GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

NMN studie: Een krachtige oplossing voor ontstekingen in menselijke cellen

NMN studie: Een krachtige oplossing voor ontstekingen in menselijke cellen

Nicotinamide mononucleotide (NMN) is een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD ), een molecuul dat essentieel is voor cellulaire energie en herstel. Deze studie onderzocht de effecten van NMN op ontstekingen, met name ontstekingen die geïnduceerd worden door poly(I:C), een synthetische verbinding die virale infecties nabootst. Onderzoekers bestudeerden twee menselijke celtypen: menselijke longmicrovasculaire endotheelcellen (HPMECs) en menselijke kransslagader-endotheelcellen (HCAECs). Ze ontdekten dat NMN de door poly(I:C) veroorzaakte ontsteking aanzienlijk vermindert. Dit suggereert dat NMN geschikt zou kunnen zijn voor de behandeling van zowel acute als chronische ontstekingen.

Belangrijkste bevindingen

 • De ontstekingsremmende rol van NMN: NMN vermindert effectief de door poly(I:C)-geïnduceerde ontstekingsreactie in zowel HPMECs als HCAECs.
 • Regulerende mechanismen: Belangrijke ontstekingsmediatoren, zoals IL6 en leden van de PARP-familie, werden aanzienlijk gedownreguleerd bij blootstelling aan NMN in poly(I:C)-geactiveerde omstandigheden.
 • Potentiële therapeutische implicaties: Bayesiaanse netwerkanalyse benadrukte genen, waaronder de eukaryotische initiatiefactor voor translatie 4B (EIF4B), die mogelijk de geïdentificeerde ontstekingsmodules reguleren.

Gebruikte methoden

 1. Menselijke primaire celculturen: Onderzoekers lieten speciale longcellen (HPMECs) en hartcellen (HCAECs) groeien. Ze gaven deze cellen een stof, poly(I:C), om een soort virusontsteking na te bootsen.
 2. RNA-Seq en gegevensanalyse: Het team voerde transcriptoomsequencing uit en analyseerde de gegevens met behulp van verschillende tools en pakketten. Ze brachten de sequenties in kaart tegen het referentiegenoom GRCh38 en berekenden de abundantie van genen/transcripten.
 3. Analyse van differentieel uitgedrukte genen: Het onderzoek identificeerde differentieel tot expressie komende genen (DEG’s) tussen de controle- en de hooggedoseerde NMN-groepen met behulp van R. Er werden drempels voor log2-voudige verandering, p-waarde en lokale FDR ingesteld.

Gedetailleerde inzichten

De rol van NMN in het verhogen van NAD-niveaus in cellen is algemeen bekend. NAD is cruciaal voor verschillende metabolische processen, waaronder glycolyse en de elektronentransportketen. Eerdere studies hebben aangetoond dat NMN leeftijdsgerelateerde achteruitgang in lichamelijke gezondheid bij muizen kan tegengaan. Aspecten zoals energiemetabolisme, insulinegevoeligheid en lipidenprofielen werden verbeterd.

In dit onderzoek gebruikten wetenschappers een stof genaamd poly(I:C) om na te bootsen hoe ons lichaam op virussen reageert. Wanneer cellen poly(I:C) tegenkomen, produceren ze ontstekingssignalen. Het onderzoek toont echter aan dat het toevoegen van NMN deze signalen kan verlagen, waardoor het een potentiële helper tegen ontstekingen wordt.

De onderzoekers analyseerden en groepeerden actief genen die vergelijkbare patronen vertoonden om de kernprocessen die hierbij een rol spelen beter te begrijpen. Door hun gedetailleerde analyse ontdekten ze dat specifieke genen, met name EIF4B, een centrale rol zouden kunnen spelen bij het sturen van de krachtige ontstekingsremmende effecten van NMN.

Conclusie

Dit onderzoek biedt een uitgebreid inzicht in hoe NMN de door poly(I:C)-geïnduceerde ontstekingsreactie in menselijke primaire celculturen vermindert. Door middel van een reeks geavanceerde analyses, waaronder RNA-seq, WGCNA en Bayesiaanse netwerkanalyse. Het onderzoek brengt de onderliggende mechanismen en potentiële regulerende paden aan het licht. De bevindingen werpen niet alleen licht op de ontstekingsremmende eigenschappen van NMN. Maar maken ook de weg vrij voor potentiële therapeutische toepassingen bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde ziekten.

Misschien vindt u dit onderzoek ook interessant: Een overtuigend menselijk onderzoek naar de werkzaamheid van NMN

Referentie

Zuiver NMN Europa gebaseerd Levering via liposomen

Onze NMN supplementen zijn er voor jou om je te helpen stralen en je op je best te voelen! Probeer het uit!

Share:

Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro