Verlenging van telomeren en vertraging van veroudering: Een veelbelovende studie over NMN

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition, heeft het effect onderzocht van orale consumptie van nicotinamide mononucleotide (NMN) op de lengte van telomeren bij oudere volwassenen. Telomeren, de beschermende kapjes aan het eind van chromosomen, spelen een cruciale rol in het verouderingsproces. De lengte van telomeren is een marker van cellulaire veroudering. Naarmate we ouder worden, worden de telomeren korter, wat leidt tot de achteruitgang van cellen en het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Uit de studie bleek dat orale consumptie van NMN het potentieel heeft om telomeren te verlengen en het verouderingsproces te vertragen.

verlengen van telomeren en vertragen van veroudering met nmn-supplementen. Studie toont veelbelovende resultaten.

NMN en verlenging van telomeren

Aan de studie namen 30 oudere volwassenen deel die gedurende 90 dagen een dagelijkse dosis van 300 mg NMN kregen. De lengte van de telomeren werd gemeten met een bloedtest aan het begin, in het midden en aan het eind van de studie. Uit de studie bleek dat de telomeren in de leukocyten (witte bloedcellen) van de deelnemers die NMN namen, gemiddeld 5% langer waren dan diegenen die geen NMN namen.

nmn telomeres length results

Mogelijke mechanismen

De studie heeft niet precies uitgezocht hoe NMN telomeren langer kan maken. Maar het is aangetoond dat NMN kan helpen boost de niveaus van NAD+, een co-enzym dat belangrijk is voor veel cellulaire processen, waaronder DNA reparatie. Wanneer we ouder worden, NAD+ niveaus dalen en dit kan ertoe leiden dat telomeren korter worden. Aanvulling met NMN kan helpen om de NAD+-niveaus te verhogen, wat op zijn beurt kan helpen om telomeren te beschermen tegen verkorting. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe NMN de lengte van telomeren beïnvloedt.

Veiligheid en tolerantie

Uit de studie bleek ook dat orale consumptie van NMN veilig was en goed werd verdragen. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld, en de meerderheid van de deelnemers ondervond geen bijwerkingen.

Het belang van telomeren en veroudering

Als telomeren met de jaren korter worden, kunnen cellen zich minder goed delen en herstellen, wat leidt tot verslechtering van lichaamsfuncties en een verhoogd risico op chronische ziekten. Door telomeren te verlengen kan het verouderingsproces wellicht worden vertraagd en het risico van chronische ziekten die met veroudering gepaard gaan, worden verminderd.

Dit vindt u misschien ook leuk: Top kenmerken van veroudering en hoe ze te beïnvloeden

Omvang en beperkingen van de studie

Houd in gedachten dat deze studie slechts een pilot was, een kleine eerste studie om na te gaan of een interventie mogelijk is en een ruw idee te krijgen van het effect ervan. De omvang van de steekproef en de duur van de studie zijn relatief kort. Uitgebreidere en langere studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen. Bovendien was de studie niet gerandomiseerd en gecontroleerd, er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te staven en te kijken naar de veiligheid en effectiviteit van oraal NMN voor telomeerlengte op de lange termijn.>

Conclusie

Uit een studie blijkt dat orale consumptie van NMN het potentieel heeft om telomeren bij oudere volwassenen te verlengen. Telomeerlengte is een marker van cellulaire veroudering. En langere telomeren worden in verband gebracht met betere gezondheidsresultaten. Inclusief een lager risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Hoewel de studie een kleine pilot studie is. Het levert veelbelovend voorlopig bewijs dat orale consumptie van NMN een gunstig effect kan hebben op telomeerlengte. Wat kan bijdragen tot betere gezondheidsresultaten bij oudere volwassenen. De bevindingen van deze studie moeten worden gevolgd door grotere, gerandomiseerde gecontroleerde studies om te bevestigen.

Dit vindt u misschien ook leuk: Een overtuigend menselijk onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van nmn