Intermittent fasting gezond? Gids voor gezondheid en veroudering

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Intermittent fasting gezond? Gids voor gezondheid en veroudering

Intermittent fasting gezondheid, wat zijn de voordelen. Intermittent fasting koffie is het toegestaan?

Intermittent fasting (vasten met tussenpozen) is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een manier om de gezondheid en longevity te bevorderen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat intermitterend vasten tot vele gezondheidsvoordelen kan leiden, waaronder gezond ouder worden en longevity. In deze uitgebreide gids zullen we de wetenschap achter intermittent fasting (vasten met tussenpozen), de verschillende schema’s en hoe intermittent fasting (vasten met tussenpozen) longevity kan bevorderen en gezond ouder worden kan ondersteunen, onderzoeken.

Wat is intermittent fasting en de oorsprong ervan

Intermitterend vasten is een eetpatroon waarbij perioden van eten en vasten afgewisseld worden. Het is geen dieet, maar een focus op wanneer te eten, en heeft aan populariteit gewonnen vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals gewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid en longevity.

Het vasten heeft eeuwenoude wortels in verschillende culturen en religies over de hele wereld en heeft vaak een spirituele betekenis. In de moderne tijd toonde onderzoek aan het begin van de 20e eeuw aan dat een verminderde calorie-inname de levensduur van proefdieren kon verlengen, waardoor de interesse voor de toepassing op mensen werd aangewakkerd. Dit onderzoek leidde tot de ontwikkeling van verschillende intermitterende vastenmethoden.

Het huidige begrip van intermitterend vasten is gebaseerd op doorbraken in gerontologie en metabolisme. In het begin van de jaren 2000 begonnen onderzoekers, waaronder Dr. Valter Longo, de moleculaire mechanismen te ontdekken die calorierestrictie en intermittent fasting verbinden met gezond ouder worden en longevity.

De verschillende schema’s

Er zijn verschillende populaire methoden voor intermittent fasting, elk met hun eigen unieke gezondheidsvoordelen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende methoden en hun respectievelijke voordelen:

Timing MethodeBeschrijvingVoordelen voor de gezondheid
16:816 uur vasten, eet binnen een periode van 8 uurGewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid en verminderde ontstekingen
5:2Eet 5 dagen normaal, beperk het aantal calorieën tot 500-600 gedurende 2 dagenGewichtsverlies, verbeterde gezondheid van het hart en mogelijk minder risico op kanker
Vasten om de dagOm de dag vasten, op de dagen dat u niet vast normaal etenGewichtsverlies, minder ontstekingen en een gezonder hart
Stoppen met eten24 uur vasten, één of twee keer per weekGewichtsverlies, verhoogde insulinegevoeligheid en verminderde ontstekingen
Het krijger dieet20 uur vasten, eet één grote maaltijd in een tijdsbestek van 4 uurGewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid en verhoogde productie van groeihormoon

Intermittent fasting en autofagie

Met name autofagie is een belangrijk mechanisme achter de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting. Dit natuurlijke proces stelt cellen in staat om beschadigde onderdelen af te breken en te recyclen. Belangrijk is dat autofagie ziekten zoals kanker, neurodegeneratie en infecties voorkomt. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat intermitterend vasten autofagie effectief activeert, waardoor de cellulaire gezondheid behouden blijft en longevity wordt bevorderd.

De National Institutes of Health (NIH) hebben een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 48 uur vasten de autofagie bij muizen met wel 40% deed toenemen. Interessant genoeg heeft ander onderzoek dit proces in verband gebracht met calorierestrictie en longevity. Bijgevolg zou intermitterend vasten een duurzamer, handiger alternatief kunnen zijn voor voortdurende calorierestrictie.

Vasten zonder honger

Van spermidine, een natuurlijk voorkomende polyamineverbinding die in verschillende voedingsmiddelen voorkomt, is aangetoond dat het autofagie bevordert en sommige effecten van vasten nabootst. Onderzoek suggereert dat het combineren van spermidinesupplementen met intermitterend vasten de gezondheidsvoordelen van beide praktijken kan versterken. Spermidine activeert autofagie door cellulaire processen te stimuleren die vergelijkbaar zijn met de processen die tijdens het vasten geactiveerd worden. Door spermidine in uw dieet of via supplementatie op te nemen, kunt u mogelijk de positieve effecten van intermittent fasting op de cellulaire gezondheid, veroudering en longevity versterken.

Spermidine supplement bestellen voor meer energie

Voordelen van intermittent vasten

Naast het bevorderen van gezond ouder worden en longevity, heeft intermittent fasting nog vele andere voordelen voor de gezondheid, waaronder:

 1. Gewichtsverlies: Van intermittent fasting is bewezen dat het een effectieve strategie voor gewichtsverlies is door het lichaam aan te moedigen om opgeslagen vet te gebruiken voor energie tijdens de vastenperiodes.
 2. Verbeterde insulinegevoeligheid: Vasten kan de insulineresistentie verminderen en de bloedsuikerspiegel verlagen, waardoor het risico op diabetes type 2 afneemt.
 3. Verbeterde gezondheid van het hart: Intermittent fasting kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol, bloeddruk en ontstekingen, die allemaal bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid.
 4. Verbeterde gezondheid van de hersenen: Van vasten is aangetoond dat het de productie van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) verhoogt, een eiwit dat de cognitieve functie ondersteunt en beschermt tegen neurodegeneratieve ziekten.
 5. Verhoogde productie van menselijk groeihormoon (HGH): Vasten kan de productie van HGH stimuleren, wat de spiergroei bevordert, de stofwisseling stimuleert en helpt bij celherstel.

Intermittent vasten, caloriebeperking en longevity

Minder calorieën eten is in verband gebracht met longevity in verschillende organismen zoals gist, wormen en knaagdieren. Intermitterend vasten biedt een eenvoudigere manier om vergelijkbare voordelen te behalen zonder constant calorieën te tellen. Door pauzes van voedsel te nemen, kan uw lichaam zich concentreren op celherstel, regeneratie en ontgifting, wat uiteindelijk gezond ouder worden en een langer leven ondersteunt.

Veiligheidsoverwegingen bij intermitterend vasten

Hoewel intermittent fasting meestal veilig is voor gezonde mensen, is het belangrijk om met een arts te praten voordat u ermee begint. Dit geldt vooral voor mensen met medische aandoeningen zoals diabetes. Als uw medicijnen beïnvloed worden door uw eetpatroon, moet u ook medisch advies inwinnen. Tot slot moeten zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een geschiedenis van eetstoornissen en kinderen met een arts overleggen voordat ze intermittent fasting proberen.

Belangrijkste onderzoeken naar intermitterend vasten

Verschillende belangrijke onderzoeken hebben de verschillende gezondheidsvoordelen van intermittent fasting aangetoond. Hier volgt een samenvatting van de bevindingen van deze belangrijke onderzoeken:

 1. Vasten: Molecular Mechanisms and Clinical Applications – Deze uitgebreide review onderzoekt de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de gezondheidsvoordelen van vasten en benadrukt de potentiële therapeutische toepassingen ervan.
  Bevindingen: Vasten kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren, waaronder gewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid en verminderde ontstekingen.
 2. Effecten van intermitterend vasten op gezondheid, veroudering en ziekte – Dit overzichtsartikel geeft een samenvatting van de invloed van intermitterend vasten op de algehele gezondheid, het verouderingsproces en verschillende ziekten, en werpt een licht op mogelijke klinische toepassingen.
  Bevindingen: Intermittent fasting kan leiden tot een betere cardiovasculaire gezondheid, hersenfunctie en longevity, naast andere voordelen.
 3. Vroegtijdig beperkt voeden verbetert de insulinegevoeligheid, bloeddruk en oxidatieve stressDit onderzoek onderzoekt de effecten van vroegtijdig beperkt voeden (eten binnen een bepaald tijdsinterval gedurende de dag) op personen met prediabetes.
  Bevindingen: Vroegtijdige beperkte voeding kan de insulinegevoeligheid, bloeddruk en oxidatieve stress verbeteren, zelfs zonder gewichtsverlies.

Deze onderzoeken laten het uitgebreide onderzoek zien dat is uitgevoerd naar intermittent fasting en de potentiële voordelen ervan voor de gezondheid. Naarmate onze kennis over vasten toeneemt, groeit ook ons vermogen om het potentieel ervan te benutten voor het bevorderen van algeheel welzijn en een lang leven.

Conclusie

Intermitterend vasten is een geweldige manier om de gezondheid te bevorderen en een lang leven te leiden. Het biedt veel voordelen voor gezond ouder worden en algemeen welzijn. Door verschillende manieren van vasten uit te proberen, kunt u het risico op chronische ziekten verlagen, uw denkvermogen verbeteren en uw leven verlengen.

Voordat u grote veranderingen in uw levensstijl aanbrengt, zoals intermitterend vasten, moet u met een professional uit de gezondheidszorg praten. Dit is vooral belangrijk als u gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Zodra uw arts het groene licht geeft, kunt u verschillende vastenmethoden onderzoeken om de vastmethode te vinden die het beste bij u past.

Samenvattend is intermitterend vasten een veelbelovende, aanpasbare manier om uw gezondheid en longevity te verbeteren. Door vasten in uw routine op te nemen, kunt u gaan genieten van de vele voordelen van deze krachtige levensstijlkeuze.

Klik hier voor meer hacks voor uw gezondheid en longevity.

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro