GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €35

De bijwerkingen van resveratrol op de lever: ontkracht de mythes

Resveratrol bijwerkingen lever, titel afbeelding met druiven

Resveratrol is een fenolische verbinding die verschillende planten produceren door kolonisatie van schimmels en bacteriën. Het zit voornamelijk in frambozen, druivenschillen, pinda’s en bosbessen, terwijl de hoogste concentratie in rode wijn zit. Het is een veel voorkomende mythe dat resveratrol bijwerkingen heeft op de lever. Tegelijkertijd hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat resveratrol de progressie van een groot aantal ziekten kan voorkomen of vertragen. Interessant is dat veel op bewijs gebaseerde onderzoeken ook de therapeutische eigenschappen ervan bij het voorkomen of behandelen van leverziekten verklaren. Laten we eens bespreken hoe resveratrol de gezondheid van de lever ondersteunt en leverschade voorkomt.

Heeft resveratrol bijwerkingen op de lever?

Helemaal niet! Resveratrol heeft geen bijwerkingen op de lever. Een recent onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat leverschade door resveratrol niet gerapporteerd wordt. Maar hoge doses (meer dan 20 mg per kg lichaamsgewicht) van deze stof verhogen het vrijkomen van het enzym aminotransferase en verminderen het glutathion in het lichaam. Dit leidt tot leverschade en ontstekingen. De juiste dosis is dus belangrijk, dus raadpleeg eerst uw arts voordat u met een middel begint.

Levergezondheid en resveratrol: moleculaire mechanismen

Ontsteking en oxidatieve stress

Resveratrol heeft een uitstekend potentieel om de antioxidantactiviteit in uw lichaam te verhogen, wat de gezondheid van de lever ondersteunt en aandoeningen voorkomt. Het oefent zijn werking voornamelijk uit door het aantal reactieve oxidatieve species (ROS) te verminderen, vrije radicalen te elimineren en de activiteit van natuurlijke antioxidantenzymen in het lichaam te verhogen.

Kan leverfibrose voorkomen

Oxidatieve stress speelt een fundamentele rol bij de progressie van leverfibrose en niet-alcoholische vette leverziekte. In dit verband verbetert resveratrol de werking van leverendotheelcellen en verlaagt het de portale druk. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de orale toediening van 10 tot 20 mg resveratrol gedurende zes weken de portale druk bij cirrotische ratten aanzienlijk heeft verlaagd. Dit effect was te wijten aan meer stikstofmonoxide productie in het lichaam, waardoor leverfibrose vermindert.

Diabetes en glucosemetabolisme in de lever

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben het positieve effect van resveratrol op de lever van diabetische ratten onderstreept. Het kan namelijk ook de regulerende functie van de lever in het glucosemetabolisme herstellen. Dit is gekoppeld aan het vermogen om de enzymen van de glucosemetabolisme bij mensen met diabetes te activeren. Resveratrol verhoogt de activiteit van hexokinase, een sleutelenzym van de glycolyse. Bovendien verhoogt het het insulineniveau in het bloed, dat verantwoordelijk is voor deze veranderingen. De heilzame rol van resveratrol is sterk verbonden met zijn insuline-afhankelijke rol in de lever en skeletspieren.

Levervirussen

Resveratrol heeft een sterk vermogen om de replicatie van infectievirussen in de lever te stoppen, waaronder influenza A, herpes simplex en varicella-zoster. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse orale inname van 30 mg resveratrol de replicatie van virale hepatitis C (HCV) aanzienlijk kan stoppen.

Resveratrol en paracetamol

Volgens gezondheidsdeskundigen is overmatig gebruik van paracetamol de belangrijkste oorzaak van leverfalen. Paracetamol staat ook bekend als hepatoxisch dat leverschade veroorzaakt door ontstekingen en oxidatieve stress. Interessant genoeg leidt paracetamol niet zelf tot leverschade, maar een van zijn metabolieten, NAPQI (N-acetyl-p-benzochinon-imine), verlaagt het glutathiongehalte (natuurlijke antioxidant) in de lever, wat tot ontstekingen leidt. Daarnaast zijn risicofactoren voor levertoxiciteit alcoholgebruik, overmatig medicijngebruik en anorexia. Maar de antioxidant en vrije-radicalen-wegvangende eigenschappen van resveratrol maken het geschikt tegen de door paracetamol veroorzaakte toxiciteit in de lever. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat voor en na paracetamolgebruik de behandeling van hepatocyten met resveratrol het niveau van het enzym ALT in het bloed kan verlagen, waardoor de leverschade wordt bevorderd.

Resveratrol en ethanol

Overmatige alcoholinname verhoogt de acetaatproductie in de lever, wat ontstekingen bevordert. Daarnaast verhogen alcoholmetabolieten ook het vrijkomen van vrije radicalen, wat leidt tot oxidatieve stress in de lever. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat toediening van resveratrol in water sterfte, door ethanol veroorzaakte leverschade en oxidatieve stress bij muizen kan voorkomen. Er was 100% sterfte in de ethanoldrinkende groep tijdens deze tien weken durende studie en 5% in de resveratrolgroep.

Door chemische stoffen veroorzaakte leverschade en resveratrol

Verschillende soorten chemicaliën kunnen leiden tot leverschade. Resveratrol heeft een positief effect op dit type door chemische stoffen veroorzaakte leverschade. De meest voorkomende hepatotoxische chemicaliën zijn naftaleen en cadmium. Bij deze aandoening verlaagt de behandeling met resveratrol het niveau van ALT-enzymen en bilirubine die ontstekingen veroorzaken, terwijl de activiteit van antioxidantenzymen toeneemt.

Leverschade door een vetrijk dieet en resveratrol

Een vetrijk dieet kan de lever bij zowel dieren als mensen aanzienlijk beschadigen en leidt tot leververvetting. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol een hepatoprotectieve invloed heeft op leverschade als gevolg van een vetrijk dieet. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat de orale toediening van resveratrol gedurende tien weken het totale serumcholesterol-, lipiden- en triglyceridengehalte bij vette ratten aanzienlijk kan verlagen.

Niet-alcoholische vette leverziekte en resveratrol

Volgens een recent onderzoek lijdt 15% van de volwassenen in Azië aan NAFLD en 30% in westerse landen. Het is de meest voorkomende leverziekte ter wereld. Deze ziekte wordt gekenmerkt door de afzetting van extra vet in de lever. NAFLD ontwikkelt zich langzaam tot levercirrose, wat uiteindelijk tot leverfalen leidt. NAFLD is de belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van levertransplantaties bij volwassenen in de VS. Veel voorkomende risicofactoren voor NAFLD zijn chronische nierziekte, hartaandoeningen, diabetes en hyperlipidemie.

Resveratrol bijwerkingen lever: Conclusie

Resveratrol bijwerkingen lever is een veel voorkomende mythe, terwijl het verschillende gezondheidsvoordelen biedt. De krachtige ontstekingsremmende en potentiële antioxidante werking komt uw lever en hele lichaam ten goede. Het kan uw lever beschermen tegen verschillende aandoeningen, waaronder niet-alcoholische vette leverziekte, cirrose, door ethanol veroorzaakte leverschade, door chemicaliën veroorzaakte levertoxiciteit, leverschade door virussen en leverfalen. Maar een te hoge dosis kan schadelijk zijn, dus raadpleeg eerst uw arts om te weten wat de juiste dosis van dit superingrediënt is.

Referenties

 1. http://doi.org/10.1590/0001-3765202020191230
 2. https://www.nature.com/articles/nrd2060
 3. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.510270512
 4. https://www.mdpi.com/1424-8247/13/10/285
 5. https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/cjpp-2017-0001

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

 • Gezondheid
 • Veroudering en verjonging
 • Interventies om veroudering tegen te gaan
 • Gerontologie
 • Innovatie in de geneeskunde
 • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro