NMN vs. NR - De NAD+ voorloper vergelijking | Purovitalis

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

NMN vs NR – De NAD-precursorvergelijking

NMN vs NR - De NAD+ Precursor vergelijking. Afbeelding van moleculen.

NMN en NAD zijn steeds populairder geworden vanwege hun uitstekende gezondheidsvoordelen. NAD of Nicotinamide Adenine Dinucleotide is een vitale molecule die van vitaal belang is voor de menselijke overleving. Nicotinamide mononucleotide (NMN) en nicotinamide riboside (NR) zijn biosynthetische voorlopers van NAD. Voordat we NMN vs NR gaan vergelijken, zullen we eerst uitleggen wat NAD precies is.

NAD is een essentiële molecule voor de stofwisseling die afneemt naarmate men metabole stress ondergaat. Hoe ouder men wordt, hoe meer de NAD-niveaus in de cellen afnemen. Lage NAD-niveaus veroorzaken vermoeidheid, leeftijdsgerelateerd spierverlies, cognitieve achteruitgang, gezichts- en gehoorverlies en een verkorte levensduur.

En dat niet alleen, als u niet genoeg NAD hebt, vertraagt uw stofwisseling. Hierdoor wordt u zwaarder en loopt u een groter risico op diabetes type 2, metabool syndroom, leververvetting en andere stofwisselingsziekten. Dan wordt het belangrijk om de NAD-spiegels hoog te houden om het epigenoom en het DNA te beschermen. NAD is belangrijk voor de celstofwisseling omdat het voedingsstoffen omzet in energie voor de cellen. NAD zet ook eiwitten genaamd sirtuïnes aan, die de gezondheid van cellen controleren.

Biotechbedrijven concentreren zich op NMN in plaats van NR.

Talrijke onderzoeken wijzen erop dat de NAD-niveaus tijdens het ouder worden aanzienlijk dalen. Door het herstel van NAD-niveaus in verouderde dieren wordt de levensduur verlengd en de gezondheid bevorderd. Veel biotechnologiebedrijven zijn NMN gaan onderzoeken om veroudering en gerelateerde ziekten te behandelen. Het innemen van NR en NMN verhoogt de NAD-niveaus. Alle mensen krijgen NAD in hun lichaam dankzij een dieet vol met NAD-precursoren. Dit leidt tot veel gezondheidsvoordelen voor meerdere organen, zoals de hersenen, het hart- en vaatstelsel en de spieren.

Bekroonde experts gebruiken NMN en niet NR

Dr. David Sinclair van Harvard University, een van ‘s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van een lang leven, bestudeert al tientallen jaren NR, NMN en NAD. Hij gebruikt persoonlijk NMN en geen NR. Er zijn verschillende NR- en NMN-supplementen op de markt. Welke supplementen gebruikt Dr. Sinclair?

Van supplementen met een van deze twee moleculen is aangetoond dat ze de NAD-niveaus verhogen. Maar wat zijn enkele andere dingen waar rekening mee moet worden gehouden als u deze NAD-precursormoleculen uit elkaar probeert te houden? Wat betreft het verschil tussen NMN en NR, zijn er nooit tegelijkertijd onderzoeken gedaan op mensen. Maar de grootte van de moleculen is het belangrijkste verschil tussen NMN en NR. Omdat NMN groter is dan NR, moet het meestal opgebroken worden om in de cel te passen.

NMN vs NR pathway difference

NMN heeft de kortere route

In vergelijking met NR is NMN al een stap dichter bij het maken van NAD dan NR.

Dit is wat er gebeurt op weg naar NAD :

 • NR wordt veranderd in NMN, dat vervolgens wordt gebruikt om NAD te maken.
 • NR => NMN => NAD => DNA reparatie en onderhoud van het epigenoom

NMN is dus een stap verder op weg naar NAD . Eerst moet NR worden gefosforyleerd om NMN te maken, dat vervolgens wordt gebruikt om NAD te maken.

De molecule NAD zorgt ervoor dat sirtuïnes en PARP-enzymen werken.

De belangrijkste factoren en verschillen

 1. Routevergelijking voor NMN vs NR: Vergeleken met NR is NMN al één stap verder in de route om NAD te produceren. NR wordt omgezet in NMN en NMN wordt gebruikt om NAD te maken. NR moet eerst worden gefosforyleerd om NMN te vormen, dat vervolgens wordt omgezet in NAD .
 2. Verschil in grootte tussen NMN en NR: NMN- en NR-moleculen zijn kleiner dan NAD-moleculen. NAD is twee keer zo groot als NR & NMN. Van de twee is NR kleiner. Hoewel alle 3 de moleculen een laag moleculair gewicht hebben, moet NMN worden afgebroken om in de cel te passen.

Biologische beschikbaarheid van NMN vs NR

NR lijkt een betere biologische beschikbaarheid te hebben dan nicotinamide. NR-supplementen verhogen de NAD-niveaus in bloed en botten. NMN-supplementen verhogen het NAD-niveau in verschillende organen, waaronder de hersenen.

Klinische onderzoeken voor NMN en NR: Er zijn verschillende klinische onderzoeken naar NR afgerond. Hieronder vallen gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoeken (RCT’s). Er zijn echter geen onderzoeken gedaan naar het effect op NAD-niveaus bij mensen. In het geval van NMN zijn er maar weinig resultaten gepubliceerd.

Stabiliteit voor NMN vs NR

Een ander nadeel van NR is dat het van zichzelf niet stabiel is. In vergelijking met NMN heeft NR chloride nodig om het stabiel te maken.

 1. Smaak voor NMN vs NR: De smaak van Nicotinamide Riboside Chloride is ook in poedervorm niet smakelijk. Dit leidt tot de productie van NR als pillen en capsules. Aangezien NR in capsulevorm een consument moet zijn, moet NR door de maag en lever. Daar wordt het gemetaboliseerd, waardoor het minder effectief wordt.

Is NMN beter dan NR?

Op dit moment suggereert wetenschappelijk bewijs dat NMN beter is dan NR (nicotinamide riboside), omdat NMN verder in het NAD-productieproces zit. Op moleculair niveau lijkt NMN meer op NAD dan NR. Onderzoeken tonen indrukwekkendere resultaten van NMN op veel verouderingsmechanismen dan van NR.

Veel bekende deskundigen op het gebied van NAD-metabolisme gebruiken NMN en geen NR. Dit suggereert het toenemende vertrouwen in NMN, wat ergens op zou kunnen duiden. Net als bij sommige aminozuren is het belangrijk om het menselijk lichaam met NAD aan te vullen. Hoewel NR en NMN in veel voedingsmiddelen te vinden zijn, is het in sporenhoeveelheden aanwezig. Men kan niet genoeg eten om de NAD-niveaus van het lichaam te verhogen. Daarom kan aanvulling met een NAD-precursor, bij voorkeur NMN, helpen om deze afname van voedingsstoffen in het lichaam tegen te gaan.

Je kunt hier de verschillen tussen NAD en NAC bekijken.

Waarom wordt er dan zoveel over NR gepraat?

 • Tot voor kort was het te duur om NMN te maken. Daarom kozen veel bedrijven voor NR.
 • Sinds de manier om NR te maken gepatenteerd is, hebben veel bedrijven een reden gehad om veel geld uit te geven aan public relations om de bekendheid ervan te vergroten, maar NMN heeft niet het geld gehad om hetzelfde te doen.

NMN vs NAD

Bij het overwegen van NMN vs NAD geeft onderzoek aan dat er een transformatie tussen NR en NMN moet plaatsvinden om een paar soorten cellen binnen te komen. NMN is een van de snelste manieren om de productie van NAD te stimuleren. Behalve via de NAD-metabole route, kan NMN ook direct aan cellen worden toegevoegd zonder eerst in NAD te worden omgezet. Nieuw gevonden transporteiwitten die toenemen wanneer NAD afneemt, maken dit cyclische proces mogelijk. In deze vorm helpt NMN cellen energie te krijgen en heeft het ook anti-verouderingseigenschappen. Dus cellen met voldoende vermogen kunnen groeien en zichzelf herstellen.

Het besluit om NMN en NAD als supplement te gebruiken biedt een veel directere weg naar het bevorderen van de celstofwisseling. Het blijkt dus een snellere manier te zijn om hetzelfde te doen. NMN kan ook gebruikt worden om insuline beter te laten werken en er meer van te maken. Dit resulteert in extra metabolische voordelen en glucosetolerantie. NMN-supplementen kunnen ook metabolische aandoeningen verlichten, zoals diabetes, leververvetting en obesitas in het bijzonder. Hoewel het niet eerlijk zou zijn om NMN versus NAD te vergelijken, bewijzen NMN-supplementen op zichzelf ook hun voordelen tegen veroudering die verder gaan dan die van NAD-productie alleen.

Om de inname van NMN in uw lichaam te verhogen tegen een prijs die niet schadelijk is voor uw portemonnee of uw gezondheid, bekijk dan hier ons aanbod van NMN boosters. Het is tijd om uw levensduur te verlengen en DNA-schade te herstellen. Bereid u voor!

Referenties

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047637421001391
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34553119/

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro