GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

waarom worden we ouder

De kenmerken van veroudering

Ouder worden is iets wat we allemaal doormaken, en wetenschappers zijn er altijd al nieuwsgierig naar geweest. Naarmate de tijd vordert, functioneren onze lichamen niet meer zoals vroeger. Dit betekent dat we misschien vaker ziek worden of langer nodig hebben om te genezen. Sommigen van ons kunnen zelfs te maken krijgen met grotere gezondheidsproblemen zoals hartziekten of kanker. Een beroemde studie genaamd “The Hallmarks of Aging” of wel de kenmerken van veroudering. Somde negen hoofdredenen op waarom we ouder worden. In 2022 voegden onderzoekers in Kopenhagen daar nog vijf redenen aan toe. Al dit onderzoek helpt ons de veranderingen in onze lichamen beter te begrijpen naarmate we ouder worden.

Bij Purovitalis zijn we diep betrokken bij het begrijpen van deze kenmerken van veroudering. We geloven dat door ons hierop te concentreren, we supplementen kunnen creëren die onze lichamen echt ondersteunen naarmate we ouder worden. Maar we weten ook dat wetenschap ingewikkeld kan zijn. Daarom zijn we toegewijd om deze kenmerken op een begrijpelijke manier uit te leggen voor iedereen. Ons doel is om de kloof te overbruggen tussen complexe wetenschappelijke concepten en alledaagse kennis, zodat u goed geïnformeerd bent en vol vertrouwen keuzes kunt maken voor uw gezondheid.

De 9 kenmerken van veroudering, waarom we ouder worden volgens de wetenschap.

ontdek

Alle kenmerken van ouder worden

Laten we deze 14 kenmerken eens nader bekijken om beter te begrijpen wat er in ons lichaam gebeurt tijdens het verouderingsproces:

Illustratie die de primaire oorzaken laat zien als een van de kenmerken van veroudering, met de nadruk op de eerste triggers die het verouderingsproces in gang zetten.
Grafische weergave van de versnellende oorzaken in de kenmerken van veroudering, met de nadruk op factoren die het natuurlijke verouderingsproces versnellen.
Diagram met details van geaccumuleerde schade, een belangrijk kenmerk van veroudering, dat de slijtage op lange termijn illustreert die bijdraagt aan de oorzaken van veroudering.

Genomische instabiliteit
DNA Schade

Telomeer verkorting
Verlies van DNA-bescherming

Epigenetische veranderingen
Gecompromitteerde genexpressie

Verlies van proteostase
Eiwitophoping

Microbioom verstoringen
Darmbacteriën uit balans

Onevenwichtige stofwisseling
Gestoorde detectie van
voedingsstoffen

Mitochondriale disfunctie
Lage energie

Senescente Cellen
Cellen verliezen hun vermogen
te functioneren

Ontsteking
Afweerreactie van het lichaam

Uitputting stamcellen
Weefselherstel veranderd

Veranderde intercellulaire communicatie
Celcommunicatie aangetast

Disregulatie van RNA-proces
Cellen interpreteren instructies verkeerd

Autofagie aangetast
Celopruiming verloopt trager

Gewijzigde mechanische eigenschappen
Cellen verliezen flexibiliteit

1/ DNA schade

Genomische instabiliteit

Denk aan je DNA als de gebruiksaanwijzing van je lichaam. Genoominstabiliteit kan deze instructies vervagen door fouten tijdens DNA-replicatie of cellulaire stress. Hoewel kleine DNA-schades niet altijd schadelijk zijn, kunnen ze zich in de loop van de tijd ophopen, waardoor cellen niet goed functioneren en bijdragen aan veroudering.

Als een cel te veel fouten heeft, vooral in de mitochondriën (de energieproducenten van de cel), werkt deze mogelijk niet efficiënt. Stoffen zoals Resveratrol, magnesium, vitamine B, melatonine, creatine en NMN kunnen echter een gezonde mitochondriële functie ondersteunen.

2/ Verlies van DNA-bescherming

Verkorting van telomeren

Denk aan je DNA als een veter, waarbij telomeren lijken op de kleine plastic uiteinden. Deze telomeren beschermen ons essentiële DNA.Waarom worden Telomeren geassocieerd met veroudering?Telomeren voorkomen dat ons DNA aan andere celcomponenten blijft plakken. Als DNA de gebruiksaanwijzing van het lichaam is, zorgen telomeren ervoor dat deze instructies gescheiden en onbeschadigd blijven. Ze reguleren ook hoe vaak een cel zich kan delen. Naarmate cellen zich delen, worden telomeren korter, als een aftelling. Wanneer ze te kort worden, stopt de cel met delen, wat kan leiden tot celveroudering of -schade. Sommige onderzoekers geloven dat dit proces mogelijk verband houdt met menselijke veroudering. Het behoud van onze telomeren kan mogelijk onze gezondheidsspanne verlengen.

3/ Gecompromitteerde genexpressie

Epigenetische veranderingen

Epigenetische veranderingen zijn als schakelaars die bepaalde delen van ons DNA aan of uit kunnen zetten. Ze veranderen het DNA zelf niet, maar kunnen wel invloed hebben op hoe het werkt. Deze veranderingen kunnen worden beïnvloed door ons dieet, stress en dingen in onze omgeving.

Naarmate we ouder worden, kunnen deze schakelaars dingen beïnvloeden zoals ontstekingen en hoe onze cellen energie produceren. Als te veel schakelaars in de verkeerde stand staan, kunnen we sneller verouderen.

Door deze schakelaars te begrijpen en te beheren, kunnen we mogelijk gezonder ouder worden. Simpele dingen zoals goed eten, stress verminderen en schadelijke gewoonten zoals roken vermijden, kunnen helpen deze schakelaars in de juiste stand te houden.

4/ Proteïnebalans raakt verstoord

Verlies van proteostase

Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam moeite hebben om eiwitten in toom te houden, wat kan leiden tot problemen zoals ontstekingen en orgaanproblemen. Als er te veel beschadigde eiwitten ophopen, kan dit veroudering versnellen en ziekten veroorzaken.

Het goede nieuws? We kunnen ons lichaam helpen eiwitten te beheren. Minder eten, vasten en diëten volgen zoals het Mediterrane of DASH-dieet kunnen helpen. Bovendien is een stressvrij leven essentieel, omdat stress onze eiwitbalans en algehele gezondheid kan verstoren.

5/ Darmbacteriën uit balans

Microbioom verstoringen (nieuw)

Een recente studie uit 2022 uit Kopenhagen benadrukte een nieuw aspect van veroudering. De kleine organismen in onze darmen, bekend als het darmmicrobioom, ondergaan in de loop van de tijd veranderingen. Er is een verschuiving in het type microben en een afname van de soortenvariatie. Bovendien kunnen barrières in ons lichaam, zoals de darmwand, verzwakken, wat leidt tot ontstekingen. Deze veranderingen in de darmgezondheid kunnen leiden tot ontstekingen die onze algehele welzijn beïnvloeden.

Het behouden van een gezonde darm kan levensstijlveranderingen inhouden, zoals het eten van gezonde vetten, veel water drinken en actief blijven.

Tabelgrafiek die de potentiële voordelen van NMN, Resveratrol, Quercetine, Spermidine en CA-AKG op de kenmerken van veroudering vergelijkt en laat zien hoe elke verbinding de oorzaken van veroudering zou kunnen beïnvloeden.

*Deze uitspraken zijn nog niet officieel vastgesteld door de (Europese) autoriteiten en zijn gebaseerd op onderzoeksartikelen.

6/ Problemen met voedselverwerkingsregulatie​

Ontregelde detectie van voedingsstoffen

Nutriëntdetectie is wanneer ons lichaam het gebruik en de opslag van het voedsel dat we eten beheert. In onze jeugd werkt dit systeem efficiënt en helpt het met energie en celherstel. Maar naarmate we ouder worden, kan het minder nauwkeurig worden. Dit kan leiden tot problemen zoals inefficiënte verwerking van suikers of vetten, gewichtstoename en ontstekingen. Wanneer dit systeem niet goed werkt, kan het ook autofagie verstoren, het reinigingsproces van onze cellen. Deze verstoring kan veroudering versnellen en leiden tot leeftijdsgerelateerde ziekten.

7/ Afname energieproductie

Mitochondriale disfunctie

Mitochondriale disfunctie heeft te maken met een afname van de energieproductie in onze cellen. Wanneer cellen voldoende voedingsstoffen hebben, slaan ze energie op. Als er een tekort is aan voedingsstoffen, richten cellen zich op herstel. Soms reageren cellen echter niet goed vanwege problemen met nutriëntdetectiepaden. Sommige eiwitten spelen een rol in celmetabolisme en veroudering. Een manier om dit aan te pakken is door de calorie-inname met 10% tot 30% te verminderen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat essentiële voedingsstoffen nog steeds worden geconsumeerd. Deze aanpak is gebleken de gezondheid en levensduur te bevorderen.

Mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, produceren het merendeel van de energie die we nodig hebben. Maar dit proces geeft ook schadelijke deeltjes vrij, vrije radicalen genaamd. Na verloop van tijd beschadigen deze deeltjes de mitochondriën, wat leidt tot minder efficiënte energieproductie, DNA-schade en eiwitonevenwichtigheden. Naarmate we ouder worden, hebben we ook minder mitochondriën, wat bijdraagt aan spierzwakte en een minder robuust immuunsysteem.

8/ Cellen verliezen hun vermogen om zich te delen

Senescente cellen

Zombiecellen: Wat ze zijn en hoe ze verwijderd kunnen wordenSenescente cellen zijn oude of beschadigde cellen die stoppen met delen en de weefsels waarin ze leven niet meer helpen. Deze cellen worden niet alleen inactief, maar sturen ook schadelijke signalen die gezonde cellen ook senescent kunnen maken. Na verloop van tijd, als er meer van deze senescente cellen opbouwen, kunnen ze problemen in ons lichaam veroorzaken. Ze kunnen onze weefsels stijf maken, hun functie verminderen en leiden tot leeftijdsgerelateerde ziekten.

Eenvoudig gezegd, terwijl het natuurlijk is om enkele oude cellen te hebben, kunnen te veel ervan het verouderingsproces versnellen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

9/ Toename van hardnekkige ontsteking

Ontsteking (nieuw)

Ontsteking is een belangrijk teken van veroudering, vaak aangeduid als “inflammaging”. Naarmate we ouder worden, kan er een constante, laaggradige ontsteking ontstaan, die is gekoppeld aan veel leeftijdsgerelateerde ziekten. Onderzoekers geloven dat dit type ontsteking zo significant is dat het speciale aandacht verdient bij het bespreken van verouderingsfactoren. Deze ontsteking staat niet op zichzelf; het kan andere aspecten van onze gezondheid beïnvloeden, waaronder celgedrag en darmbalans. Hoewel er stoffen zijn zoals groene thee-extracten en gember die kunnen helpen bij het beheersen van ontstekingen, is het essentieel om de rol ervan in het verouderingsproces te begrijpen.

*Deze uitspraken zijn nog niet officieel vastgesteld door de (Europese) autoriteiten en zijn gebaseerd op onderzoeksartikelen.

10/ Het lichaam raakt door verse cellen heen

Uitputting van stamcellen

Stamcellen, vers en onbeschreven, wachten op signalen om hun type en functie te bepalen, waardoor ze bijzonder nuttig zijn bij het vervangen van beschadigde cellen in ons lichaam. Deze ongedifferentieerde cellen kunnen transformeren naar noodzakelijke celtypen en helpen bij het behouden van de gezondheid van ons lichaam.

Echter, senescente cellen, oud en niet-werkend, zenden signalen uit die ontstekingen veroorzaken en kunnen de activiteit van stamcellen verminderen, wat invloed heeft op ons immuunsysteem en het regeneratievermogen van onze weefsels. Ook zaken zoals het verkorten van hun telomeren en genetische veranderingen kunnen hun functionaliteit in de loop van de tijd negatief beïnvloeden.

11/ Verlies van communicatie tussen cellen

Veranderde intercellulaire communicatie

Het vermogen van onze cellen om met elkaar te communiceren kan in de loop van de tijd afnemen, wat leidt tot wat bekend staat als veranderde intercellulaire communicatie. Stel je dit voor als telefoons met slechte ontvangst, wat misverstanden tussen cellen veroorzaakt. Deze “storing” zorgt ervoor dat cellen “SOS”-signalen uitzenden wanneer dat niet zou moeten. Deze gemengde signalen kunnen leiden tot ontstekingen en een verzwakt immuunsysteem, waardoor onze kwetsbaarheid voor gezondheidsproblemen toeneemt.

12/ Cellen interpreteren instructies verkeerd

Splicing Dysregulation (new)

Splicing-dysregulatie is een kenmerk van veroudering dat verwijst naar de verstoring in hoe cellen RNA verwerken, een molecuul dat essentieel is voor het vertalen van onze genetische code naar functionele eiwitten. RNA-splicing is als het bewerken van een film, waarbij onnodige clips worden verwijderd om een samenhangend verhaal te creëren. Naarmate we ouder worden, kan dit “bewerkings” proces minder nauwkeurig worden, wat leidt tot de productie van onjuiste of niet-functionele eiwitten. Deze eiwitafwijkingen kunnen cellulaire functies verstoren, bijdragen aan abnormaal celgedrag en het verouderingsproces versnellen. Het begrijpen van splicing-dysregulatie is cruciaal omdat het inzichten biedt in leeftijdsgerelateerde ziekten en de bredere mechanismen van veroudering.

13/ Afname in cellulaire opruiming

Verstoorde autofagie (nieuw)

Aangetaste autofagie is een kenmerk van veroudering. Denk aan autofagie als de huishoudelijke dienst van ons lichaam, verantwoordelijk voor het opruimen en recyclen van beschadigde celcomponenten. Echter, naarmate de tijd vordert, wordt dit opruimproces minder effectief. Deze afname in cellulaire huishouding wordt in verband gebracht met leeftijdsgerelateerde zorgen, waaronder cognitieve achteruitgang en een minder responsief immuunsysteem.

Studies hebben aangetoond dat het stimuleren van autofagie de levensduur bij muizen kan verlengen en de effectiviteit van vaccins bij oudere populaties kan verbeteren door hun immuunrespons te verjongen.

14/ Toename weefselstijfheid

Veranderde mechanische eigenschappen (nieuw)

Veroudering heeft te maken met verschuivingen in cellen en hun omringende omgeving. Bijvoorbeeld, fibroblastcellen veranderen hun interne structuur naarmate ze ouder worden, wat hun beweging en communicatie met andere cellen beïnvloedt. Deze veranderingen, vooral in het verouderende immuunsysteem, kunnen weefsel beschadigen en de gezondheid schaden. Bovendien verandert de kern van een cel, een essentieel onderdeel, tijdens het verouderen en kan meer celverouderingsprocessen opstarten. Behandelingen die dit celonderdeel stabiliseren, kunnen de levensduur verlengen onder bepaalde omstandigheden die veroudering versnellen. Ook de omgeving buiten de cel verliest flexibiliteit en wordt stijver naarmate we ouder worden, wat leidt tot verschillende leeftijdsgerelateerde problemen en ziekten.

*Deze uitspraken zijn nog niet officieel vastgesteld door de (Europese) autoriteiten en zijn gebaseerd op onderzoeksartikelen.

Populairste supplementen

Liposomaal Quercetine-supplement te koop bij Purovitalis. Liposomale Quercetine capsules zijn de meest toereikende manier voor uw lichaam om op te nemen.buy liposomal quercetin, made in europe
Sale!
Quercetine Liposomaal
Vanaf:  20,95 Vanaf:  17,50 / maand
Bekijk product Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Resveratrol supplement kopen, U kunt het beste kiezen voor Liposomale Trans-Resveratrol capsules.Take on capsule per day of trans-resveratrol. Buy Today
Sale!
Resveratrol Liposomaal
Vanaf:  26,95 Vanaf:  22,50 / maand
Bekijk product Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Sale!
NMN Capsules Liposomal
Vanaf:  60,00 Vanaf:  49,50 / maand
Bekijk product Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Liposomaal Spermidine-supplement, Spermidin Fusion Capsules bevatten 5 mg Spermidine in hoge dosering met toegevoegde vitamines.Liposomale Spermidine Fusion, Het ultieme spermidinesupplement, hoogste dosis en optimale absorptie
Sale!
Spermidine Supplement
Vanaf:  43,50 Vanaf:  36,50 / maand
Bekijk product Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Referenties van de Kenmerken van veroudering

 1. Low-dose quercetin positively regulates mouse healthspan ž
  ingling Geng, Zunpeng Liu, Si Wang, Shuhui Sun, Shuai Ma, Xiaoqian Liu, Piu Chan, Liang Sun, Moshi Song, Weiqi Zhang Author Notes Protein & Cell, Volume 10, Issue 10, October 2019, Pages 770–775, https://doi.org/10.1007/s13238-019-0646-8
 2. Quercetin-3-O-glucuronide promotes the proliferation and migration of neural stem cells
  Author links open overlay panelSamrat Baral a b 1, Ramesh Pariyar a b 1, Jaehyo Kim b c, Ho-Sub Lee b c, Jungwon Seo a b https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28110104/
 3. Rapid and selective mobilization of specific stem cell types after consumption of a polyphenol-rich extract from sea buckthorn berries (Hippophae) in healthy human subjects Christian Drapeau,Kathleen F Benson &Gitte S Jensen
  Pages 253-263 | Published online: 18 Oct 2022 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6368418/
 4. Quercetin promotes bone marrow mesenchymal stem cell proliferation and osteogenic differentiation through the H19/miR-625-5p axis to activate the Wnt/β-catenin pathway
  Wei Bian, Shunqiang Xiao, Lei Yang, Jun Chen & Shifang Deng
  BMC Complementary Medicine and Therapies volume 21, Article number: 243 (2021) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34592982/
 5.  Resveratrol Exerts Dosage and Duration Dependent Effect on Human Mesenchymal Stem Cell Development Lindsay Peltz,Jessica Gomez,Maribel Marquez,Frances Alencastro,Negar Atashpanjeh,Tara Quang,Thuy Bach,Yuanxiang Zhao
  Published: May 16, 2012
  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0037162
 6. Beneficial action of resveratrol: How and why?
  Author links open overlay panelGustavo Tomas Diaz-Gerevini Ph.D. a, Gaston Repossi Ph.D. a b c, Alejandro Dain M.D. a, María Cristina Tarres Ph.D. c d, Undurti Narasimha Das M.D., F.A.M.S. e f, Aldo Renato Eynard Ph.D. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32111491/ 
 7. Determination of Flavonoids from Allium victorialis var. platyphyllum and Their Effect on Gap Junctional Intercellular Communication
   https://www.dbpia.co.kr/Journal/articleDetail?nodeId=NODE01728962
 8. Resveratrol counteracts gallic acid-induced down-regulation of gap-junction intercellular communication, Author links open overlay panelJong Hun Kim a b, Bo Kyong Lee b, Ki Won Lee b, Hyong Joo Lee
 9. Inhibition of Gap Junctional Intercellular Communication and Activation of Mitogen-Activated Protein Kinase by Tumor-Promoting Organic Peroxides and Protection by Resveratrol
 10. Targeting strategies for modulating pre-mRNA splicing with small molecules: Recent advances
 1. The Targeting of Noncoding RNAs by Quercetin in Cancer Prevention and Therapy, Man Wang, Xinzhe Chen, Fei Yu, Lei Zhang, Yuan Zhang and Wenguang Chang
 2. Quercetin and Quercetin-Rich Red Onion Extract Alter Pgc-1α Promoter Methylation and Splice Variant Expression
 3. Resveratrol, by Modulating RNA Processing Factor Levels, Can Influence the Alternative Splicing of Pre-mRNAs, M. Andrea Markus,Francine Z. Marques,Brian J. Morris
 4. Regulatory role of resveratrol, a microRNA-controlling compound, in HNRNPA1 expression, which is associated with poor prognosis in breast cancer
 5. The role of autophagy induction in the mechanism of cytoprotective effect of resveratrol
 6. Resveratrol and its Related Polyphenols Contribute to the Maintenance of Genome Stability
 7. Novel aspects of age-protection by spermidine supplementation are associated with preserved telomere length
 8. The Epigenetic Link between Polyphenols, Aging and Age-Related Diseases
 9. https://www.nature.com/articles/s41392-020-00354-w/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36040386/
 11. https://www.nature.com/articles/s43587-022-00322-9/
 12. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13618/
Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro