GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

Koffie en Intermittent Vasten: Check of hack?

Intermittent fasting gezondheid, wat zijn de voordelen. koffie en Intermittent fasting is het toegestaan?

Intermittent fasting (IF), of intermitterend vasten, wint snel aan populariteit dankzij de talrijke gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies, verbeterde stofwisseling en potentieel een langer leven. Een veelgestelde vraag is hoe cafeïne, vooral in de vorm van koffie en thee, dit vastenpatroon beïnvloedt. Voor velen is de ochtendkoffie of thee een niet te missen ritueel, maar hoe past dit binnen een IF-regime?

Cafeïne is de meest gebruikte stof aller tijden en niemand van ons wil zijn kopje koffie of thee ‘s ochtends opgeven. Het goede nieuws is dat dat niet hoeft: cafeïne en intermittent vasten zijn een krachtig paar. Cafeïne kan uw gewenste resultaten verbeteren wanneer u caloriebeperkende technieken zoals intermittent fasting toepast.

Cafeïne en Intermittent Fasting: Een Synergetische Relatie

Cafeïne, wereldwijd de meest geconsumeerde stimulerende stof, hoeft niet opgegeven te worden tijdens intermittent fasting. Sterker nog, het kan de voordelen van IF zelfs versterken, mits correct geconsumeerd.

De Rol van Koffie in Intermittent Vasten

Intermitterend vasten houdt in dat u uw voedselinname gedurende een bepaalde periode beperkt, meestal tussen 12 en 16 uur, gevolgd door een kortere periode waarin u kunt eten. Tijdens het vasten mag u alleen water en caloriearme dranken zoals koffie of thee drinken.

Wanneer uw lichaam in de vastenstaat overschakelt op ketose, een proces waarbij vetten in plaats van glucose als energiebron gebruikt worden, kan koffie dit proces ondersteunen. Maar let op: zwarte koffie en thee, zonder toegevoegde calorieën, zijn hierbij essentieel. Het toevoegen van suiker of creamers kan uw vasten doorbreken.

Cafeïne en intermittent vasten

In de meeste gevallen zal cafeïne uw vasten niet verbreken. Bovendien staat het erom bekend dat het sommige voordelen van IF versterkt. Maar er zit een addertje onder het gras: u moet het bij zwarte koffie en thee houden, zonder toegevoegde calorieën uit zoetstoffen of creamers.

Het toevoegen van calorieën en suiker aan uw ochtendkop koffie of thee zal uw vasten verbreken, ketose stoppen of voorkomen, en uw resultaten van intermittent vasten vertragen.

Het drinken van cafeïnehoudende dranken zonder toegevoegde calorieën tijdens het vasten heeft echter verschillende voordelen, waaronder

 • verbeterde alertheid
 • verhoogde stemming
 • betere cognitieve prestaties
 • verhoogde stofwisseling & vetoxidatie
 • toegenomen gewichtsverlies
 • onderdrukt hongergevoel

Houd er rekening mee dat iedereen een unieke tolerantie voor cafeïne heeft, afhankelijk van hun fysiologie en levensstijl. Een standaard kopje koffie bevat ongeveer 95 mg cafeïne, terwijl een kopje thee ongeveer 25 mg bevat. Uw prestaties kunnen pieken tussen 25 mg en 380 mg.

Intermittent vasten en koffie

Hoewel koffie een aantal voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten, vetten en sporenmineralen, bevat koffie een verwaarloosbaar aantal calorieën. Het belangrijkste is dat koffie de afgifte van insuline niet stimuleert (insuline is het primaire hormoon dat verantwoordelijk is voor het afbreken van glucose in uw bloedbaan. Het beëindigt ketose en verbreekt uw vasten).

Gezondheidsvoordelen van Koffie Tijdens Vasten

Koffie biedt, naast de bekende effecten van cafeïne, zoals verhoogde alertheid en stofwisseling, ook andere gezondheidsvoordelen:

 • Antioxidanten in koffie kunnen ontstekingen verminderen.
 • Koffie verbetert de leverfunctie en vermindert het risico op leveraandoeningen.
 • Regelmatige koffieconsumptie is gekoppeld aan een verlaagd risico op type 2 diabetes.
 • Koffie kan neurodegeneratieve aandoeningen helpen voorkomen en de hartgezondheid verbeteren.

Hoe Koffie te Drinken Tijdens Intermittent Fasting

Voor de beste resultaten, drink uw koffie zwart. Als zwarte koffie niet uw voorkeur heeft, overweeg dan lichte roasts, espresso, of een klein beetje ongezoete amandelmelk. Beperk uw koffie-inname tot 3-4 kopjes per dag om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen.

 • Schakel over op een lichte of blonde branding voor een minder gedurfde smaak
 • Schakel over op espresso shots om het volume te verminderen
 • Voeg een heel klein beetje ongezoete amandelmelk toe

Of u nu aan het vasten bent of niet, u kunt uw koffiegebruik het beste beperken tot minder dan 3-4 kopjes per dag. Te veel cafeïne kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Het drinken van koffie te dicht bij het einde van de dag kan u ook ‘s nachts wakker houden, uw slaapcycli verstoren en uw intermittent fasting regime bemoeilijken. Experts raden aan om koffie niet later dan 2-3 uur ‘s middags te drinken, maar misschien vindt u dat koffie drinken voor 12 uur ‘s middags of zelfs voor 10 uur ‘s ochtends het beste voor u werkt.

Wanneer u intermittent vasten toepast, schakel dan niet over op alleen koffie. Vergeet niet om veel water te drinken.

Autofagie en Koffie: Een Diepgaande Verbinding

Autofagie, een proces waarbij cellen beschadigde componenten opruimen, speelt een cruciale rol in het behoud van cellulaire gezondheid en kan potentieel levensverlengende effecten hebben. Koffie, vooral wanneer geconsumeerd tijdens intermittent fasting, kan dit proces van autofagie ondersteunen.

Autofagie Koffie: Een Natuurlijke Boost

Koffie, rijk aan polyfenolen en antioxidanten, kan de cellulaire gezondheid bevorderen door autofagie te stimuleren. Dit maakt koffie een uitstekende keuze voor diegenen die de voordelen van IF willen maximaliseren. Door koffie te drinken tijdens uw vastenperiode, kunt u niet alleen genieten van de bekende voordelen van cafeïne, maar ook het proces van cellulaire vernieuwing en detoxificatie ondersteunen.

Risico’s: Intermittent Vasten en Koffie

Het drinken van koffie tijdens het intermittent vasten is een geweldige manier om de levensduur en andere gezondheidsvoordelen te verhogen, maar zoals bij elke stof zijn er risico’s aan verbonden.

Het meest voorkomende risico van intermittent vasten met koffie is maagirritatie. Sommige mensen kunnen geen koffie drinken op een lege maag omdat dit leidt tot ongemak, brandend maagzuur, misselijkheid en zure reflux.

Koffie kan ook angstverhogend werken en bijdragen aan uitdroging. Als u merkt dat het drinken van koffie tijdens het intermittent vasten een van deze bijwerkingen veroorzaakt, overweeg dan om uw cafeïne-inname te verminderen of te elimineren.

tea intermittent fasting, what are the benefits and is possible?

Thee Intermittent Vasten

Thee bevat aanzienlijk minder cafeïne dan koffie. Het cafeïnegehalte in één kopje koffie is vergelijkbaar met 3-4 kopjes cafeïnehoudende thee, waardoor thee een geweldig alternatief is voor diegenen die cafeïne aan hun intermittent fasting praktijk willen toevoegen.

Voordelen van het drinken van thee tijdens intermitterend vasten

Naast de gezondheidsvoordelen van cafeïne is er cafeïnehoudende thee in verschillende smaken die elk unieke gezondheidsvoordelen bieden.

Groene thee. Groene thee heeft een delicate, licht plantaardige smaak, die vaak beschreven wordt als nootachtig of grasachtig. Onderzoek toont een verband aan tussen groene thee en kankerwerende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Matcha. Matcha is een poeder dat afkomstig is van groene thee. Het bevat een hoge concentratie antioxidanten en L-theanine en wordt in verband gebracht met gezonde hersenen, een gezond hart en minder stress.

Zwarte thee. Zwarte thee is krachtig en robuust. Het kan ontstekingen verminderen, de bloeddruk verlagen en de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Zwarte thee wordt ook in verband gebracht met een betere darmgezondheid en een lager risico op bepaalde soorten kanker.

Oolong thee. Oolong heeft een complexe en bloemige smaak met een vleugje zoetheid. Het helpt bij ontspanning, hartgezondheid en hersenfunctie.

Witte thee. Witte thee heeft een lichte en delicate bloemige smaak met een subtiele zoetheid. Het bevat polyfenolen waarvan is aangetoond dat ze helpen beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen. Het bevordert ook de gezondheid van het hart en de huid.

Yerba mate. Deze thee heeft een sterke en aardse smaak, en verschillende soorten kunnen duidelijk verschillende smaken hebben. Yerba mate wordt in verband gebracht met een betere darmgezondheid, meer energie en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Hoe thee drinken tijdens het vasten

Als u thee drinkt tijdens het intermitterend vasten, zorg er dan voor dat u toegevoegde zoetstoffen en calorieën vermijdt. Heldere thee bevat de minste calorieën en biedt de beste gezondheidsvoordelen in combinatie met intermittent vasten.

Hetzelfde advies voor koffie geldt voor intermittent vasten thee. Omdat thee echter minder cafeïne bevat, kunt u er meer van drinken met minder risico. Thee zal ook minder snel uw maag van streek maken.

Laatste gedachten over cafeïne en intermitterend vasten

Koffie en thee zijn niet alleen compatibel met intermittent fasting, maar kunnen ook de gezondheidsvoordelen ervan versterken. Onthoud wel dat overmatige consumptie van cafeïne negatieve bijwerkingen kan hebben. Luister naar uw lichaam en pas uw consumptie daarop aan.

Intermittent fasting gaat niet alleen over wat u vermijdt, maar ook over wat u consumeert. Een voedzaam dieet tijdens uw eetperiode is cruciaal. Combineer dit met voldoende lichaamsbeweging voor een algehele gezonde levensstijl.

Houd in gedachten dat succesvol intermittent vasten niet alleen gaat over wat u niet eet: het gaat ook over wat u wel eet. Een voedzaam dieet tijdens het vasten is erg belangrijk voor een lang leven. Wat meer is, nadenken over wat en wanneer u eet is slechts een deel van het plaatje als het gaat om een lang leven. Een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging is ook noodzakelijk.

Als u meer wilt weten over wat u nog meer kunt doen om voor uw lichaam, geest en ziel te zorgen, bekijk dan deze wetenschappelijk onderbouwde longevity hacks.

Spermidine supplement bestellen voor meer energie

Bronnen:

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro