Is een Lang Leven Genetisch Bepaald? Levensduur-gen | Purovitalis

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Is Longevity genetisch bepaald? Op zoek naar het longevity-gen

Ontdek de fascinerende wereld van longevity gene en hoe ze de levensduur beïnvloeden. Leer over CISD2, Sirtuin en Klotho genen, en krijg tips om uw longevity te verlengen.

Longevity gaat verder dan alleen de leeftijd in ons paspoort. Het gaat erom dat we ons sterk en gezond voelen zolang als we kunnen. Er zijn dingen waar we controle over kunnen hebben, zoals onze levensstijl, voeding en dagelijkse keuzes. Maar hoe zit het met processen waar we geen invloed op hebben? Genetica, inclusief het longevity-gen, speelt een grote rol in ons leven, maar in hoeverre beïnvloedt het onze levensduur? We leggen dit uit in het artikel hieronder.

Wat houdt Longevity precies in?

De levensduur van mensen wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals locatie, geslacht, levensstijl, genetica en sociaaleconomische status. We hebben een gestage toename gezien van de gemiddelde wereldwijde levensverwachting, die in 2020 in de Verenigde Staten de 77 jaar overschreed. Hoewel indrukwekkend, worden bepaalde diersoorten zoals de Groenlandse walvis ouder dan wij, met een levensverwachting van meer dan 200 jaar.

Ondanks deze vooruitgang blijven ouderdomsgerelateerde problemen zoals hart- en vaatziekten en kanker de belangrijkste oorzaken van ziekte en dood. Om de levensverwachting te verbeteren, richt de levensduur-industrie zich op het begrijpen van hoe verschillende factoren onze gezondheid beïnvloeden. Dit omvat het onderzoeken van het concept van longevity-genen.

Samengevat verwijst longevity naar hoe lang we kunnen leven, beïnvloed door meerdere factoren. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven er uitdagingen bestaan en streeft de levensduur-industrie naar het verbeteren van de gezondheid en het verlengen van de levensduur.

Wat beïnvloedt Longevity?

Het begrijpen van de factoren die longevity beïnvloeden, is cruciaal in onze zoektocht naar interventies die het leven verlengen. Drie belangrijke elementen spelen hierbij een rol: levensstijl, omgeving en genetica. De levensverwachting van individuen blijft onderwerp van discussie, omdat de invloed van elke factor niet vaststaat. Omgevingen kunnen veranderen, levensstijlen kunnen wijzigen en zelfs genen kunnen geactiveerd of gedeactiveerd worden via genregulatie.

Onder deze factoren is levensstijl de meest controleerbare. Individuen hebben de macht om keuzes te maken die longevity bevorderen. Bijvoorbeeld, het verminderen of stoppen met alcohol en roken kan het risico op ziekten verlagen. Het aannemen van een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap dragen allemaal bij aan een betere gezondheid en longevity. Maar laten we niet vergeten dat onze omgeving ook van invloed is op ons welzijn.

Mensen met een hogere sociaaleconomische status hebben meer mogelijkheden om toegang te krijgen tot betere gezondheidszorg, voeding, onderwijs en schonere omgevingen met overvloedige groene ruimtes. Aan de andere kant kan het leven in overvolle gebieden of blootstelling aan vervuilde lucht bijdragen aan de ontwikkeling van chronische gezondheidsproblemen op de lange termijn. Het is cruciaal om deze omgevingsfactoren te begrijpen en te optimaliseren om gezondheid te bevorderen en de levensverwachting te verlengen.

Je zou ook leuk kunnen vinden: Top 11 longevity-hacks

Hoe zit het met longevity genen?

U kunt (en zou moeten) uw best doen om de slimste levensstijlkeuzes te maken. Echter, genetica is waar het ingewikkelder wordt. DNA dat in al onze cellen wordt gevonden, houdt de sleutel tot onze ontwikkeling, overleving en voortplanting in.

DNA is als een blauwdruk voor ons lichaam. Het bestaat uit duizenden genen die bepalen hoe we eruitzien en functioneren. Genen bepalen dingen zoals onze haarkleur, huidskleur en oogkleur. Ze kunnen ook invloed hebben op de kans dat we bepaalde gezondheidsproblemen hebben. Door onze genen te bestuderen, kunnen wetenschappers meer te weten komen over onze familiegeschiedenis en waar we vandaan komen.

Niet alleen dat. Onze genen beïnvloeden ook onze gezondheid en longevity. Een familiegeschiedenis van ziekten kan onze vatbaarheid voor vergelijkbare aandoeningen vergroten, terwijl de leeftijd waarop onze ouders overleden invloed kan hebben op onze eigen levensverwachting.

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen langer leven dan anderen? Het blijkt dat onze genen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van onze levensduur. Sterker nog, ongeveer 25% van de variatie in levensduur kan worden toegeschreven aan onze genetische samenstelling. Dus als u afkomstig bent uit een familie met een geschiedenis van een lang leven, is er een goede kans dat u enkele van die genen voor longevity heeft geërfd. Wetenschappers onderzoeken nog steeds of levensstijlfactoren ook bijdragen aan de vergelijking.

In een eerdere studie vergeleken onderzoekers de overlevingspercentages van echtgenoten van vrouwen die 100 jaar oud werden met die van de broers van deze vrouwen. Verbazingwekkend genoeg overleefden de broers de echtgenoten, hoewel ze het grootste deel van hun leven dezelfde omgeving deelden. Deze bevinding suggereert dat genetica een sterkere invloed heeft op de levensduur dan de omgeving.

Om de specifieke genvarianten te identificeren die verantwoordelijk zijn voor longevity, voerden de onderzoekers twee benaderingen uit. Eerst vergeleken ze de genen van langlevende personen met die van jongere mensen die in hetzelfde gebied woonden. Daarna gebruikten ze genoomsequentiebepaling. Er werd ontdekt dat er niet één enkel “longevity gen” is. In plaats daarvan denkt men dat talloze combinaties van genen een rol spelen bij het bepalen van onze gezondheid en longevity.

Voorbeelden van genen verantwoordelijk voor longevity

CISD2

Als eerste willen we u kennis laten maken met CISD2, dat wordt geprezen als het ‘anti-verouderingsgen’.

Om de effecten van CISD2 te bestuderen, maakten onderzoekers gebruik van een techniek genaamd gen knockouts. Met deze methode konden ze het CISD2-gen uitschakelen bij muizen.

Interessant genoeg neemt de expressie van CISD2 van nature af naarmate muizen ouder worden. Echter, in dit onderzoek vertoonden zowel mannelijke als vrouwelijke muizen die genetisch waren gemanipuleerd om CISD2 te missen tekenen van vroegtijdige veroudering. Deze tekenen omvatten celdood, evenals degeneratie in neuronen en spiercellen.

Recent onderzoek ondersteunt verder het idee dat muizen zonder het CISD2-gen een kortere levensduur hebben. Er wordt ook gesuggereerd dat CISD2 invloed kan hebben op genetische routes die verband houden met levensduur en verschillende verouderingsindicatoren.

Op basis van deze bevindingen zou het handhaven van de expressie van CISD2 mogelijk de menselijke levensverwachting kunnen verlengen of de tekenen van veroudering kunnen vertragen.

Sirtuin-genen

Bij het bespreken van longevity stuit men vaak op de Sirtuin-genen, die al lange tijd bestaan en worden aangetroffen in veel verschillende levensvormen. Onderzoek wijst uit dat de expressie van deze specifieke genen vaak leidt tot leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals de ontwikkeling van kanker.

Verder onderzoek is nog steeds nodig om de Sirtuin-genen volledig te begrijpen en hun impact op longevity. In de toekomst zouden ze echter mogelijk kunnen helpen bij het ontdekken van medicijnen en preventieve behandelingen voor leeftijdsgerelateerde ziekten. Door de complexe mechanismen te begrijpen waarmee deze genen werken, kunnen wetenschappers nieuwe inzichten verkrijgen in de complexe aard van longevity en de weg vrijmaken voor innovatieve benaderingen om gezond ouder worden te bevorderen.

FOXO3A-genen

FOXO3A is een gen dat wordt geassocieerd met levensverlenging bij mensen. Onderzoekers hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen het dragen van dit gen en een langere levensverwachting bij mensen.

FOXO3A-genvarianten zijn ook geassocieerd met verminderde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Daarom wordt FOXO3A ook wel het ‘wondergen’ genoemd.

In feite is FOXO3A zo sterk verbonden met longevity dat onderzoekers geloven dat het de levensduur van mensen kan verlengen door eenvoudigweg gezonde voeding te eten, voldoende te bewegen en stress te verminderen.

Ko-gen

Een ander gen dat verband houdt met verouderingsremmende eigenschappen is het Klotho-gen. Helaas dalen de niveaus van dit gen van nature zodra we de leeftijd van 40 bereiken. Aangezien het een vitale rol speelt bij het reguleren van een eiwit genaamd Wnt5A, dat de verspreiding van kankercellen beïnvloedt, kan het gebrek aan Klotho een reeks problemen veroorzaken.

Gelukkig heeft recent onderzoek geconcludeerd dat een specifiek diabetesmedicijn kan helpen om de Klotho-expressie in het lichaam te verhogen. Het beste is dat dit proces gelijktijdig plaatsvindt met de afname van het Wnt5A-eiwit. Na verder onderzoek kunnen deze bevindingen helpen bij het bestrijden van medicijnresistentie en het bieden van behandeling voor kankers die worden beïnvloed door Klotho.

Geef de hoop nog niet op!

Hoewel deze studies aantonen dat genen een belangrijke rol spelen in levensduur, hoeft iemand die een lang leven wenst nog niet de hoop op te geven. Alleen omdat de genen van je opa niet ‘goed’ genoeg zijn, betekent dit niet dat je geen lang en gezond leven kunt leiden. Hier kijken we naar gewoonten die meer impact kunnen hebben dan je denkt.

Eet niet te veel

De relatie tussen calorie-inname en levensduur is momenteel een onderwerp van grote interesse. Onderzoek dat bijvoorbeeld is uitgevoerd op dieren, wijst uit dat het verminderen van de normale calorie-inname met 10-50% de maximale levensduur kan verlengen.

Bovendien hebben verschillende studies naar menselijke populaties die bekend staan om hun langere levensduur ook verbanden gevonden tussen lagere calorie-inname, een langere levensduur en een verminderd risico op ziekten.

Misschien wilt u dit ook lezen: De voordelen van calorierestrictie en longevity

Eet veel groenten en fruit.

Het consumeren van een gevarieerd scala aan plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, noten, zaden, volle granen en bonen kan de kans op ziek worden verkleinen en de kans op een langer leven vergroten.

Bijvoorbeeld, veel onderzoeken hebben aangetoond dat een dieet rijk aan planten het risico op vroegtijdig overlijden kan verminderen en de kans op het ontwikkelen van aandoeningen zoals kanker, metabool syndroom, hartziekten, depressie en hersenafname kan verlagen.

Het eten van een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel kan talrijke positieve effecten op uw gezondheid hebben. Deze effecten worden toegeschreven aan de gunstige voedingsstoffen en antioxidanten die overvloedig aanwezig zijn in planten, waaronder polyfenolen, carotenoïden, foliumzuur en vitamine C. Om uw levensduur en algeheel welzijn te ondersteunen, overweeg wetenschappelijk bewezen anti-verouderingssupplementen en vitaminen in uw dagelijkse routine op te nemen. Verken hier de uitgebreide lijst van dergelijke supplementen.

Vergeet niet om te bewegen

Wist u dat zelfs 15 minuten dagelijkse lichaamsbeweging uw levensverwachting kunnen verlengen? Dat klopt. Fysiek actief blijven is een belangrijk onderdeel van een gezonder en langer leven. Dus als je ooit motivatie mist, probeer dan aan je toekomstige zelf te denken, die je dankbaar zal zijn!

Wees gelukkig!

Het eten van gezond voedsel en actief blijven is belangrijk, maar geestelijke gezondheid is dat ook. Volgens de wetenschap heeft gelukkig zijn een enorme invloed op longevity. Een studie toonde aan dat gelukkigere mensen minder kans hadden op vroegtijdig overlijden.

Conclusie

Recente studies over genen en longevity hebben veelbelovende resultaten laten zien. Het potentieel op dit gebied is enorm! Meer kennis vergaren in dit vakgebied vergroot onze kansen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Als u nieuwsgierig bent naar longevity en praktische tips zoekt om deze te verlengen, nodigen we u uit om onze blog te verkennen.

Referenties:

 1. Wang H., et al., (2019). The Molecular Basis of Longevity: Genetics and Beyond. Trends in Molecular Medicine, 25(2), 185-197.
 2. Wang F., et al., (2014). CISD2 is a longevity assurance gene that prevents aging phenotypes through regulation of autophagy and proteostasis. Cell Reports, 9(3), 1155–1169.
 3. Zhang Y., et al., (2017). SIRT1-genen: een verkenning van het effect op longevity en de ontwikkeling van leeftijdsgerelateerde ziekten. Aging and disease, 8(3), 242–256.
 4. Suh Y., et al., (2010). FOXO3A genvarianten geassocieerd met levensverlenging in de menselijke bevolking. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(25), 11127–11132.
 5. Butler R., et al., (2019). Gezondheidswinst door het vergroten van longevity: Een review over levensstijlfactoren. Journal of aging and health, 31(1), 3-24.
 6. Walker J., et al., (2019). Levensstijl en longevity: wat is de wetenschappelijke onderbouwing? British Medical Bulletin, 128(1) 24–38.
 7. Miller R.A., (2014). Voeding en longevity: nieuwe inzichten vanuit moleculaire studies. JAMA, 311(14), 1415-1416.
 8. Heilbronn LK., et al., (2005). Effecten van calorierestrictie op veroudering en morteliteit: beoordeling van de literatuur. Nutrition Reviews, 63(12), S91-S99.
 9. Johnson T., et al., (2009). Effecten van fysieke activiteit op longevity in 65-plussers: een systematische review en meta-analyse. British Journal of Sports Medicine, 43(1), 22-27.
 10. De Meersman R., et al., (2018). De kortetermijneffecten van stress op longevity. Stress: The International Journal on the Biology of Stress, 21(4), 431–443.

tips voor een lang leven beste oefeningen voedingsdiëten gezonde levensstijl

De kunst om goed te leven, een leven dat niet alleen wordt afgemeten aan jaren, maar aan ervaringen, gezondheid en vreugde!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro