Voordelen van zink en quercetine in combinatie met elkaar

Een robuust immuunsysteem is essentieel om fit en gezond te blijven. De COVID-19 pandemie heeft dit feit verder aangetoond. Mensen beseffen nu hoe belangrijk een gezond immuunsysteem is. Er zijn veel aanbevelingen voor het verbeteren van de natuurlijke immuniteit van het lichaam om infecties te bestrijden. Een van die aanbevelingen is de combinatie van zink en quercetine. Bepaalde studies suggereren dat mensen voordeel kunnen halen uit zink-quercetine als de twee samen worden toegediend. Laten we eens kijken naar de details van zink en quercetine en hoe hun combinatie gunstig blijkt te zijn voor het menselijk lichaam. En kijken naar quercetine en de absorptie van zink.

Zinc + Quercetin Benefits when paired together

Wat is zink en hoe is het heilzaam?

Zink is een vitale voedingsstof die essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties. Omdat het een essentiële voedingsstof is, moet men het via de voeding binnenkrijgen, omdat het lichaam geen essentiële voedingsstoffen kan aanmaken. U kunt zink binnenkrijgen via verschillende voedingsbronnen zoals volle granen, melkproducten, rood vlees en gevogelte. Versterkte ontbijtgranen zijn ook een goede bron van zink, omdat ze dit spoorelement en vele andere bevatten.
Zink is essentieel voor de groei en ontwikkeling van het lichaam en verbetert de immuniteit. Het speelt een vitale rol in verschillende lichaamsfuncties zoals genexpressie, proteïne- en DNA-synthese en enzymatische reacties die in het lichaam plaatsvinden. Bovendien kan een laag zinkgehalte leiden tot vertraagde wondgenezing.

Verschillende gezondheidsvoordelen van zink zijn als volgt -

 • Zink staat bekend om zijn vermogen het immuunsysteem te versterken.
 • Het bevordert de wondgenezing door een belangrijke rol te spelen bij de beheersing van ontstekingen en de collageensynthese.
 • Het helpt bij de behandeling van acne door zwelling te verminderen, olieklieren te onderdrukken en bacteriegroei te remmen.
 • Zink vermindert ontstekingen door ontstekingseiwitten en oxidatieve stress onder controle te houden.
 • Het helpt diarree bij kinderen met een zinktekort te verminderen.
 • Het verlaagt het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.
 • Zink voorkomt ook huidaandoeningen zoals zonnebrand en luieruitslag bij baby's.

Wat is quercetine, en hoe werkt het heilzaam?

Quercetine is een natuurlijk pigment dat in verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Het werkt als antioxidant en is in redelijke hoeveelheden aanwezig in voedsel. Daarom is suppletie van deze flavonoïde over het algemeen niet nodig, omdat het lichaam de benodigde hoeveelheid via de voeding binnenkrijgt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze fytochemische stof zijn bosbessen, broccoli, appels, boerenkool, cherrytomaten en uien.

Quercetine staat bekend als heilzaam voor de gezondheid vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. Vrije radicalen in het lichaam zijn onstabiele moleculen die schade veroorzaken en leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten. Quercetine helpt bij het wegvangen en neutraliseren van overtollige vrije radicalen, waardoor schade wordt beperkt.

Verschillende gezondheidsvoordelen van quercetine zijn de volgende -

 • Door zijn antioxiderende eigenschappen beschermt quercetine tegen vrije radicalen in het lichaam.
 • Het verlicht hooikoorts of allergie symptomen omdat het ook anti-histamine eigenschappen heeft.
 • Het kan de bloeddruk verlagen door de bloedvaten te ontspannen.
 • Quercetine kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 • Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten zoals beroerte en andere hartkwalen.
 • Het heeft anti-kanker eigenschappen die de groei en verspreiding van tumoren in het lichaam voorkomen.
 • Quercetine kan ook neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson helpen voorkomen.

Voordelen van zink en quercetine in combinatie met elkaar

We hebben gezien dat zink en quercetine afzonderlijk verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Recente studies tonen echter aan dat de voordelen waarschijnlijk groter zijn wanneer deze twee in combinatie worden genomen. Wanneer zink en quercetine in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn, kunnen ze het immuunsysteem van het lichaam op natuurlijke wijze stimuleren, zodat het zich beter kan beschermen tegen infecties en ziekten.

Studies tonen aan dat quercetine mogelijk antivirale eigenschappen bezit tegen virussen zoals het rhinovirus, respiratoire virussen en griepvirussen. Volgens voorlopig onderzoek in China en Zuid-Korea zou het ook kunnen helpen het coronavirus te remmen. Er is echter verder onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Anderzijds is zink populair om zijn antivirale werking sinds 1984, toen uit een studie bleek dat het de duur en de symptomen van een gewone verkoudheid kan verminderen. Zink werkt via verschillende mechanismen tegen virussen, zoals het inactiveren ervan, het remmen van de virale replicatie, het remmen van de RNA-synthese, enz.
Aangezien zink en quercetine beide antivirale eigenschappen bezitten, kunnen ze samen een cumulatief effect hebben tegen virussen.

Hoe werken zink en quercetine samen?

Verschillende laboratoriumstudies hebben nu het verband aangetoond tussen de consumptie van quercetine en de absorptie van zink. Quercetine is een ionofoor voor zink. Het is verantwoordelijk voor het transport van zinkkationen door de celwand van buiten naar binnen. Voor een antivirale werking van zink is het essentieel dat het het centrum van de cel bereikt, waar virussen zich vermenigvuldigen. Omdat de celwandbarrière niet toelaat dat zinkkationen gemakkelijk de cel binnendringen, is de hulp van ionoforen zoals quercetine nodig om die barrière te passeren en tegen het virus te werken.

In een in 2016 gepubliceerde studie werd nagegaan of polyfenolen zoals quercetine complexen kunnen vormen met zink en dit over de celwandbarrière heen kunnen transporteren. De resultaten bevestigden dat quercetine, samen met 14 andere polyfenolen, zich kan binden aan zink om complexen te vormen die gemakkelijk door elk lipidenmembraan kunnen gaan. Hoewel de resultaten van de studie een verband aantonen tussen quercetine en de opname van zink in de cellen, is meer onderzoek in deze richting noodzakelijk.

Conclusie

De voordelen van een combinatie van zink en quercetine om de immuunrespons van het lichaam te versterken zijn vastgesteld in verschillende studies. De combinatie lijkt gunstig te zijn bij regelmatige inname. Bepaalde voedingsmiddelen hebben ze in redelijke hoeveelheden om voldoende van de twee te leveren. Als u er echter voor kiest om supplementen met zink en quercetine in te nemen, is het raadzaam om dit met uw arts te bespreken. Liposomale Quercetine van Purovitalis biedt u een betere opname en een kwaliteit waarop u kunt vertrouwen.

Referenties

 1. https://www.healthfirstdc.com/blog/the-importance-of-zinc-and-quercetin-during-pandemic
 2. https://gilbertlab.com/neutraceuticals/quercetin/antiviral-effects-of-quercetin-zinc-ionophore/
 3. https://www.healthline.com/nutrition/quercetin#sources-dosage
 4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170#dosage
 5. https://www.phwcbermuda.com/amazing-benefits-of-zinc-and-quercetin
 6. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112
 7. https://www.healthline.com/nutrition/zinc#benefits