Hoe Beïnvloedt Levensstijl de Epigenetische Veroudering?

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Epigenetische Veroudering: hoe dragen levensstijl en gezondheidsgerelateerde blootstelling hieraan bij?

How do lifestyle and health related exposures contribute to epigenetic aging?

Inleiding

Verschillende levensstijl- en gezondheidsgerelateerde blootstellingen, waaronder alcoholgebruik, roken, voeding, lichaamsbeweging en onderwijs, houden sterk verband met leeftijdgerelateerde gezondheidseffecten. Enkele veel voorkomende leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen zijn hartaandoeningen en kanker. Daarnaast leiden sommige blootstellingen aan levensstijl ook tot wijziging van de epigenetica, die uiteindelijk van invloed zijn op de genexpressie die verband houdt met leeftijdgerelateerde uitkomsten. Volgens gezondheidsdeskundigen kunnen roken, lichaamsbeweging en alcoholgebruik epigenetische veroudering aanzienlijk versnellen of vertragen.

Om de beperkingen van chronologische leeftijd vanwege interpersoonlijke variabiliteit te minimaliseren, zijn epigenetische genen ontwikkeld om leeftijdsgerelateerde veranderingen te evalueren. De markeringen van epigenetica, die door DNA worden weergegeven, hopen zich in de loop van de tijd op in het lichaam als gevolg van blootstelling aan de omgeving en levensstijl. Daarom is biologische leeftijd op basis van DNA-methylering een nuttig biologisch hulpmiddel om leeftijdsgerelateerde resultaten te bepalen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat versnelde epigenetica verband houdt met leeftijdsgebonden gezondheidsaandoeningen zoals kanker, CVD en het metabool syndroom. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat de GrimAge-versneller en de PhenoAge-versneller sterker zijn in het beoordelen van leeftijdsgerelateerde uitkomsten. Verschillende gezondheids- en levensstijlgerelateerde blootstellingen worden met elkaar in verband gebracht bij het bestuderen van hartaandoeningen vanwege hun synergetische effecten. Verschillende eerdere onderzoeken naar epigenetische leeftijdsversnelling en levensstijl richtten zich slechts op één factor. Maar in dit onderzoek richten we ons op in totaal zes blootstellingen aan leefstijl die tot epigenetische veroudering leiden.

Blootstellingen aan leefstijl geassocieerd met epigenetische veroudering:

Aan dit onderzoek namen 744 personen deel (353 vrouwen en 391 mannen). We onderzochten zes blootstellingen aan gezondheid en levensstijl en hun gecombineerde en individuele invloed op epigenetische veroudering. We stelden vast dat alcoholgebruik, roken, onderwijs, voeding, slaap en lichaamsbeweging een zichtbare invloed hadden op het versnellen van epigenetische veroudering. Roken leverde de grootste bijdrage aan veroudering. Verder zagen we dat bij subgroepen de kwaliteit van het dieet een grotere bijdrage leverde aan veroudering bij vrouwen, terwijl bij blanken de opleiding de grootste bijdrage leverde aan epigenetische veroudering.

Bovendien vertoonden lichamelijke activiteit en het aantal slaapuren geen sterk verband met epigenetische veroudering, zoals weergegeven in figuur 1.

Epigenetische leeftijd

Figuur 1: Relatie tussen blootstelling aan levensstijl en epigenetische veroudering

1. Roken en epigenetische veroudering

De resultaten van het onderzoek worden sterk ondersteund door eerdere onderzoeken naar roken en epigenetische veroudering. Hieruit blijkt dat het effect van roken het effect van andere leefstijlgerelateerde factoren op epigenetische veroudering kan compenseren. In het onderzoek worden DNA-methyleringsmarkers voor het aantal rokers per jaar gebruikt om de GrimAge te schatten. DNA-methylering definieert echter ook de FenoAge, maar dit is niet gerelateerd aan het aantal rokersjaren. De resultaten geven dus aan dat blootstelling aan roken op jonge leeftijd de epigenetica en hartziekten aanzienlijk kan versnellen. Er moeten dus goede maatregelen worden genomen om jongeren in het Verenigd Koninkrijk te laten stoppen met roken om de prevalentie van ziekten te verminderen en veroudering te vertragen.

2. Alcoholgebruik en epigenetische veroudering

Er was een U-vormig verband tussen alcoholinname en GrimAge. DNA-methyleringsmarkers die in verband worden gebracht met alcoholinname zijn leptine en C-reactief proteïne. Deze resultaten geven aan dat epigenetische veranderingen die tot uiting komen in GrimAge sterk beïnvloed worden door alcoholconsumptie en gezondheidsuitkomsten, zoals CVD.

Bovendien is GrimAge een effectiever hulpmiddel om de hoeveelheid alcoholinname te bepalen om nieuwe interventies te introduceren dan zelfrapportage. Voor toekomstige studies is het belangrijk om het mechanisme tussen GrimAge en alcoholconsumptie te bestuderen.

3. Dieet

Net als bij roken en alcoholgebruik zijn de resultaten van het effect van de dieetkwaliteit op epigenetische veroudering in lijn met eerdere onderzoeken. De resultaten van het onderzoek geven aan dat de consumptie van gezonde, evenwichtige en voedzame voeding de epigenetische veroudering aanzienlijk kan vertragen. Bovendien draagt de kwaliteit van het dieet in subgroepen meer bij aan epigenetische veroudering bij vrouwen, wat een weerspiegeling is van verschillende eetpatronen bij mannen en vrouwen. Uit verschillende eerdere onderzoeken blijkt dat de consumptie van meer fastfood (met veel verzadigd vet) de veroudering kan versnellen, vooral bij vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Door een gezond voedingspatroon aan te nemen kan het verouderingsproces bij beide geslachten dus vertraagd worden.

4. Onderwijs

Net als in eerdere onderzoeken, geven onze resultaten aan dat de epigenetische genen sneller verouderen bij mensen met een lagere opleiding. Bijvoorbeeld, epigenetische veroudering is hoger bij zwarten dan bij blanken als gevolg van opleidingsverschillen. Het is duidelijk dat een opgeleid individu liever een gezond dieet eet dan een onopgeleid individu. En de consumptie van gezonde voeding vertraagt epigenetische veroudering. Bovendien dragen andere factoren die verband houden met gezondheidsverschillen in ras en geslacht, waaronder omgeving, buurt en gedrag, ook bij aan uw epigenetische veroudering.

Slaapkwaliteit en epigenetische veroudering

5. Effect van slaap en lichaamsbeweging

Er zijn enkele beperkingen aan dit onderzoek, zoals het feit dat het zich alleen richtte op de kwalitatieve meting van leefstijlblootstellingen. Kwantitatieve metingen zijn echter ook belangrijk bij het onderzoeken van epigenetische veroudering. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar de kwaliteit van de slaap, inclusief slaappatronen, slaapstoornissen en onregelmatige slaap, en het effect daarvan op epigenetische veroudering. Het effect van de slaapduur werd buiten beschouwing gelaten. De resultaten geven aan dat personen met een slechte slaapkwaliteit een versnelde epigenetische veroudering hebben. Aan de andere kant is een goede slaapkwaliteit sterk gekoppeld aan de vertraging van epigenetische veroudering bij de deelnemers.

Bovendien bestudeerden we het effect van verschillende soorten lichaamsbeweging, zoals gewichtheffen en aerobics, op de versnelling van epigenetische veroudering bij deelnemers. Maar we hebben de intensiteitsscore van deze lichamelijke activiteiten niet geobserveerd. Net als bij andere factoren hebben mensen die aan lichaamsbeweging doen een snellere epigenetische veroudering dan mensen met een zittende levensstijl.

Epigenetische leeftijdstesten

Als u nieuwsgierig bent naar uw lichaam en geheugenleeftijd, kunt u de Muhdo Epigenetische Test Kit gebruiken. Deze kit beantwoordt niet alleen deze vragen, maar geeft ook informatie over de behoeften van uw lichaam op basis van uw DNA, stelt een trainingsplan op en controleert uw ontstekingsniveaus. Met alle verstrekte informatie kunt u beter voor uw welzijn zorgen.

Conclusion

Epigenetische veroudering is een multifactoriële eigenschap. Het wordt beïnvloed door verschillende gezondheidsgerelateerde en leefstijlgerelateerde blootstellingen. De belangrijkste blootstellingen aan levensstijl en gezondheid die epigenetische veroudering beïnvloeden zijn roken, alcoholgebruik, opleiding, kwaliteit van voeding en slaap en lichaamsbeweging. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat van alle genoemde blootstellingen aan leefstijl, roken de grootste bijdrage levert aan epigenetische veroudering. Roken leverde een grote bijdrage aan GrimAge, bijna 83%. Na roken leverde alcoholgebruik de grootste bijdrage aan epigenetische veroudering, terwijl onderwijs op nummer drie staat. Aan de andere kant heeft de resterende blootstelling aan levensstijl, zoals dieetkwaliteit, slaapkwaliteit en lichaamsbeweging, een minimale invloed op het versnellen van epigenetische veroudering. Bovendien was dit alleen gericht op kwalitatieve parameters, dus in de toekomst is er meer onderzoek nodig.

Hier vindt u 11 leefstijlhacks om uw levensduur te verlengen.

Referenties

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

  • Gezondheid
  • Veroudering en verjonging
  • Interventies om veroudering tegen te gaan
  • Gerontologie
  • Innovatie in de geneeskunde
  • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro