GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

De effecten van Resveratrol op de onbalans tussen testosteron en oestrogeen: 5 tips

Effecten van resveratrol op testosteron en oestrogeen

Resveratrol is een fenolverbinding die overvloedig voorkomt in de schil van druiven. Het is ook aanwezig in verschillende bessen, soja en pinda’s. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol een sterke anti-verouderende, ontstekingsremmende, fyto-oestrogene en antioxiderende werking heeft. Nog een onderzoek heeft aangetoond dat het ook kan helpen bij het in evenwicht brengen van de hormoonbalans bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCO). Volgens het Hormone Health Network is PCO de meest voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen, ongeveer 5 tot 6 miljoen vrouwen in de VS hebben dit probleem. Laten we de effecten van resveratrol-oestrogeen en resveratrol-testosteron eens bespreken.

Resveratrol oestrogeen onbalans

Volgens verschillende onderzoeken speelt resveratrol een cruciale rol bij de stofwisseling van oestrogeen. Dit komt omdat resveratrol dezelfde structuur heeft als oestradiol. Het bindt zich losjes aan de receptoren van oestrogeen en verandert de signalering ervan. Om deze reden werkt resveratrol ook als een fyto-oestrogeen. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat resveratrol het oestrogeenmetabolisme kan ondersteunen door de concentratie van chinonreductase (NQO1) te verhogen. Dit is een enzym dat chinon (een stof die het risico op kanker kan verhogen) afbreekt en zijn metaboliet terugstuurt naar de lever voor ontgifting. Resveratrol verhoogt dus het niveau van chinonreductase en beschermt het DNA tegen oxidatieve stress en wordt ook gebruikt bij de behandeling van borstkanker.

Oestrogene werking van resveratrol

Resveratrol, een fytochemische stof, heeft een sterk oestrogene werking op het menselijk lichaam. Het werkt als een oestrogeenantagonist afhankelijk van de oestrogeenreceptoren, het celtype en het niveau van endogeen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol de activiteit van aromatase-enzymen in borstkankercellen effectief kan remmen. Daarnaast speelt het een fundamentele rol bij het moduleren van fase II en I enzymen die betrokken zijn bij de activering van kankerverwekkende stoffen, endogene hormonen en het ontgiften van geneesmiddelen. Een ander onderzoek heeft geconcludeerd dat dagelijkse suppletie van 1 gram resveratrol bij postmenopauzale vrouwen oestrogeenmetabolieten effectief kan reguleren. Er moeten nog meer onderzoeken worden gedaan om de positieve invloed van resveratrol op risicofactoren van borstkanker te onderzoeken.

Resveratrol testosteron onbalans bij PCO’s

Vrouwen die aan PCO lijden, hebben een hoger gehalte aan androgene hormonen, vooral testosteron, dan gemiddeld. Volgens onderzoek zijn deze androgene hormonen sterk verbonden met mannen, maar vrouwen hebben ze ook in kleine hoeveelheden. Het verhoogde niveau van deze hormonen bij vrouwen met PCO kan leiden tot verschillende problemen zoals overbeharing op het lichaam en in het gezicht, acne, gewichtstoename, geen of onregelmatige menstruatie en onvruchtbaarheid. Vrouwen met PCO hebben ook een hoog risico op verschillende gezondheidscomplicaties zoals diabetes.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat resveratrol effectief is in het verlagen van de testosteron- en dehydroepiandrosteronsulfaat (DHEAS) niveaus (een hormoon dat in het menselijk lichaam wordt omgezet in testosteron) bij PCO-patiënten. De Universiteit van Californië beweert dat resveratrol een van de beste voedingssupplementen is die de hormonale onbalans bij PCO’s kan normaliseren.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Poznan om het effect van resveratrol op de hormonale onbalans te controleren. Dertig vrouwen met PCO kregen drie maanden lang resveratrolsupplementen. Aan het begin en aan het einde van het onderzoek werden bloedmonsters afgenomen om de concentratie van testosteron en androgene hormonen in hen te controleren. Ze werden aan het begin en aan het einde van het onderzoek ook onderworpen aan glucosetolerantietests om de risicofactoren van diabetes te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat resveratrol de testosteron- en DHEAS-spiegels met respectievelijk 23,1 en 22,1% verlaagde.

Bovendien verminderde het normaliseren van de testosteronspiegels resveratrol ook het risico op diabetes bij hen. De onderzoekers stelden ook vast dat vrouwen die tijdens het onderzoek een behandeling met resveratrol kregen, hun nuchtere insuline met 31% zagen dalen. Ze reageren ook beter op insuline. Resveratrol kan dus het vermogen van uw lichaam om insuline te gebruiken verbeteren en het risico op diabetes verminderen.

Onderzoeksbewijs over Resveratrol Testosteron

Eén onderzoek heeft uitgewezen dat resveratrol kan helpen bij het in evenwicht brengen van de oestrogeenrespons. Dit is van fundamenteel belang voor de reproductieve gezondheid van zowel mannen als vrouwen. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat resveratrol zowel het aantal zaadcellen als het testosteronniveau bij mannen kan verhogen zonder enig negatief effect. Gezondheidsdeskundigen geloven dat resveratrol de hormonen normaliseert door de hypothalamus-hypofyse-gonadus-as (HPG) te activeren. Deze as is verantwoordelijk voor het regelen van de afgifte van geslachtshormonen via de hypothalamus vanuit de hypofyse in de hersenen.

Bij vrouwen gedraagt resveratrol zich anders. In één onderzoek kregen veertig postmenopauzale vrouwen twaalf weken lang dagelijks 1 gram resveratrol toegediend. Het had geen invloed op het testosteron- en oestrogeenniveau bij hen, maar verhoogde het niveau van eiwitten, die geslachtshormonen sterk binden en via het bloed transporteren. Het vermindert ook het risico op borstkanker bij vrouwen door het oestrogeenmetabolisme te reguleren.

Bij ratten remt resveratrol de enzymactiviteit die oestrogeenreceptoren activeert. Het bindt zich aan hen en maakt ze zwak; deze actie heeft een balancerend effect op het lichaam. Volgens gezondheidsdeskundigen kan resveratrol de oestrogeenspiegel bij vrouwen verhogen wanneer deze laag wordt (tijdens de menopauze).

Een ander onderzoek heeft geconcludeerd dat hoge doses resveratrol (bijna 1000 mg per dag) gedurende vier maanden effectief zijn in het verlagen van het niveau van serum androgeen. Maar de effecten op de niveaus van testosteron en DHEAS zijn niet duidelijk.

Pluspunten

 1. Resveratrol is een sterke fytochemische verbinding die door planten wordt geproduceerd als reactie op stress. Het zit vooral in wijn, rode druiven, peulvruchten en bessen. Het heeft een hoge antioxidant-, ontstekingsremmende en fyto-oestrogene activiteit. Het heeft echter een slechte biologische beschikbaarheid, maar biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor het menselijk lichaam, vooral effectief bij het in balans brengen van geslachtshormonen.
 2. Deze stof speelt een essentiële rol in het metabolisme van oestrogeen. Het heeft dezelfde structuur als estradiol. Volgens onderzoek bindt resveratrol zich losjes aan de receptoren van oestrogeen en verandert het de signalering ervan. Daarom werkt het als een fyto-oestrogeen.
 3. Niet alleen oestrogeen, resveratrol is ook effectief in het normaliseren van de niveaus van androgene hormonen (vooral testosteron) bij vrouwen met PCO.
 4. Regelmatige inname van resveratrol verlaagt ook het niveau van nuchtere insuline met 31%, wat het risico op diabetes type 2 vermindert.
 5. Resveratrol biedt verschillende voordelen voor de gezondheid, zoals het verminderen van het risico op hartaandoeningen, cognitieve stoornissen en borstkanker. Het versterkt ook de gezondheid van het immuunsysteem.

Referenties

 1. https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2016/resveratrol-can-help-correct-hormone-imbalance-in-women-with-pcos
 2. https://supplements.selfdecode.com/blog/top-15-scientific-health-benefits-of-resveratrol-with-references/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25939591/
 4. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-014-0223-0
 5. https://vitagene.com/blog/what-is-resveratrol/
 6. https://hormonesbalance.com/articles/benefits-of-resveratrol/
 7. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018143436.html

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro