NMN en kanker - de mythes ontkrachten

Veroorzaakt NMN echt kanker?

De theorie begint met een studie aan de Universiteit van Washington over hersenkankercellen (glioblastoma). Tijdens de studie remden de onderzoekers de enzymen die NAD+ maken om het resultaat van NAD+ uitputting in de kankercellen te zien. De cellen stopten met groeien. Dit leidde tot de conclusie dat kankercellen NAD+ nodig hebben om te overleven. Het toont ook aan dat NAD+ depletie de groei van tumorcellen verstoort en ze nog gevoeliger maakt voor chemotherapie.

NMN en kanker - de mythes ontkrachten

Een misinterpretatie

Maar de studie werd verkeerd geïnterpreteerd toen werd aangenomen dat het concept in omgekeerde richting van toepassing was door associatie zonder het te testen. Er werd een persbericht vrijgegeven met de bewering dat een verhoogd NAD+ niveau de groei van de tumorcellen zou doen toenemen. Wat niet werd getest en alleen berustte op de tegenovergestelde theorie in de studie (het effect van de uitputting).

De ware interpretatie

De studie bespreekt slechts één richting van de NAD+ activiteit, namelijk de depletiekant. Tumorcellen worden (net als normale cellen) aangetast door NAD+ depletie. Maar om de tegenovergestelde richting te concluderen zonder testen, mist wetenschappelijk bewijs.

De feiten over NMN en kanker

Verhoogt NMN de ontwikkeling van kanker?

Theoretisch, als iemand al actieve kanker heeft, zou NMN de groei van kanker kunnen versnellen, net als vele andere vitale componenten voor de celfunctie. Voedingselementen en enzymen die nodig zijn voor de groei van normale gezonde cellen zullen ook dezelfde effecten hebben op de groei van hongerige kankercellen. 

Het gebruik van NMN kan immunotherapieën verbeteren

Van NMN is aangetoond dat het de werkzaamheid van immunotherapieën tegen kanker verhoogt. Onderzoekers suggereren dat het stimuleren van cellulaire NAD+ niveaus met NMN de effecten kan versterken van immuunsysteem-versterkende therapieën bedoeld om de PD-L1 functie te remmen.

NMN kan de kans verkleinen op het krijgen van kanker

NMN kan het risico op het ontwikkelen van kanker verminderen door cellulaire DNA-mutaties te verminderen. Meerdere studies toonden aan dat suppletie met NMN de DNA-mutatie in menselijke fibroblasten aanzienlijk kan verminderen.

Conclusie

Er is geen bewijs dat NMN de verspreiding van kanker versnelt. Er is een goede kans dat NMN het risico op het krijgen van kanker zou kunnen verlagen door dingen te doen zoals het verlagen van het aantal DNA-mutaties of immuuncellen beter te maken in het vinden en doden van kankercellen.

Sommige onderzoeken tonen aan dat NMN de groei kan versnellen van kankers die er al zijn, terwijl andere onderzoeken aantonen dat NMN geen kanker doet groeien.

Kankerpreventie is het belangrijkste doel als je lang en gezond wilt leven. In dit geval is het mogelijk dat NMN een veelbelovende potentiële molecule is.