De complete gids voor longevity voeding - eten, dieet en meer

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

De complete gids over longevity voeding – eten, diëten en meer

Het voedingsdieet voor een lang leven, de ultieme gids voor voeding, tips en het beste dieet voor een lang leven

Klaar om het geheim van een langer en gezonder leven te ontsluiten? Het antwoord ligt in wat u eet. Valter Longo, een professor in gerontologie en biologische wetenschappen aan de USC, heeft een baanbrekende voeding voor longevity ontwikkeld die de nadruk legt op plantaardig voedsel en intermitterend vasten. Met voeding voor longevity kunt u die hunkeringen naar vlees en zuivel vaarwel zeggen en hallo zeggen tegen een levenskwaliteit die past bij een Griekse god (of godin). Maar dat is nog niet alles. Dit dieet kan u bovenmenselijke krachten geven om veroudering en ziekte tegen te gaan. Klinkt dat verleidelijk? Laat ons u kennis laten maken met de basis van het longevity dieet.

Het concept van longevity

Het idee van longevity staat sinds kort centraal in verschillende sectoren. We zijn ons gaan realiseren dat de lengte van ons leven niet de enige maatstaf is voor ons welzijn. De kwaliteit van het leven is net zo belangrijk. Hoewel technologie en medicijnen onze levensverwachting aanzienlijk hebben verhoogd, is het voorkomen van ziekten waar we ons op moeten richten.

U vraagt zich misschien af of genetica een rol speelt in onze levensduur. Het antwoord is zowel ja als nee. Hoewel onze genen zeker een invloed hebben, kunnen we nog steeds sterfterisico’s beheersen door gezonde keuzes te maken wat betreft levensstijl. In plaats van jaren aan ons leven toe te voegen, moeten we ernaar streven leven aan onze jaren toe te voegen, en dit begint met een gezond, evenwichtig dieet.

Longevity voeding – de sleutel tot een beter leven

De wens om langer en gezonder te leven wordt door velen gedeeld. Maar de vraag blijft – hoe kunnen we dit eigenlijk bereiken? Eeuwenlang is deze puzzel ons ontgaan – tot nu. Valter Longo, Ph.D. – een gerenommeerd professor in gerontologie en biologische wetenschappen aan de University of Southern California in Los Angeles en directeur van het USC Longevity Institute.

Met nauwgezet onderzoek heeft Dr. Longo een sleutelfactor voor onze levensverwachting ontdekt – onze voeding. Hij heeft nauwgezet talloze studies en wetenschappelijke artikelen bestudeerd om het longevity dieet te creëren, een innovatieve en wetenschappelijk bewezen benadering van eten die onze levensduur belooft te verlengen.

De ontdekkingen van Dr. Longo zijn zo baanbrekend dat hij zelfs een boek over dit onderwerp heeft geschreven: Discover the New Science Behind Stem Cell Activation and Regeneration to Slow Aging, Fight Disease, and Optimize Weight, dat in 2018 werd gepubliceerd.

Hoewel het longevity dieet oorspronkelijk bedoeld was voor oudere volwassenen, wordt het ook aanbevolen voor de jongere generatie. Dr. Longo zelf beweert zelfs dat hij tot 120 jaar oud zal worden door zich strikt aan dit dieet te houden.

Het beste dieet voor longevity – wat houdt het in?

In een voeding voor longevity ligt de nadruk op plantaardig voedsel. Als u het zelf wilt uitproberen, moet u groenten, inclusief bladgroenten, fruit, noten, bonen, olijfolie en zeevruchten in uw dagelijkse maaltijden opnemen. Deze producten bevatten weinig kwik en over het algemeen meer vitaminen, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Belangrijker nog is dat voeding voor longevity minder vet en zout bevatten, wat veel gezondheidsvoordelen biedt.

Volgens Dr. Longo is het het beste om het eten van te veel vlees en zuivel te vermijden, omdat deze voedingsmiddelen veel verwerkte suiker en verzadigde vetten bevatten. Als “nee” zeggen tegen zuivel te moeilijk lijkt, stelt het longevity dieet voor om van koemelk over te stappen op geiten- of schapenmelk. Deze producten hebben een ander voedingsprofiel, dat vriendelijker is voor onze gezondheid. Er is echter weinig bewijs dat ze daadwerkelijk heilzamer zijn.

Het goede nieuws is dat u nog steeds gefermenteerde zuivelproducten kunt eten, wat betekent dat u geen afscheid hoeft te nemen van kaas, yoghurt en ander heerlijk voedsel dat uw lichaam van goede bacteriën voorziet.

Wat de voeding en het voedsel voor longevity onderscheidt van andere maaltijdplannen, is dat het niet iets is waar u een week of twee mee moet beginnen. Dr. Longo ziet het als een strategie die op meerdere pijlers rust en die 20 jaar zou moeten standhouden.

Hoe werkt het longevity voeding

Aan de basis van het dieet voor longevity ligt het idee dat gezonde eetgewoonten samen met vasten leiden tot een gelukkiger leven. Dit is de strategie die u zou moeten volgen.

Vasten voor longevity

Om met de voeding voor longevity te beginnen, raadt Dr. Longo een strikt veganistisch dieet aan met een calorierestrictie tussen 800 en 1100 per dag. Deze methode zorgt ervoor dat het lichaam denkt dat het aan het vasten is, wat bekend staat als een vastendieet.

Voordat u hiermee begint, kunt u echter het beste een geregistreerde diëtist of arts raadplegen, die u kan helpen de meest geschikte strategie te vinden. Het is belangrijk om te onthouden dat het zelfstandig creëren van een vastendieet kan leiden tot potentiële gezondheidsrisico’s, dus pak het niet onverantwoordelijk aan!

Na het aanvankelijke vastendieet, gaat u over op een eetperiode van 12 uur per dag, meestal tussen 7 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds (u kunt echter ook een andere periode kiezen die beter bij uw levensstijl past). Dit is een stijl van intermitterend vasten. In de wetenschappelijke gemeenschap wordt nog steeds gediscussieerd over de voordelen ervan. Men is het er echter over eens dat het een goede gewoonte is om enkele uren voor het slapengaan te stoppen met eten.

In het ideale geval herhaalt u het vastenproces twee of drie keer per jaar. Voor mensen met overgewicht of obesitas kan het zelfs vaker gedaan worden (maar alleen met de hulp van een diëtist).

Gezond gewicht

Het longevity dieet adviseert mensen met overgewicht om hun dagelijkse maaltijden te beperken tot slechts twee – ontbijt en een middag- of avondmaal, vergezeld van twee suikerarme snacks. Deze dieetbeperking is bedoeld om het kilojouleverbruik te verlagen en gewichtsverlies te bevorderen.

Daarnaast is het van cruciaal belang om het snacken te verminderen, vooral van voeding met veel verzadigd vet, zout of suiker. Deze vrijgevige of sterk bewerkte etenswaren bieden weinig voedingswaarde en zijn in verband gebracht met nadelige gezondheidsresultaten.

Kleurrijk voedsel

Om een optimale gezondheid te bevorderen, stelt het longevity dieet voor om voedingsrijk voedsel te consumeren. Dit komt natuurlijk overeen met de meeste nationale voedingsrichtlijnen. De nadruk wordt gelegd op het opnemen van een verscheidenheid aan plantaardig voedsel in uw dieet. Door een spectrum van kleurrijke vruchten en groenten in uw dieet op te nemen, kunt u profiteren van de unieke voedingsstoffen in elk ervan.

Daarnaast wordt opgemerkt dat het kiezen van hele granen in plaats van geraffineerde opties cruciaal is om u gezonder en energieker te voelen.

