GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Vitamine D-tekort: Alles over Oorzaken, Symptomen en Behandelingen

Vrouwen in de sneeuw die zonlicht krijgen, zorgen dat ze genoeg vitamine d binnenkrijgen in de winter en geen vitamine d-tekort krijgen.

Ondanks het belang van vitamine D voor onze gezondheid, krijgen veel mensen niet genoeg van deze voedingsstof binnen via hun voeding. Wereldwijd hebben naar schatting 1 miljard mensen een vitamine D-tekort. [1] Gelukkig is een vitamine D-tekort te voorkomen en te behandelen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vitamine D-Ontdek oorzaken en symptomen van vitamine D-tekort, plus effectieve behandelingen voor een betere gezondheid in onze compacte gids. om ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Wat is vitamine D-tekort?

Vitamine D-tekort betekent dat je een onvoldoende hoeveelheid vitamine D in uw lichaam heeft.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de botten en het immuunsysteem. Het helpt de botten sterk te houden en voorkomt ouderdomsgerelateerde botaandoeningen zoals osteoporose. [2] Het helpt ook het immuunsysteem ziekten te bestrijden.

Het lichaam produceert minder vitamine D naarmate we ouder worden. Hierdoor lopen oudere volwassenen een verhoogd risico op een vitamine D-tekort, wat kan leiden tot botverlies en chronische ziekten. Daarom wordt het steeds belangrijker om voldoende vitamine D binnen te krijgen naarmate we ouder worden.

Lees hier meer over vitamine D en immuniteit.

Hoeveel Vitamin D3 heb ik nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D varieert op basis van leeftijd, geografische locatie en individuele gezondheidsomstandigheden. De National Institutes of Health (NIH) stelt een bereik van 15-20 mcg (600-800 IU) voor volwassenen voor, waarbij hogere hoeveelheden worden aanbevolen voor oudere personen. Sommige landen en gezondheidsorganisaties raden echter hogere doses aan, vooral in regio’s met weinig zonlicht. Een uitgebreid overzicht gepubliceerd in het “Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology” belicht de verschillende wereldwijde aanbevelingen en onderstreept de noodzaak van een persoonlijke beoordeling op basis van individuele gezondheidsfactoren en levensstijl.[3]

Wat zijn de symptomen van een Vitamine D-tekort?

Hoe merk je dat je vitamine d tekort hebt? Niet iedereen met een tekort ervaart meteen symptomen. Dit zijn de meeste voorkomende tekenen waardoor je merkt dat je een vitamin d te kort hebt.

 1. Vermoeidheid en Slapheid
  Voortdurende vermoeidheid kan een signaal zijn.
  Gebrek aan energie is ook een veelvoorkomend symptoom.
 2. Bot- en Spierpijn
  Pijn in botten en spieren kan wijzen op een tekort.
  Zwakke botten en spieren kunnen een symptoom zijn.
 3. Stemmingsschommelingen
  Depressieve gevoelens kunnen verband houden met lage vitamine D niveaus.
  Stemmingswisselingen zijn ook mogelijk.
 4. Zwakke Immuniteit
  Vaker ziek zijn kan een teken zijn.
  Langzaam herstel van ziektes kan ook duiden op een tekort.

Is Vitamine D Tekort Gevaarlijk?

Het korte antwoord is, ja, een tekort aan vitamine D kan gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en de eerder genoemde symptomen.

Oorzaken van Vitamine D Tekort

Vitamine D tekort kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:

1. Onvoldoende Zonlicht

 • Beperkte blootstelling aan zonlicht is de primaire oorzaak vitamin d-tekort.
 • Wonen in noordelijke breedtegraden waar minder zonlicht is.

2. Vitamin D-terkort door Voedingsfactoren

 • Dieet met weinig vitamine D: Niet genoeg vitamine D-rijk voedsel.
 • Vegetarisch of veganistisch dieet: Minder bronnen van vitamine D.

3. Absorptieproblemen

 • Spijsverteringsaandoeningen: Belemmeren de absorptie van vitamine D.
 • Ouderen: Minder efficiënte opname.

4. Huidpigmentatie

 • Donkere huid: Hogere melanine vermindert vitamine D productie in de huid.

5. Gebruik van Zonnebrandcrème

 • Sterke zonnebrandcrème: Kan de synthese van vitamine D blokkeren.

Wie loopt het meeste risico op een tekort?

Verschillende factoren kunnen uw risico op een vitamine D-tekort verhogen, waaronder:

 • Leeftijd: Ons lichaam maakt minder vitamine D aan naarmate we ouder worden, waardoor mensen boven de 65 een verhoogd risico lopen op een vitamine D-tekort.
 • Tijd die binnenshuis wordt doorgebracht: Mensen die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen of niet aan natuurlijk zonlicht kunnen worden blootgesteld, lopen een verhoogd risico op een vitamine D-tekort.
 • Huidskleur: Mensen met een donkere huidskleur absorberen minder vitamine D uit zonlicht dan mensen met een lichte huidskleur, waardoor ze een verhoogd risico lopen op een vitamine D-tekort.

Hoe kan ik mijn vitamine D-inname verhogen?

Er zijn verschillende manieren om uw vitamine D-niveaus te verhogen. Ten eerste kan je vitamine D via uw voeding binnenkrijgen. Voedingsmiddelen die goede bronnen van vitamine D zijn, zijn onder andere kaas, champignons, eigeel en vis zoals zalm, tonijn, zwaardvis en sardines. Je kan ook voedingsmiddelen met verrijkte vitamine D eten, zoals melk, kaas en ontbijtgranen. Blootstelling aan zonlicht is een andere goede manier om uw vitamine D-niveaus te verhogen. De beste manier om een vitamine D-tekort te behandelen is echter via supplementen.

Hoe lang duurt het om van een vitamine D-tekort te herstellen?

Herstel van een vitamine D-tekort varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van het tekort, individuele gezondheidsomstandigheden en het consequent volgen van het behandelplan. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren. Een onderzoek suggereert dat het nemen van een hogere dosis vitamine D-supplementen de waarden binnen 3-4 maanden aanzienlijk kan verhogen. Het is echter essentieel om het advies van een professional in de gezondheidszorg op te volgen om de juiste behandelingsduur te bepalen en overmatige inname, die schadelijk kan zijn, te vermijden.

Hoe krijg je Vitamine d binnen in de winter?

In de winter, wanneer de blootstelling aan zonlicht beperkt is, kan je voldoende vitamine D binnenkrijgen via voeding en supplementen. Etenswaren die rijk zijn aan vitamine D zijn onder andere vette vis (zoals zalm en makreel), eigeel en verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, ontbijtgranen en sommige plantaardige alternatieven. Vitamine D-supplementen zijn ook een praktische optie. Het is raadzaam om een arts te raadplegen voordat je met supplementen begint.

Wat zijn de voordelen van Vitamine D en de relatie met anti-aging? Lees hier.

Absorptie en vormen begrijpen

De opname van Vitamine D is een cruciaal aspect van de effectiviteit ervan. Factoren zoals de gezondheid van de darmen, vetinname en de vorm van het vitamine D-supplement kunnen de absorptiesnelheid beïnvloeden. Traditionele vitamine D-supplementen worden mogelijk niet volledig geabsorbeerd, vooral bij personen met bepaalde spijsverteringsproblemen. Dit is waar liposomale vitamine D3 belangrijk wordt. Liposomale technologie kapselt vitamine D3 in een vetlaagje in, waardoor het beter in het lichaam wordt opgenomen. Een onderzoek in het “European Journal of Clinical Nutrition” geeft aan dat liposomale inkapseling de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen kan verbeteren, waardoor ze effectiever worden.

Conclusie

Naarmate we ouder worden, vermindert het vermogen van ons lichaam om vitamine D aan te maken. Hierdoor lopen oudere volwassenen het risico op een vitamine D-tekort en de bijbehorende gevolgen. Het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine D, blootstelling aan zonlicht en het nemen van een vitamine D-supplement zijn allemaal manieren om het te voorkomen.

Onze toplijst van wetenschappelijk bewezen anti-verouderingsvitaminen vind je hier.

Referenties:

small and easy to take capsules with 2000 iu Vitamin D

Vitamine D3 2000 IE liposomale afgifte maximale biologische beschikbaarheid Immuunversterker

Versterk je immuunsysteem en bevorder de gezondheid van je botten met Liposomale Vitamine D3! Probeer het uit!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro