De bijwerkingen van resveratrol op de lever: de mythes ontkracht

Resveratrol is een fenolverbinding die verschillende planten produceren als gevolg van kolonisatie door schimmels en bacteriën. Het is vooral aanwezig in frambozen, druivenschillen, pinda's en bosbessen, terwijl de hoogste concentratie wordt aangetroffen in rode wijn. Het is een veel voorkomende mythe dat resveratrol bijwerkingen heeft op de lever.Tegelijkertijd hebben verschillende wetenschappelijke studies aangetoond dat resveratrol de progressie van talrijke ziekten kan voorkomen of vertragen. Interessant is dat veel op bewijs gebaseerde studies ook de therapeutische eigenschappen verklaren bij het voorkomen of behandelen van leverziekten. Laten we eens bespreken hoe resveratrol de gezondheid van de lever ondersteunt en leverschade voorkomt.

Resveratrol bijwerkingen lever, titel afbeelding met druiven

Heeft resveratrol bijwerkingen op de lever?

Helemaal niet! Resveratrol heeft geen bijwerkingen op de lever. Een recente studie bij mensen heeft aangetoond dat leverschade als gevolg van resveratrol niet wordt gerapporteerd. Maar hoge doses (meer dan 20 mg per kg lichaamsgewicht) van deze verbinding verhogen de afgifte van het aminotransferase-enzym, terwijl het glutathion in het lichaam daalt. En deze toestand resulteert in leverschade en ontsteking. De juiste dosis is dus belangrijk, dus raadpleeg eerst uw arts voordat u met een middel begint.

Levergezondheid en resveratrol: moleculaire mechanismen

Ontsteking en oxidatieve stress

Resveratrol heeft een uitstekend potentieel om de antioxidantwerking in uw lichaam te verhogen, wat de gezondheid van de lever ondersteunt en aandoeningen voorkomt. Resveratrol vermindert vooral het aantal reactieve oxidatieve species (ROS), elimineert vrije radicalen en verhoogt de activiteit van natuurlijke antioxidant-enzymen in het lichaam.

Kan mogelijk leverfibrose voorkomen

Oxidatieve stress speelt een fundamentele rol in de progressie van leverfibrose en niet-alcoholische vette leverziekte. In dit verband verbetert resveratrol de werking van de lever endotheelcellen en verlaagt het de portale druk. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de orale toediening van 10 tot 20 mg resveratrol gedurende zes weken de portale druk bij cirrotische ratten aanzienlijk heeft verlaagd. Dit effect was te danken aan meer stikstofmonoxide-productie in het lichaam, waardoor leverfibrose afneemt.

 

 

Diabetes en lever metabolisme van glucose

Verschillende wetenschappelijke studies hebben het positieve effect van resveratrol op de lever van diabetische ratten onderstreept. In feite kan het ook de regulerende functie van de lever in het glucosemetabolisme herstellen. Dit houdt verband met zijn vermogen om de enzymen van het glucosemetabolisme bij mensen met diabetes te activeren. Resveratrol verhoogt de activiteit van hexokinase, een belangrijk enzym van de glycolyse. Bovendien verhoogt het de insulinespiegel in het bloed, die verantwoordelijk is voor deze veranderingen. De gunstige rol van resveratrol is sterk verbonden met zijn insuline-afhankelijke rol in de lever en de skeletspieren.

Lever virussen

Resveratrol heeft een solide vermogen om de replicatie van besmettelijke virussen in de lever te stoppen, met inbegrip van influenza A, herpes simplex, en varicella-zoster. Een recente studie heeft aangetoond dat de dagelijkse orale inname van 30 mg resveratrol de replicatie van virale hepatitis C (HCV) aanzienlijk kan stoppen.

Resveratrol en paracetamol

Volgens gezondheidsdeskundigen is het overmatig gebruik van paracetamol de belangrijkste oorzaak van leverfalen. Paracetamol staat ook bekend als hepatoxicum dat leverschade veroorzaakt als gevolg van ontsteking en oxidatieve stress. Interessant is dat paracetamol zelf geen leverbeschadiging veroorzaakt, maar dat een van de metabolieten ervan, NAPQI (N-acetyl-p-benzoquinone imine), het glutathionniveau (natuurlijke antioxidant) in de lever verlaagt, wat tot ontstekingen leidt.Risicofactoren voor levertoxiciteit zijn bovendien alcoholgebruik, overmatig gebruik van geneesmiddelen en anorexia. Maar de antioxiderende en vrije-radicalen opruimende eigenschappen van resveratrol maken het geschikt tegen paracetamol-geïnduceerde toxiciteit in de lever. Een recente studie heeft aangetoond dat voor en na het gebruik van paracetamol, de behandeling van hepatocyten met resveratrol het niveau van het ALT-enzym in het bloed kan verlagen, wat de leverschade bevordert.

Resveratrol en ethanol

Overmatige alcohol inname verhoogt de acetaat productie in de lever, wat ontstekingen in de hand werkt. Bovendien verhogen alcohol metabolieten ook het vrijkomen van vrije radicalen, wat leidt tot oxidatieve stress in de lever. Verschillende studies hebben aangetoond dat het toedienen van resveratrol in water sterfte, door ethanol veroorzaakte leverschade, en oxidatieve stress bij muizen kan voorkomen. Er was 100% sterfte in de ethanol drinkende groep gedurende deze tien weken durende studie en 5% in de resveratrol groep.

Chemisch-geïnduceerde leverschade en resveratrol

Resveratrol heeft een positief effect op dit type van chemisch-geïnduceerde leverschade. De meest voorkomende hepatotoxische chemicaliën zijn naftaleen en cadmium. In deze toestand verlaagt de behandeling met resveratrol het niveau van ALT-enzymen en bilirubine die ontstekingen veroorzaken, terwijl de activiteit van antioxidant-enzymen toeneemt.

Leverschade door vetrijk dieet en resveratrol

Een vetrijk dieet kan de lever zowel bij dieren als bij mensen aanzienlijk beschadigen en leidt tot leververvetting. Verschillende studies hebben aangetoond dat resveratrol een hepatoprotectief effect heeft op leverschade ten gevolge van een vetrijk dieet. Uit een andere studie is gebleken dat de orale toediening van resveratrol gedurende tien weken het totale serum cholesterol-, lipiden- en triglyceriden gehalte bij vette ratten aanzienlijk kan verlagen.

Resveratrol Liposomale capsules van purovitalis

Niet-alcoholische vette leverziekte en resveratrol

Volgens een recent onderzoek lijdt in Azië 15% van de volwassenen aan NAFLD, terwijl dit percentage in de westerse landen oploopt tot 30%. Het is de meest voorkomende leverziekte ter wereld. Deze ziekte wordt gekenmerkt door de afzetting van extra vet in de lever. NAFLD evolueert langzaam naar cirrose, wat uiteindelijk leidt tot leverfalen. NAFLD is de belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van levertransplantaties bij volwassenen in de VS. Veel voorkomende risicofactoren voor NAFLD zijn chronische nierziekten, hartziekten, diabetes en hyperlipidemie.

Resveratrol bijwerkingen op liver: Conclusie

Resveratrol bijwerkingen in de lever is een veel voorkomende mythe, terwijl het verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Zijn krachtige ontstekingsremmende en potentiële antioxiderende werking komt uw lever en uw hele lichaam ten goede. Het kan uw lever beschermen tegen verschillende aandoeningen, waaronder niet-alcoholische vette leverziekte, levercirrose, door ethanol veroorzaakte leverschade, door chemische stoffen veroorzaakte levertoxiciteit, leverschade als gevolg van virussen, en leverfalen. Maar een te hoge dosis kan schadelijk zijn, dus raadpleeg eerst uw arts om de juiste dosis van dit super ingrediënt te weten.

Referenties

  1. http://doi.org/10.1590/0001-3765202020191230
  2. https://www.nature.com/articles/nrd2060
  3. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.510270512
  4. https://www.mdpi.com/1424-8247/13/10/285
  5. https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/cjpp-2017-0001