Vermijd te veel proteïne

Wat we eerder hebben genoemd, komt min of meer overeen met de algemene aanbevelingen voor een gezond dieet. Hier wordt het echter interessant. Het longevity dieet hanteert een unieke benadering van eiwitinname, en raadt mensen aan om hun consumptie te beperken tot 0,68-0,80g per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Iemand van 70 kg zou bijvoorbeeld dagelijks slechts 47-56 g eiwit moeten binnenkrijgen. Om dat in perspectief te zetten: twee kleine eieren of 60g noten bevatten elk ongeveer 10g eiwit. Dit is vooral belangrijk voor ouderen, die moeite kunnen hebben om aan hun eiwitbehoefte te voldoen.

Om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen, stelt het longevity dieet voor dat mensen hun eiwitten uit plantaardige bronnen of bronnen op basis van vis halen. Hoewel dit wat extra planning kan vereisen, kan het ervoor zorgen dat alle noodzakelijke voedingsstoffen worden geconsumeerd, zelfs zonder rood vlees.

longevity voeding en eten, wat wel en wat niet te eten. Vrouw met appel

Tips voor beginners om met het longevity dieet te beginnen

Klein beginnen

Uw dieet omgooien is geen peulenschil. Het vereist motivatie en vastberadenheid, die u gemakkelijk verliest als het proces te moeilijk wordt. Daarom is het belangrijk om met kleine stapjes te beginnen. In plaats van uw hele eetpatroon om te gooien, kunt u beginnen met het eten van meer fruit en groenten. Zodra u zich er beter bij voelt, kunt u proberen om 12 uur per dag te eten. Sla uw ontbijt niet over!

Laat uw smaakpapillen zich aanpassen

Het proeven van nieuw voedsel kan eng zijn. Als u klaar bent om het longevity dieet te proberen, is het een goed idee om nieuwe groenten en maaltijden eerst in restaurants of cafés te proberen en ze dan pas thuis te maken. Overhaast uw smaakpapillen niet – laat ze wennen aan nieuwe smaken.

Het kan even duren voordat u aan longevity eten gewend bent. Heb geduld!

Ingrediëntenlijsten controleren

Wanneer hebt u voor het laatst de ingrediëntenlijst van uw favoriete bewerkte voeding gecontroleerd? Wij dagen u uit – doe het vandaag! De kans is groot dat u verrast zult zijn door wat u zult zien. Helaas zitten de meeste verpakte etenswaren tegenwoordig vol met additieven die niet vriendelijk zijn voor uw lichaam. Als u eenmaal de lijst met alle onnodige ingrediënten ziet, zult u meer gemotiveerd zijn om zelf te koken.

Houd rekening met uw voedselgevoeligheden

Hoewel de regels voor het longevity dieet in eerste instantie streng kunnen lijken, moet u niet vergeten dat er geen uniforme aanpak is. Er is nog genoeg maatwerk dat u kunt doen. Maak een afspraak met uw arts voordat u aan het dieet begint. Als u een voedselallergie of -intolerantie hebt, moet u een kader ontwikkelen dat bij uw gezondheid past.

Longevity etenswaren om u op weg te helpen

Longevity voeding om te eten

 1. Niet-zetmeelrijke groenten: broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, spruitjes, asperges, courgette, aubergine, paprika’s
 2. Bessen: bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen
 3. Noten en zaden: amandelen, walnoten, pecannoten, macadamianoten, chiazaad, lijnzaad
 4. Peulvruchten: kikkererwten, linzen, zwarte bonen, kidneybonen
 5. Hele granen: quinoa, bruine rijst, haver, gerst
 6. Vis en zeevruchten: zalm, tonijn, garnalen, mosselen
 7. Gevogelte: kip, kalkoen
 8. Eieren: bij voorkeur biologisch en scharreleieren
 9. Gezonde vetten: olijfolie, avocado, noten, zaden
 10. Kruiden en specerijen: knoflook, kurkuma, gember, oregano, basilicum, tijm

Te beperken voeding

 1. Geraffineerde granen: wit brood, witte rijst, pasta
 2. Vette zuivel: kaas, boter, room
 3. Rood vlees: rundvlees, varkensvlees, lamsvlees

Te vermijden etenswaren

 1. Bewerkte voedingsmiddelen: verpakte snacks, fastfood, diepvriesmaaltijden
 2. Suikerhoudende dranken: frisdrank, energiedrank, gezoete thee
 3. Transvetten: gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, gefrituurd voedsel
 4. Toegevoegde suikers: snoep, koekjes, gebak
 5. Kunstmatige zoetstoffen: aspartaam, sacharine, sucralose
 6. Bewerkt vlees: hotdogs, bacon, worst
 7. Overtollig zout: ingeblikt voedsel, gezouten snacks

Suiker en veroudering – ontkracht de mythes. Lees de blog

Compleet 7-daags maaltijdplan voor het Longevity dieet

Dag 1

Ontbijt: Havermout met banaan en walnoten

Lunch: Linzensoep met gegrilde groenten

Diner: Gegrilde zalm, bruine rijst en een salade ernaast.

Snacks: Fruitsmoothie of yoghurt parfait.

Dag 2

Ontbijt: Eieren met spinazie en tomaten

Lunch: Salade met quinoa, avocado, tomaten, komkommer en feta

Diner: Groenten roerbak met edamame bonen geserveerd over soba noodles.

Snacks: Hummus en wortels of een appel met amandelboter.

Dag 3

Ontbijt: Griekse yoghurt met verse bessen en chiazaadjes

Lunch: Taco’s van linzen met geroosterde aardappelen

Diner: Gegrilde kipfilet geserveerd met quinoa

Snacks: Selderijstengels met amandelboter of een fruitsalade.

Dag 4

Ontbijt: Avocado toast met gegrilde tomaten

Lunch: Bietensoep geserveerd over zilvervliesrijst

Diner: Gebakken kabeljauw met gestoomde broccoli en een salade .

Snacks: Yoghurt smoothie of bananen havermout muffin.

Dag 5

Ontbijt: Roerei met champignons, spinazie, paprika en tomaten

Lunch: Bowl van kikkererwten en quinoa met geroosterde groenten

Diner: Gevulde paprika’s met linzen, gegrilde asperges en een maaltijdsalade

Snacks: Bessen en noten of Griekse yoghurt.

Dag 6

Ontbijt: Overnight oats met chiazaad, amandelen en bosbessen

Lunch: Salade van spinazie, feta, bietjes, walnoten en quinoa

Diner: Gebakken zalm geserveerd met zoete aardappel puree

Snacks: Hummus dip met selderij of een smoothie.

Dag 7

Ontbijt: Kokosnoot yoghurt parfait met vers fruit Lunch: Linzen groenteburger vergezeld van geroosterde spruitjes

Lunch: Courgette noedels geserveerd met gegrilde garnalen

Diner: Gegrilde kalkoenfilet geserveerd met quinoa en gebakken champignons

Snacks: Appelschijfjes met amandelboter of Griekse yoghurt.

Eindnoten over Longevity voeding

Wetenschappers beweren al lang dat voeding een grote rol speelt in ons dagelijks leven. Een goed maaltijdplan verbetert niet alleen onze gezondheid – het stimuleert ook onze gelukshormonen. Het longevity dieet maakt gebruik van reeds bestaande aspecten van bewezen gezonde voedingspatronen en bevordert daardoor een langer en beter leven.

Als u wilt leven als een gezondheidsgod, moet u zich natuurlijk wel aan het plan houden. En dat betekent nee zeggen tegen verleidingen en de kracht van volharding omarmen. Maar geloof ons, het zal het allemaal waard zijn als u 110 jaar oud bent en nog steeds marathons loopt.

Nieuwsgierig naar de beste diëten voor longevity? Bekijk dan onze blog over het blauwe zone dieet.

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro