

Als je wilt controleren of je een vitamine D-tekort hebt, kun je dat eenvoudig doen met de Purovitalis Vitamine D-testkit. Binnen twee weken ontvang je gepersonaliseerde digitale resultaten die je inzicht geven in je vitamine D-niveau.

Bronnen van vitamine D3

De beste bron om vitamine D3 binnen te krijgen is via blootstelling aan zonlicht. De andere belangrijke bron van vitamine D3 is dat het van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen, daarnaast wordt het aan veel voedingsmiddelen toegevoegd als supplement, ook zijn er voedingssupplementen van vitamine D3 op de markt in de vorm van capsules, tabletten en kauwgom.

De voedingsbronnen van vitamine D3 zijn onder andere:

 • Eigeel
 • Runderlever
 • Levertraan
 • Zuivelproducten
 • Verrijkte granen
 • Sardines
 • Zalm
 • Tonijn
 • Zwaardvis
 • Verrijkt sinaasappelsap

Conclusie

Bovenstaande informatie legt duidelijk de rol en effecten van vitamine D op anti-veroudering uit. Er bestaat geen twijfel over het feit dat hoge vitamine D3-niveaus celherstel en -groei bevorderen en zo de levensduur van het leven verlengen en gezond ouder worden bevorderen. Het voorkomt ook het optreden van ouderdomsziekten en andere schadelijke gebeurtenissen die de levenskwaliteit verminderen.

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro