Resveratrol's effecten op testosteron/oestrogeen onbalans: 5 belangrijke punten

Resveratrol is een fenolverbinding die overvloedig aanwezig is in de schil van druiven. Het is ook aanwezig in verschillende bessen, soja en pinda's. Verschillende studies hebben aangetoond dat resveratrol een sterke anti-verouderings-, anti-inflammatoire, fyto-oestrogene en anti-oxidant werking heeft. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat het ook kan helpen bij het in evenwicht brengen van de hormoonbalans bij vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOs). Volgens Hormone Health Network is PCOs de meest voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen, ongeveer 5 tot 6 miljoen vrouwen in de V.S. hebben dit probleem. Laten we de effecten van resveratrol-oestrogeen en resveratrol-testosteron bespreken.

Resveratrol's effecten op testosteron en oestrogeen

Resveratrol oestrogeen onbalans

Volgens verschillende studies speelt resveratrol een cruciale rol in het metabolisme van oestrogeen. Dit komt doordat resveratrol dezelfde structuur heeft als oestradiol. Het bindt zich losjes aan de receptoren van oestrogeen en verandert de signalering ervan. Om deze reden werkt resveratrol ook als een fyto-oestrogeen. Een recente studie heeft aangetoond dat resveratrol het oestrogeenmetabolisme kan ondersteunen door de concentratie van kinonreductase (NQO1) te verhogen. Dit is een enzym dat chinon afbreekt (een stof die het risico op kanker kan verhogen) en de metaboliet ervan terugstuurt naar de lever voor ontgifting. Resveratrol verhoogt dus het niveau van kinonreductase en beschermt het DNA tegen oxidatieve stress en wordt ook gebruikt bij de behandeling van borstkanker.

Oestrogene werking van resveratrol

Resveratrol, een fytochemische stof, heeft een sterk oestrogene werking op het menselijk lichaam. Het werkt als een oestrogeenantagonist, afhankelijk van de oestrogeenreceptoren, het celtype en het niveau van het endogene oestrogeen. Verschillende studies hebben aangetoond dat resveratrol de activiteit van aromatase-enzymen in borstkankercellen doeltreffend kan remmen. Bovendien speelt het een fundamentele rol bij de modulatie van fase II- en I-enzymen die betrokken zijn bij de activering van carcinogenen, endogene hormonen en de ontgifting van geneesmiddelen. Een andere studie heeft geconcludeerd dat dagelijkse supplementatie van 1 gram resveratrol bij postmenopauzale vrouwen de oestrogeenmetabolieten effectief kan reguleren. Verdere studies moeten worden gedaan om de positieve invloed van resveratrol op risicofactoren van borstkanker te onderzoeken.

Resveratrol testosteron onbalans in PCO's

Vrouwen die aan PCO lijden, hebben hogere niveaus van androgene hormonen, vooral testosteron dan gemiddeld. Volgens onderzoek zijn deze androgene hormonen sterk verbonden met mannen, maar vrouwen hebben ze ook in kleine hoeveelheden. Het verhoogde niveau van deze hormonen bij vrouwen met PCO kan leiden tot verschillende problemen zoals overbeharing op het lichaam en in het gezicht, acne, gewichtstoename, geen of onregelmatige menstruatie en onvruchtbaarheid. Vrouwen met PCO hebben ook een hoog risico op verschillende gezondheidscomplicaties zoals diabetes.

Een recente studie heeft aangetoond dat resveratrol doeltreffend is bij het verlagen van de niveaus van testosteron en dehydroepiandrosteron sulfaat (DHEAS) (een hormoon dat in het menselijk lichaam in testosteron wordt omgezet) bij PCO-patiënten. De Universiteit van Californië beweert dat resveratrol een van de beste voedingssupplementen is, die de hormonale onevenwichtigheid bij PCO's kan normaliseren.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Poznan om het effect van resveratrol op de hormonale onevenwichtigheid na te gaan. Dertig vrouwen met PCO kregen gedurende drie maanden resveratrol supplementen toegediend. Aan het begin en het einde van de studie werden bloedmonsters genomen om de concentratie van testosteron en androgene hormonen in hen te controleren. Aan het begin en het einde van de studie werden ook glucosetolerantietests uitgevoerd om de risicofactoren van diabetes te onderzoeken. Uit de resultaten van de studie bleek dat resveratrol het testosteron- en DHEAS-gehalte met respectievelijk 23,1 en 22,1% verlaagde.

Bovendien, het normaliseren van testosteron niveaus resveratrol verminderde ook het risico van diabetes in hen. De onderzoekers stelden ook vast dat bij vrouwen die tijdens het onderzoek een resveratrol therapie kregen, de nuchtere insuline met 31% daalde. Ook worden meer responsief voor insuline. Resveratrol kan dus het vermogen van uw lichaam om insuline te gebruiken verbeteren en het risico op diabetes verminderen.

Onderzoeksgegevens

Uit een studie is gebleken dat resveratrol kan helpen bij het in evenwicht brengen van de oestrogeenrespons. Het is van fundamenteel belang voor de reproductieve gezondheid bij zowel mannen als vrouwen. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat resveratrol zowel het aantal zaadcellen als het testosterongehalte bij mannen kan verhogen zonder enig negatief effect. Gezondheidsdeskundigen zijn van mening dat resveratrol de hormonen normaliseert door de hypothalamus-hypofyse-gonadale-as (HPG) te activeren. Deze as is verantwoordelijk voor de controle van de afgifte van geslachtshormonen via de hypothalamus vanuit de hypofyse in de hersenen.

Bij vrouwen gedraagt resveratrol zich anders. In een studie kregen veertig postmenopauzale vrouwen gedurende twaalf weken dagelijks 1 gram resveratrol toegediend. Het had geen invloed op het testosteron- en oestrogeenniveau bij hen, maar verhoogde het niveau van eiwitten, die geslachtshormonen sterk binden en via het bloed transporteren. Ook vermindert het de kans op borstkanker bij vrouwen door de oestrogeenstofwisseling te reguleren.

Bij ratten remt resveratrol de enzymactiviteit, die oestrogeenreceptoren activeert. Het bindt zich aan hen en maakt ze zwak; deze werking heeft een balancerend effect op het lichaam. Volgens gezondheidsdeskundigen kan resveratrol, wanneer het oestrogeenniveau bij vrouwen laag wordt (tijdens de menopauze), het niveau ervan verhogen.

Uit een ander onderzoek is gebleken dat hoge doses resveratrol (bijna 1000 mg per dag) gedurende vier maanden doeltreffend zijn om het peil van het serum androgeen te verlagen. Maar de effecten op de niveaus van testosteron en DHEAS zijn niet duidelijk.

Takeaways

  1. Resveratrol is een sterke fytochemische verbinding die door planten wordt geproduceerd als reactie op stress. Het is vooral aanwezig in wijn, rode druiven, peulvruchten en bessen. Het heeft een hoge antioxidant-, ontstekingsremmende en fyto-oestrogene activiteit. Het heeft echter een slechte biologische beschikbaarheid, maar biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor het menselijk lichaam, vooral effectief bij het in evenwicht brengen van geslachtshormonen.
  2. Deze verbinding speelt een essentiële rol in het metabolisme van oestrogeen. Het heeft dezelfde structuur als estradiol. Volgens onderzoek bindt resveratrol zich losjes aan de receptoren van oestrogeen en verandert het de signalering ervan. Daarom werkt het als een fyto-oestrogeen.
  3. Niet alleen oestrogeen, maar ook resveratrol is doeltreffend bij het normaliseren van de niveaus van androgene hormonen (vooral testosteron) bij vrouwen met PCO.
  4. Reguliere inname van resveratrol verlaagt ook het niveau van de nuchtere insuline met 31%, waardoor het risico op diabetes type 2 vermindert.
  5. Resveratrol biedt verschillende gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van het risico op hartziekten, cognitieve stoornissen en borstkanker. Ook stimuleert het de gezondheid van het immuunsysteem.

Referenties

1. https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2016/resveratrol-can-help-correct-hormone-imbalance-in-women-with-pcos
2. https://supplements.selfdecode.com/blog/top-15-scientific-health-benefits-of-resveratrol-with-references/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25939591/
4. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-014-0223-0
5. https://vitagene.com/blog/what-is-resveratrol/
6. https://hormonesbalance.com/articles/benefits-of-resveratrol/
7. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018143436.htm