GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Bijwerkingen van spermidine – Mythes vs werkelijkheid

Bijwerkingen spermidine myts vs realiteit, zijn er bijwerkingen aan dit supplement?

De markt wordt overspoeld door supplementen die het leven verlengen, en dankzij groeiend onderzoek staan ze in het middelpunt van de belangstelling. Als eindgebruiker hangt de angst voor de bijwerkingen van dergelijke supplementen echter altijd boven uw hoofd. Als populair supplement voor een lang leven lijkt spermidine bijvoorbeeld een uitstekende keuze om de gezondheid te verbeteren en gezond ouder te worden. Naast andere voordelen induceert het autofagie – een proces waarbij uw lichaam oude en beschadigde cellen afbreekt of verwijdert (1). Autofagie is essentieel voor een lang leven. Helaas neemt de snelheid ervan af naarmate we ouder worden (2).

Net als bij elk product dat u gebruikt, is het echter ook van essentieel belang om te controleren of spermidine bijwerkingen heeft. U krabt wel eens aan uw hoofd, want iedereen op internet lijkt het alleen maar over de voordelen te hebben en ziet dit cruciale aspect over het hoofd. U hebt misschien gehoord van polyaminevergiftiging, die hersen-, lever- en nierproblemen kan veroorzaken. (3). Geen wonder dat u zich uitgeput voelt en hier nu probeert betrouwbare informatie te vinden.

Laten we eens naar het onderzoek kijken om te zien of spermidine veilig is en of het bijwerkingen heeft.

Is spermidine veilig om in te nemen?

Om te beginnen, is spermidine veilig om in te nemen? Nou, het korte antwoord is ja. Bij de aanbevolen dagelijkse dosis van ongeveer 5 tot 10 mg is spermidine een uiterst veilige stof met een uitstekende verdraagbaarheid en tot op heden zijn er geen bijwerkingen bekend. De reden hiervoor is dat spermidine van nature in het menselijk lichaam wordt aangemaakt en ook voorkomt in het voedsel dat we eten. Ons lichaam heeft dus niet alleen polyamines nodig om gezond te blijven, maar is ook goed aangepast aan deze verbindingen. Bovendien ondersteunt onderzoek deze beweringen.

Een onderzoek uit 1997 op laboratoriummuizen toonde bijvoorbeeld aan dat spermidine enkele nadelige gevolgen had. Bij doses van ongeveer 600mg/kg lichaamsgewicht — wat extreem hoog is vergeleken met de normale dagelijkse dosis. Bij deze hogere inname begon spermidine echter tekenen van toxiciteit te vertonen, zoals een afname van de eetlust, het gewicht en de bloedspiegels van calcium en kalium bij mannelijke ratten en een toename van de plasma-activiteit van aspartaat aminotransferase en alanine aminotransferase — twee enzymen die gebruikt worden om de leverfunctie te beoordelen (5).

 

Daarnaast werd in een onderzoek uit 2018 de toxiciteit van spermine en spermidine in voedingsmiddelen voor de darmcellen geëvalueerd. De onderzoekers ontdekten dat beide polyamines weliswaar niet giftig zijn voor de darm bij normale doses die in voedingsmiddelen worden aangetroffen, maar dat ze bij zeer hoge doses (1,5g/kg lichaamsgewicht) de dood van de darmcellen induceren (6). De onderzoekers zeggen echter dat spermine giftiger is op deze niveaus dan spermidine (ongeveer 5,5 keer giftiger).

Veiligheidsonderzoek naar spermidine bij mensen

Naast deze labstudies is ook onderzoek op mensen veelbelovend. Een onderzoek uit 2018 met 30 menselijke deelnemers toonde bijvoorbeeld aan dat het innemen van spermidinerijk tarwekiemextract gedurende drie maanden geen verstoringen veroorzaakte in gewicht, elektrolyten, bloedparameters van veiligheid en bloeddruk, of andere vitale functies (7). In plaats daarvan toonde het onderzoek aan dat spermidine de cognitieve functie bij oudere deelnemers verbeterde. Hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd op laboratoriummuizen en leverde vergelijkbare resultaten op.

De Europese Unie heeft ook al voedsel dat rijk is aan spermidine goedgekeurd, zoals tarwekiemextract, dat erg populair is geworden bij consumenten. Naarmate de tijd verstrijkt en meer onderzoek de claims van supplementen voor een lang leven blijft ondersteunen, zal de populariteit van spermidine alleen maar toenemen. Maar in de tussentijd is één ding zeker: spermidine is een extreem veilige polyamine met een uitstekende verdraagbaarheid. En zoals met elk gif het geval is, is het altijd de dosis die giftig is in plaats van de verbinding zelf

Spermidine vs. andere polyaminen

De eigenlijke misvatting over de bijwerkingen van spermidine begint ermee dat het een biogene amine is — verbindingen die één of meer aminegroepen hebben en gevormd worden als decarboxyleringsproducten van aminozuren. Vroege onderzoekers dachten dat spermidine en andere polyamines, net als andere biogene amines zoals tyramine, histamine, kadaverine, fenylethylamine en tryptamine, ook bijwerkingen zouden hebben (8). Enkele van de bijwerkingen die deze biogene amines kunnen veroorzaken zijn hoofdpijn, hartkloppingen, braken, diarree, allergie en hypertensieve crises (9).

Conclusie

Zoals besproken verschilt spermidine van andere biogene verbindingen. Het induceert geen oxidatieve stress in het lichaam en veroorzaakt daardoor geen gezondheidsproblemen. Spermidine heeft tot op heden geen bekende bijwerkingen, zelfs niet bij zeer hoge doses. In plaats daarvan heeft het op veel verschillende manieren voordelen voor het lichaam, zoals ontstekingsremmend werken en autofagie opwekken om de levensduur te verlengen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat spermidinesupplementen bijwerkingen veroorzaken.

Spermidine en autofagie: alles wat je moet weten

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

  • Gezondheid
  • Veroudering en verjonging
  • Interventies om veroudering tegen te gaan
  • Gerontologie
  • Innovatie in de geneeskunde
  • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro