Je biologische leeftijd berekenen en die informatie goed gebruiken

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Uw biologische leeftijd berekenen en die informatie goed gebruiken

Hoe bereken je je biologische leeftijd en hoe gebruik je deze informatie op de juiste manier?

Onze verjaardagen bepalen onze leeftijd. Of dat dachten we toch. Als u denkt dat onze kalenderleeftijd onze “echte” leeftijd bepaalt, dan hebt u het mis. Hoewel we deze chronologische leeftijd als onze werkelijke leeftijd beschouwen, zien we vaak over het hoofd dat sommige mensen met een geregistreerde leeftijd van 50 misschien wel net zo fit zijn als 30 jaar. Aan de andere kant zijn sommigen misschien 35 jaar oud volgens de chronologie, maar hun gezondheid kan anders doen vermoeden. Volgens hun biologische leeftijd zijn ze misschien wel 60 jaar oud. Om de werkelijke gezondheidstoestand van een persoon te kennen, moeten we bepalen hoe we de biologische leeftijd berekenen.

Stel dat u geïnteresseerd bent in het vertragen van de effecten van veroudering. Dan is het belangrijk om het verschil tussen chronologische leeftijd en uw biologische leeftijd te begrijpen. Chronologische leeftijd is het aantal jaren dat u leeft. Aan de andere kant is biologische leeftijd hoe oud de cellen lijken te zijn op basis van hun huidige conditie. Terwijl de chronologische leeftijd onomkeerbaar is en niet afhankelijk van levensgewoonten, varieert de biologische leeftijd afhankelijk van iemands levensstijl. Afhankelijk van genetica en levensgewoonten kan iemands biologische leeftijd hoger of lager zijn dan de chronologische leeftijd. Mensen met een jongere biologische leeftijd dan hun chronologische leeftijd lopen een lager risico op ouderdomsziekten en sterfte. Interessant is dat de biologische leeftijd kan worden verbeterd met slechts een paar veranderingen in levensgewoonten.

Werkelijke leeftijd vs. biologische leeftijd

Het berekenen van iemands biologische leeftijd is bedoeld om de snelheid te meten waarmee het lichaam veroudert. Dit wordt gedaan om te bepalen welke invloed iemands huidige voedingspatroon en levensstijlkeuzes hebben op gezond ouder worden. De biologische leeftijd geeft ook aan hoeveel veroudering en schade er in iemands lichaam is opgetreden tijdens zijn of haar leven. We kunnen gerust zeggen dat berekeningen van de biologische leeftijd nauwkeurige voorspellers zijn van iemands gezondheid en levensduur.

Hoewel het een goed idee is om uw biologische leeftijd af te stemmen op uw werkelijke leeftijd, kunt u uw biologische leeftijd ook verlagen! Als u dat scenario bereikt, betekent dit dat uw lichaam langzamer veroudert dan wat normaal gesproken voor uw leeftijd bedoeld is. Als iemands biologische leeftijd hoger is dan zijn werkelijke leeftijd, betekent dit dat er veel schade is aangericht aan de lichaamscellen. Het lichaam veroudert dan sneller dan iemand van de werkelijke leeftijd.

Wat is epigenetica?

Genetica is de studie van DNA en DNA is een gepersonaliseerde reeks codes die alle cellen in uw lichaam produceert. Epigenetica bestudeert de veranderingen in uw DNA en hoe dit uw lichaam en gezondheid beïnvloedt. Het bepaalt welke delen van uw DNA-code aan of uit moeten staan. Epigenetische veranderingen kunnen door veel dingen geactiveerd worden, waarvan de meeste leefstijlfactoren zijn. Epigenetische veranderingen zijn chemische veranderingen die optreden in de DNA-code in uw cellen naarmate u ouder wordt. De veranderingen worden methylering genoemd. Een verhoogde methylering kan de normale functie van de cel verstoren, zodat de cel zijn werk niet efficiënt kan doen. Deze afname in de efficiëntie die veroorzaakt wordt, is de onderliggende reden voor de tekenen van veroudering. Dit is wat we zien – veranderingen in haarkleur, het verschijnen van rimpels, meer gewrichtspijn, enzovoort.

Is epigenetica belangrijk?

Absoluut! Meer dan 99% van iemands cellulaire DNA is identiek aan dat van ieder ander. Maar een klein deel van het DNA, dat van persoon tot persoon verschilt, maakt hen uniek. Epigenetica onthult een revolutionair begrip van cellulair DNA en genetische code. Deze genetische “varianten” kunnen specifieke ziekten identificeren waarvoor iemand risico loopt. Men kan ze ook herstellen, veranderen of vermijden. Epigenetica is echt de sleutel tot algemene gezondheid en welzijn. De nieuwe ontdekkingen die rond dit onderwerp zijn gedaan, zullen ook de weg vrijmaken voor baanbrekende behandelingen en medicijnvoorspellingen om kanker, Alzheimer, diabetes en verslaving te genezen.

Hoe bereken ik mijn werkelijke leeftijd?

We hebben meer controle over ons eigen verouderingsproces dan we denken. Er zijn veel dingen die de biologische leeftijd beïnvloeden die niet genetisch bepaald zijn. De belangrijkste factoren waar we wel controle over hebben zijn voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en slaap.

  1. Dieet: Mensen die een mediterraan dieet eten, zijn niet alleen lekker, maar hebben ook 30% minder kans op vaatproblemen. Dit dieet vermindert oxidatieve stress en ontstekingen dankzij een hoog gehalte aan antioxidanten, zoals Omega-3, wat een directe invloed heeft op de lengte van telomeren.
  2. Sporten: Studies ondersteunen het gunstige effect van matige lichaamsbeweging (45 minuten, 3 keer per week) om telomeren te beschermen tegen verkorting, vooral bij volwassenen. Bovendien wijzen onderzoeken uit dat aerobe lichaamsbeweging de beste optie is om veroudering tegen te gaan en telomeren te beschermen.
  3. Stressmanagement: Stress heeft een nogal negatieve invloed op de lengte van telomeren. Acute en chronische angst en ervaren stress en stressmanagement hangen niet samen met een langere levensduur van de cellen. Mensen met psychologische problemen veroorzaakt door onevenwichtige emoties hebben kortere telomeren dan mensen die deze problemen niet hebben. Dit is duidelijk in het geval van depressie.
  4. Slaap: Als u minder dan 8 uur per dag slaapt, dan moet u voorzichtig zijn. Verschillende onderzoeken correleren slaap van mindere kwaliteit met een versnelde verkorting van telomeren, vooral bij kinderen. Volwassenen met slapeloosheid en ouder dan 70 jaar hadden de kortste telomeren.

Hoe berekent u uw biologische leeftijd?

Als u wilt weten hoe u uw biologische leeftijd kunt berekenen, ga dan naar een handige en efficiënte biologische leeftijdstest – van Purovitalis in samenwerking met Epiage. Een speciaal laboratorium heeft honderden gepubliceerde DNA-methyleringsgegevens verwerkt om leeftijdsgerelateerde methyleringsplaatsen te vinden. Met de speekselmonsters kunnen zij nauwkeurig uw biologische leeftijd voorspellen. Wanneer uw monster naar het lab wordt gestuurd, duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat het lab het verwerkt heeft. Klanten krijgen een privé-PDF met een consultatie over anti-veroudering die ze in hun eigen tempo kunnen lezen.

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

  • Gezondheid
  • Veroudering en verjonging
  • Interventies om veroudering tegen te gaan
  • Gerontologie
  • Innovatie in de geneeskunde
  • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro