Rol van Resveratrol bij Spierverlies Voorkomen | Purovitalis

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Bevindingen van studie: Hoe Resveratrol Spierverlies en Hartvergroting kan helpen voorkomen

Resveratrol hoe het spierverlies kan voorkomen, onderzoek toont activering van sirtuin 1 (SIRT1) aan

Onderzoek dat onlangs op ScienceDirect is gepubliceerd, gaat in op het ongelooflijke potentieel van resveratrol, een stof die in rode wijn voorkomt, bij het voorkomen van spierverlies en hartvergroting bij muizen. De magie komt van het vermogen van resveratrol om SIRT1 te activeren. Dit enzym, dat vaak het “enzym voor een lang leven” wordt genoemd, maakt de weg vrij voor een intrigerende mogelijkheid: zou het kunnen dienen als een krachtig therapeutisch middel voor mensen?

Een kijkje in de studie: Belangrijkste bevindingen

  • Resveratrol, een stof in rode wijn, activeert SIRT1, een enzym dat verband houdt met een lang leven.
  • Activering van SIRT1 stimuleert autofagie, een cellulair recyclingproces, bij muizen.
  • Verbeterde autofagie voorkomt spierverlies en hartvergroting, twee nadelige effecten die vaak voorkomen bij veroudering en ziekte.
  • Deze bevindingen kunnen mogelijk de weg vrijmaken voor nieuwe therapeutische benaderingen voor leeftijdsgerelateerde spieratrofie en hartziekten.

De kracht van autofagie: het recyclingsysteem van de natuur

Als we dieper in het onderzoek duiken, zien we dat het belangrijkste proces autofagie is – een biologisch proces dat even cruciaal als complex is. Autofagie is de recyclingfabriek van onze cellen, die versleten cellulaire onderdelen afbreekt en opnieuw gebruikt om de cellulaire gezondheid en vitaliteit te behouden. Het is een cruciale speler in het tegengaan van de effecten van veroudering en ziekte, maar zoals bij veel biologische systemen neemt de efficiëntie ervan af naarmate we ouder worden. Deze afname kan leiden tot een reeks negatieve gevolgen, waaronder spieratrofie en hartproblemen.

Dit vindt u misschien ook leuk: Spermidine & Autofagie – Alles wat u moet weten

SIRT1: Het levensverlengende enzym

Om deze ouderdomsgerelateerde problemen tegen te gaan, werd in het onderzoek gekeken naar het potentieel van resveratrol om autofagie te stimuleren. In wezen wilden de onderzoekers ontdekken of resveratrol het tij zou kunnen keren voor deze negatieve gevolgen, door het “levensverlengende enzym” SIRT1(wat zijn sirtuïnes?) te stimuleren. Hun bevindingen waren verbazingwekkend. Bij muizen activeerde resveratrol SIRT1, wat leidde tot een toename in autofagie, die op zijn beurt als verdedigingsschild tegen spierverlies en hartvergroting fungeerde.

Om de omvang van deze bevindingen volledig te begrijpen, is het belangrijk om de rol van SIRT1 in ons lichaam te begrijpen. Dit enzym is de ster van recente wetenschappelijke onderzoeken vanwege zijn vermogen om vitale celprocessen zoals overleving en stressrespons te controleren. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat activering van SIRT1 de levensduur van verschillende organismen kan verlengen, waardoor het de bijnaam ‘langlevendheidsenzym’ heeft gekregen. De ontdekking dat resveratrol, een stof die voorkomt in alledaags voedsel zoals rode wijn en pure chocolade, SIRT1 kan activeren, is daarom van enorm wetenschappelijk en potentieel therapeutisch belang.

Ontdek alles wat u moet weten over Resveratrol

Spierverlies voorkomen: een sprankje hoop tegen sarcopenie

Het voorkomen van spierverlies, of sarcopenie, is een bijzonder belangrijk aspect van het onderzoek. Sarcopenie is een degeneratieve aandoening die gepaard gaat met veroudering, gekenmerkt wordt door verlies van spiermassa en -functie, en vaak leidt tot kwetsbaarheid en een verminderde levenskwaliteit. De huidige therapeutische opties zijn beperkt, dus de ontdekking dat resveratrol spieratrofie kan voorkomen door SIRT1 activering en verbeterde autofagie is een lichtpuntje voor toekomstige behandelingen.

Gezondheid van het hart: Uitdijing en ziekte op afstand houden

Het onderzoek werpt ook licht op de gevolgen voor de gezondheid van het hart. Hartvergroting, of harthypertrofie, is een veelvoorkomend symptoom van hartaandoeningen. Het is een compensatoire reactie op verhoogde belasting van het hart, zoals hoge bloeddruk. Na verloop van tijd kan deze vergroting leiden tot hartfalen. Uit het onderzoek bleek dat resveratrol de vergroting van het hart bij muizen tegenging, opnieuw door SIRT1 te activeren en autofagie te stimuleren.

Resultaten vertalen naar mensen: Een waarschuwing

Ondanks de opwinding over deze bevindingen, is het cruciaal om te onthouden dat deze resultaten behaald zijn bij muizen. De menselijke biologie is aanzienlijk complexer en om deze bevindingen te vertalen naar effectieve behandelingen bij mensen, is verder onderzoek en rigoureuze klinische proeven nodig. Maar de belofte die resveratrol in dit onderzoek heeft laten zien, is een solide basis voor toekomstig werk.

Koop resveratrol supplement van purovitalis

Conclusie

Al met al heeft het onderzoek het potentieel van resveratrol aangetoond om het “langlevendheidsenzym” SIRT1 in te schakelen en autofagie te stimuleren, wat bescherming biedt tegen spieratrofie en hartvergroting. Deze ontdekking kan de weg vrijmaken voor een beter begrip van hoe ons lichaam veroudert en hoe we kunnen ingrijpen om het proces te vertragen. Het zou het begin kunnen zijn van een opwindende reis naar gezondheidsdoorbraken waar al lang naar uitgekeken wordt, en waar al lang behoefte aan is.

Referentie:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1347861323000221

Liposomale Resveratrol maximale voordelen verbetert de suikerspiegel

Ervaar het beste van resveratrol met de liposomale formule van Purovitalis. Probeer het uit!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

  • Gezondheid
  • Veroudering en verjonging
  • Interventies om veroudering tegen te gaan
  • Gerontologie
  • Innovatie in de geneeskunde
  • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro