GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Nicotinamide Riboside Voordelen & Bijwerkingen

Een gezonde vrouw lacht vrolijk terwijl ze geniet van het leven in de buitenlucht, wat symbool staat voor de positieve effecten van nicotinamide riboside supplementen op het welzijn.

Ouder worden hoort bij het leven, maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen. Als je goed voor jezelf en je geestelijke en lichamelijke gezondheid zorgt, wordt leeftijd echt maar een getal. Maar goed eten, actief blijven en prioriteit geven aan jezelf zijn slechts onderdelen van het proces. Als je er echt voor wilt zorgen dat je er op je gezondst uitziet na elke verjaardag, dan moet je een stapje extra zetten en één manier om dat te doen is door de juiste supplementen te nemen.

In de loop der jaren is nicotinamide riboside een rage geworden als het gaat om antiverouderingsprocessen. De reden dat het zo populair is geworden, is dat het supplement de tekenen van veroudering in je lichaam helpt terug te draaien. En, zoals we weten, is dat de sleutel tot gezond ouder worden!

In het onderstaande artikel leer je alles wat je moet weten over nicotinamide riboside supplementen, de voordelen en het gebruik ervan.

Wat is nicotinamide riboside (NR)?

Nicotinamide klinkt misschien als iets uit een wetenschapsboek, maar het is eigenlijk een van de meest voorkomende vormen van niacine, of vitamine B3, die in supplementen zit. Net als andere vitamine B3 vormen, zet je lichaam nicotinamide riboside om in nicotinamide adenine dinucleotide (NAD ). Dit co-enzym is ongelooflijk belangrijk voor honderden verschillende processen in ons lichaam, waaronder DNA-herstel, de werking van immuuncellen en het behoud van een gezonde veroudering.

Gerelateerd: Alles wat je moet weten over NAD

Wat doet nicotinamide riboside?

Als je over het supplement hebt gehoord, vraag je je misschien af ‘wat doet nicotinamide riboside’ en wat maakt het zo speciaal? Het is bijna onmogelijk om alle voordelen op te noemen.

Het supplement is cruciaal voor ons lichaam om voldoende hoeveelheden NAD te produceren, dat daardoor een enorme rol speelt in onze gezondheid en ons welzijn.

In feite is het co-enzym verantwoordelijk voor het verminderen van oxidatieve stress, het helpen bij het circadiane ritme (onze slaap/waak cycli), het omgaan met ontstekingsreacties, het repareren van beschadigd DNA, het omzetten van voedsel in energie en nog veel meer. Als je lichaam een tekort heeft aan NAD, is er een verhoogd risico op een van deze gezondheidsproblemen:

 • Neurodegeneratieve ziekten (waaronder de ziekte van Alzheimer)
 • Hart- en vaatziekten
 • Metabool syndroom (dat kan leiden tot hartaandoeningen en andere problemen)

Voordelen van nicotinamide riboside

Onlangs is nicotinamide riboside een veelbesproken onderwerp geworden als het gaat om oplossingen tegen veroudering. Dat is geen verrassing. Nicotinamide riboside biedt echt veel voordelen die je kunnen helpen om gezonder en gelukkiger te leven. Wat precies? Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van nicotinamide riboside.

1. Bescherming tegen huidkanker

Volgens onderzoek zou het opnemen van nicotinamide supplementen in je dieet het risico op huidkanker kunnen verminderen. Uit een onderzoek met 386 mensen bleek zelfs dat deelnemers die 500 mg van het supplement per dag gebruikten 23% minder kans hadden om de ziekte te ontwikkelen. De resultaten worden ook ondersteund door soortgelijke onderzoeken.

Wetenschappers benadrukken echter nog steeds dat er meer onderzoek moet worden gedaan om het verband tussen huidkanker en nicotinamide riboside te begrijpen.

2. Activeert enzymen die belangrijk zijn voor gezond ouder worden

NAD, waar nicotinamide riboside in verandert, activeert specifieke enzymen in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor een gezonde veroudering. Meer specifiek is NAD cruciaal voor sirtuïnes – een soort eiwit dat niet alleen de levensduur verlengt, maar ook helpt beschadigd DNA te repareren, ontstekingen te verminderen en risiconiveaus te verlagen.

Gerelateerd: Wat zijn sirtuïnes?

3. Verhoogt het niveau van vitamine B3

Hoewel sommige voedingsmiddelen tryptofaan bevatten, dat later wordt omgezet in NAD, kan het lastig zijn om optimale niveaus van niacine te behouden. Helaas kan een tekort aan niacine leiden tot een reeks problemen, waaronder pellagra, dat dementie, dermatitis en andere gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Bovendien zal het verhogen van de vitamine B3-spiegels, die daardoor de NAD-spiegels verhogen, helpen bij een groot aantal cruciale biologische functies.

4. Helpt hersencellen beschermen

Als we het hebben over antiverouderingssupplementen, denken we vaak aan het verminderen van tekenen van huidveroudering. Maar een lang en gezond leven leiden gaat meer over het verzorgen van wat er in je zit, en nicotinamide riboside kan daarbij helpen.

Zoals de wetenschap heeft aangetoond, kan NAD hersencellen ondersteunen en ze helpen gezond ouder te worden. Het co-enzym regelt de productie van PGC-1 alfa, een eiwit dat nodig is om cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en andere processen. Bovendien denken wetenschappers dat oxidatieve stress invloed kan hebben op de ontwikkeling van leeftijdsgerelateerde hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

5. Ondersteunt de leverfunctie

Levercellen in ons lichaam hebben nogal wat werk te doen. Ze moeten voortdurend veel verschillende stoffen metaboliseren, zoals hormonen en neurotransmitters, terwijl ze ongewenste stoffen in ons lichaam moeten ontgiften. Dat is heel wat! Om je lever normaal te laten functioneren, is het belangrijk om de NAD-productie en mitochondriale functie te ondersteunen. Dit vermindert de kans op vetafzetting in de lever.

Mogelijke bijwerkingen van nicotinamide riboside

Zoals je ziet kan nicotinamide riboside waardevol zijn voor veel vitale processen in je lichaam. Maar net als bij elk ander supplement moet je eerst de mogelijke bijwerkingen bekijken voordat je het inneemt. Zo weet je niet alleen zeker dat je het veilig kunt gebruiken, maar ook wat je kunt verwachten als je het gebruikt.

Wat betreft de bijwerkingen van nicotinamide riboside is het goede nieuws dat die er bijna niet zijn. Sterker nog, er zijn vrijwel geen meldingen van interacties tussen nicotinamide riboside en andere medicijnen of voedingsmiddelen (met uitzondering van enkele gevallen van milde bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en maagklachten). Wees echter voorzichtig met het gebruik van het supplement in combinatie met andere NAD-precursoren, omdat het onduidelijk is of dit mogelijke bijwerkingen kan veroorzaken.

Veroorzaakt nicotinamide riboside kanker?

Wat betreft de bijwerkingen van nicotinamide riboside is het supplement over het algemeen veilig om te gebruiken. Maar onlangs zijn er enkele verontrustende onderzoeksresultaten verschenen waar je aandacht aan moet besteden.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Missouri kunnen hoge concentraties van het supplement het risico op het ontwikkelen van een bepaald type borstkanker (triple-negatieve borstkanker) verhogen en ervoor zorgen dat deze uitzaait naar de hersenen. Dit gebeurt omdat kankercellen zich voeden met de verhoogde niveaus van cellulaire energie, die direct worden veroorzaakt door nicotinamide riboside.

Gerelateerd: Veroorzaakt NMN kanker?

Nicotinamide riboside (NR) supplementen

Hoewel nicotinamide riboside supplementen hun voordelen hebben, zijn recente ontdekkingen van wetenschappers verontrustend. Als je op zoek bent naar een alternatief om je nicotinamide riboside niveaus te verhogen, dan kunnen verschillende andere supplementen en veranderingen in je levensstijl effectief zijn. Hier zijn enkele van de beste opties:

 • Resveratrol. Volgens onderzoeken verbetert deze antioxidant, die voorkomt in voedingsmiddelen als frambozen, druiven en pure chocolade, de NAD-synthese. Het kan ook als supplement worden ingenomen.
 • Apigenine – de bioflavonoïde die te vinden is in uien, peterselie, kamille en andere kruiden helpt CD38 af te remmen, dat NAD afbreekt, en helpt daardoor de NAD-spiegels hoger te houden.
 • Vitamine D: de vitamine heeft veel voordelen, een daarvan is dat het de NAD-niveaus in vetcellen kan verhogen.

Gerelateerd: Wetenschappelijk bewezen anti-aging supplementen en vitamines

NR dosering

Ongeacht het soort supplementen dat je besluit te nemen, is het altijd cruciaal om de juiste dosering te controleren. Onthoud dat het nemen van te veel voedingssupplementen of het consumeren ervan in te grote hoeveelheden kan leiden tot ernstige bijwerkingen.

Hoeveel nicotinamide riboside moet ik nemen?

Als het gaat om nicotinamide riboside supplementen, raden de meeste merken aan om 250-300 mg per dag te nemen, wat in de meeste gevallen overeenkomt met 1-2 capsules.

Volgens de Europese Commissie is de bovengrens voor het supplement 900 mg per dag.

Wanneer moet ik nicotinamide riboside innemen?

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het innemen van nicotinamide riboside, maar je moet het wel elke dag op hetzelfde tijdstip doen om het niveau van de alternatieve vorm van vitamine B3 in de loop van de tijd constant te houden.

Sommige onderzoeken suggereren dat je nicotinamide riboside nr supplementen het beste ‘s ochtends kunt nemen, idealiter bij het ontbijt. Dit komt omdat het supplement energie geeft, dus als je het ‘s ochtends inneemt, sluit het aan bij het natuurlijke ritme van het lichaam.

Nicotinamide riboside vs NMN

In de loop der jaren zijn zowel liposomale nicotinamide riboside als nicotinamide mononucleotide supplementen behoorlijk populair geworden. Maar welke van de twee is beter?

Hoewel beide biosynthetische precursoren van NAD zijn, toont wetenschappelijk bewijs aan dat NMN indrukwekkender resultaten oplevert bij veel verouderingsmechanismen dan nicotinamide riboside. Je kunt hier lezen over nicotinamide riboside vs NMN.

Welke voedingsmiddelen bevatten nicotinamide riboside?

Het mooie van nicotinamide riboside is dat je geen specifiek dieet hoeft te volgen om het te consumeren. In feite bevatten veel van de voedingsmiddelen die je waarschijnlijk elke dag eet nicotinamide riboside.

De rijkste voedingsbron van NR is koemelk, die 40% van alle geanalyseerde NAD-precursoren bevat. Naast zuivelproducten kun je nicotinamide riboside ook vinden in vis (vooral zalm en tonijn), gevogelte, gist, paddenstoelen en volle granen en groenten (zoals erwten).

Conclusie

De laatste tijd is er veel discussie over liposomale nicotinamide riboside en het potentiële vermogen ervan om leeftijdsgerelateerde achteruitgang te keren. De voordelen van nicotinamide riboside zijn onmiskenbaar, maar we raden je aan om ze met een korreltje zout te nemen. Hoewel er geen bijwerkingen in verband zijn gebracht met nicotinamide riboside suppletie, valt er nog veel over te leren.

Als je nog vragen hebt over de beste supplementen voor een lang leven en gezond leven, raden we je aan om onze blog te volgen voor meer informatie.

FAQ

Is niacine hetzelfde als nicotinamide riboside?

Nicotinamide riboside en niacine zijn beide vormen van vitamine B3 en voorlopers van NAD . Ze verschillen echter aanzienlijk in hun chemische structuur, metabolische routes en efficiëntie in het stimuleren van NAD. Momenteel wordt nicotinamide riboside beschouwd als een effectievere oplossing voor het verhogen van NAD-niveaus.

Toch hebben beide vormen hun unieke voordelen.

Waar is nicotinamide riboside goed voor?

De voordelen van nicotinamide riboside hebben vooral te maken met NAD. Studies hebben aangetoond dat het de productie van celenergie kan verbeteren (omdat het wordt omgezet in NAD) en gezond ouder worden kan bevorderen. Sommige onderzoeken suggereren dat het ook waardevol is voor neuroprotectie, cognitieve gezondheid en spier- en metabolische gezondheid.

Welke supplementen bevatten nicotinamide riboside?

Nicotinamide riboside zit in verschillende supplementen die gericht zijn op het verhogen van de NAD-niveaus en het ondersteunen van de algehele gezondheid. De supplementen kunnen gemakkelijk over de toonbank worden gekocht en er zijn een aantal verschillende merken waar je uit kunt kiezen. Zorg ervoor dat je de gedetailleerde productinformatie en klantbeoordelingen leest om de beste supplementen voor jouw behoeften te vinden.

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro