Wat is NMN?

Als u steeds meer over NMN hoort, bent u niet de enige. De afgelopen jaren is de informatie over NMN en de producten die het bevatten geëxplodeerd op het internet. NMN lijkt overal te zijn, van YouTube video's tot TikTok shorts tot Podcasts tot verschillende blogs en onderzoeksartikelen. En nu wilt u weten wat NMN is. Blijf dus lezen, want dit artikel vertelt u alles wat u erover moet weten.

Wat is NMN?

NMN, wat staat voor "nicotinamide mononucleotide", het is een molecuul dat van nature in het lichaam voorkomt. NMN is een afgeleide van vitamine B3 - ook bekend als niacine. Zoals de naam al zegt, is NMN een nucleotide (een bouwsteen van DNA) gemaakt van nicotinamide, ribose (enkelvoudige suiker) en een fosfaatgroep. Het is nodig om nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) te maken, een belangrijk co-enzym dat in alle lichaamscellen voorkomt en nodig is voor vele functies, waaronder het vertragen van het verouderingsproces(1).

Hoe werd het ontdekt?

Hoewel NMN voor het eerst werd gevonden in de jaren zestig, kwam het meeste van wat we er nu over weten pas halverwege de jaren 2010 aan het licht. En daarna kreeg het niet alleen veel aandacht van de media. Maar ook het aantal wetenschappelijke studies naar de verschillende voordelen van NMN explodeerde.

Het begon allemaal toen een groep onderzoekers onder leiding van Dr. David Sinclair aantoonde dat verbindingen die NAD+ en sirtuïnes activeren, zoals NMN, muizen langer kunnen laten leven(2)(3). Nu suggereert veel onderzoek dat nicotinamide mononucleotide kan beschermen tegen diabetes, hartziekten, Alzheimer en veroudering in het algemeen(4).

Aantal artikelen over nicotinamide mononucleotide (NMN) op pubmed.Nicotinamide mononucleotide, een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), staat steeds meer in de belangstelling als een mogelijke manier om de afname van NAD+ in het lichaam, die gepaard gaat met ouder worden, tegen te gaan. Het aantal jaarlijkse artikelen over "nicotinamide mononucleotide" op pubmed laat zien hoe snel de belangstelling groeit.

Waar wordt NMN van gemaakt? Hoe wordt het geproduceerd?

NMN wordt in het lichaam gemaakt uit B-vitaminen. Het enzym dat NMN maakt staat bekend als nicotinamide fosforibosyltransferase (NAMPT). NAMPT koppelt nicotinamide, een vitamine B3, aan een suikerfosfaat met de naam PRPP (5'-fosforibosyl-1-pyrofosfaat).

NAMPT, het sleutelenzym in de biosynthese van NMN, wordt gemaakt door de lever, het hart, de hersenen, de witte bloedcellen en vooral de vetcellen. Net als NMN en NAD+ daalt het NAMPT-niveau dramatisch met de leeftijd. Als u eind 40 of begin 50 bent, heeft je lichaam de helft minder dan in uw twintiger jaren.

Het kan ook worden gemaakt van nicotinamide ribose (NR), dat ook een verbinding is die helpt bij het maken van NAD+. NMN en NR (lees de vergelijking) bewegen samen in het lichaam, omdat beide door verschillende enzymen in elkaar kunnen worden omgezet.

Wat is nmn en hoe wordt het gemaakt en omgezet in nad in het lichaam?

Hoe wordt NMN NAD+?

Wanneer nicotinamide mononucleotide in de cellen komt, vooral in de lever. Wordt het snel omgezet in nicotinamide dinucleotide door NMN adenylyltransferases (NMNAT's). En daarna ondergaat het een andere reactie die "amidatie" heet om NAD+ te maken, die wordt versneld door een enzym genaamd "NAD+ synthetase". NAD+ speelt op zijn beurt een cruciale rol in vele functies, niet alleen in de lever maar in het hele lichaam, waaronder metabolisme, DNA-reparatie, celgroei, overleving en, nog belangrijker, veroudering.

Hoe kunt u uw NAD-niveaus verhogen?

Velen van jullie vragen zich misschien af waarom je niet gewoon NAD+ kunt nemen. Dit is omdat NAD+ niet door de celmembranen kan, en daarom niet in de cellen kan worden opgenomen. Dus, om meer NAD+ te krijgen, moeten we etenswaren eten of supplementen nemen die deel uitmaken van deze metabolische route.

Het verhogen van de NMN inname lijkt de meest logische stap. Het probleem is echter dat hoewel NMN voorkomt in vele voedingsbronnen zoals melk, fruit zoals avocado en tomaat, en groenten zoals broccoli en komkommer, het niet genoeg is om een groot verschil te maken.

Bijvoorbeeld, 100g groenten zoals broccoli, kool en avocado bevatten slechts 1mg NMN, ver verwijderd van de honderden milligrammen die uw lichaam dagelijks nodig heeft. Om de voordelen van NMN te krijgen, zult u dus supplementen zoals Purovitalis Liposomal NMN capsules moeten nemen. Vergeleken met andere NAD+ boosters heeft een liposomale vorm een hogere absorptie en wordt het niet afgebroken in de darm.

Nicotinamide mononucleotide capsules

Hoe weet ik goed product krijg?

  • Wees voorzichtig bij het kopen van NMN verkocht op Amazon
    Er werd een studie uitgevoerd naar 22 merken die op Amazon verkopen. Helaas bevatten de meeste van deze supplementen niet veel NMN, u kunt de studie hier vinden.
  • Zorg ervoor dat het merk een analysecertificaat aanbiedt
    NMN is waarschijnlijk slecht als het merk of de producent geen actuele analysecertificaten kan geven. U kunt onze certificaten hier vinden.

  • NMN moet kristalwit en licht zijn
    Eenvoudig gezegd is het ongelooflijk licht en luchtig. Langdurige compressie geeft een klein klonterend effect. Hoewel dit een klein ongemak kan zijn, heeft het geen enkele invloed op de kwaliteit van het product.

Nicotinamide Mononucleotide gemaakt in Europa

Wist je dat bijna alle merken hun Nicotinamide Mononucleotide uit China halen? Uthever was een van de eerste bedrijven die kwaliteits-NMN aanbood, maar niet veel mensen weten dat het een Chinees bedrijf is. Dus, als uw plaatselijke leverancier van supplementen zegt dat hij NMN van Amerikaanse of Europese bodem verkoopt, is de kans groot dat hij Uthever verkoopt. Purovitalis is het eerste en meest populaire merk dat NMN verkoopt dat gemaakt is in Europa van Longevir™.

Wat is de beste vorm van NMN?

De markt voor longevity- supplementen groeit. Meer bedrijven duiken op, en zo ook de verschillende vormen, van poeder tot gels en capsules. Maar wat is de beste vorm? Het antwoord hierop is het makkelijkst door naar de onderstaande vergelijkingstabel te kijken. Verschillende vormen hebben verschillende soorten voordelen. Het is aan u wat het beste past bij uw comfort.

Poeder Capsules Liposomale Capsules
Gemak / Gemakkelijk in te nemen
Snelle werking
Hoge absorptie
Uitgebreide afgifte / langdurige effecten
Voordelen voor een lang leven
Stabiliteit op lange termijn
Gemakkelijk te beheren dosis

Duik dieper in de wereld van NMN

NMN Bijwerkingen

Krijg alle noodzakelijke informatie over de bijwerkingen van NMN voordat u de definitieve beslissing neemt om NMN als supplement te gebruiken.

Verder lezen

NMN vs NR

Wilt u alle verschillen weten tussen deze twee nad precursors? Zoek niet verder, want met onze ultieme nad+ precursor gids leert u alles wat u moet weten.

Vergelijk NMN vs NR

Tony Robbins over NMN

Tony Robbins legt in detail uit hoe NMN werkt en wat de mogelijke voordelen ervan zijn. Inclusief een interessante podcast die u niet mag missen.

Wat zegt Tony?

NMN-supplementen kopen