Vitamine D3 en Anti-Aging - De 2022 gids voor een lang en gezond leven

Veroudering is een natuurlijk verschijnsel, maar niemand wil het meemaken vanwege een groot aantal veranderingen die ermee gepaard gaan, vooral op het gebied van lichamelijke gezondheid en welzijn. Naarmate we ouder worden, worden we op natuurlijke wijze blootgesteld aan een groot aantal chronische ziekten, geringe spierkracht en algehele fitheid. Het is het ultieme doel van elke mens om gezond te blijven en zich in elke levensfase op zijn best te voelen.

Foto van gelukkig koppel op middelbare leeftijd en grafiek van een lang levenspad met vitamine d3

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 is een belangrijke vetoplosbare vitamine die een groot effect heeft op de levensduur van de mens in het algemeen, en het regelen van de levensduur van bijna 900 genen in ons lichaam. Bijna 1,1 miljard mensen wereldwijd hebben een tekort aan vitamine D3 en lijden daardoor aan een heleboel ouderdomsproblemen. Vitamine D3 is effectief gebleken in het beheersen en vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van de totale levensduur.

Vitamine D3 en gezondheid

Vitamine D3 is zeer belangrijk voor de gezondheid van ons skelet en is een essentiële voedingsstof voor gezonde botten en spieren. Onderzoek heeft ook de rol van vitamine D3 in de gezondheid van het hart en het immuunsysteem verklaard.

Er is vastgesteld dat overgewicht en veroudering het vermogen van het lichaam om vitamine D3 te gebruiken verminderen. Een andere belangrijke factor die het vermogen van het lichaam om vitamine D3 te gebruiken vermindert, is het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van blootstelling aan UV-stralen.

Vitamine D3 en een gezonde huid

Nieuwe studies hebben de rol van vitamine D3 bij gezonde en verzorgde huid verklaard. Wanneer er een tekort is aan vitamine D3 verschijnen er rimpels en fijne lijntjes op de huid. Om veroudering tegen te gaan moet je dus voldoende vitamine D3 innemen in je dagelijkse routine, want op oudere leeftijd is er een kleine synthese van vitamine D3 dan normaal, dus inname via voeding en supplementen is cruciaal.

picture of women with a healthy skin

Vitamine D3 en celherstel

Een belangrijke functie van vitamine D3 is zijn rol bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van DNA-schade. Ook is een optimale dosis vitamine D3 essentieel voor het behoud van de lange lengte van telomeren (uiteinden van chromosomen) die beschermen tegen DNA-schade. Aangezien de lengte van telomeren afneemt naarmate we ouder worden, zal het innemen van voldoende vitamine D3 in dit opzicht effectief zijn.

Er werd een experiment uitgevoerd om na te gaan wat het verband is tussen het vitamine D3-niveau en de lengte van de telomeren. Bij 2160 vrouwen in de leeftijd van 18-79 jaar werd het vitamine D3-niveau gemeten. De genetische tekenen van veroudering werden geregistreerd door de witte bloedcellen te onderzoeken. Er werd vastgesteld dat telomeren de belangrijkste en betrouwbaarste meetfactor zijn voor het bepalen van de leeftijd van een persoon.

Naarmate iemand ouder wordt, neemt de lengte van de telomeren af, waardoor het DNA onstabiel wordt en vatbaar voor beschadiging. Door de beschadiging van het DNA sterft de cel uiteindelijk af en celdood is een belangrijke oorzaak van het verouderingsproces. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een tekort aan vitamine D3 een kortere lengte van de telomeren hebben dan vrouwen van dezelfde leeftijd met een hoog vitamine D3-gehalte.

telomeer infografiek over, hoe ze kleiner worden als we ouder worden en DNA afbreken.Uit de bovengenoemde studie blijkt dus dat mensen met een hoog vitamine D3-gehalte langzamer verouderen dan anderen. Dit experiment is een duidelijk bewijs van vitamine D3 als anti-aging vitamine en bewijst de nuttige effecten ervan op vele leeftijdsgebonden ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

Vitamine D3 en gezonde veroudering

Studies hebben aangetoond dat vitamine D3 het immuunsysteem matigt en helpt bij de behandeling van ziekten van het immuunsysteem, zoals diabetes type 1 en reumatoïde artritis. Daarom wordt aangenomen dat vitamine D3 de sterfte op oudere leeftijd vermindert en helpt bij gezond ouder worden.

De wetenschapper van het King's College in Londen heeft een studie verricht bij 2000 vrouwen, die beweerden dat de vrouwen met lagere vitamine D3-niveaus meer tekenen van biologische veroudering vertoonden. Dat bewijst dat vitamine D3 een anti-verouderingsstof is.

Het tekort aan vitamine D3 is in verband gebracht met de ontwikkeling van stofwisselingsziekten zoals diabetes, overgewicht en andere daarmee samenhangende problemen. Daarom moet ieder voldoende vitamine D3 opnemen via voeding en supplementen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3

De rol van vitamine D3 bij de spierfunctie is overduidelijk en behoeft geen toelichting. Vitamine D3 vermindert in grote mate de gevallen van breuken en botbeschadigingen, vooral op oudere leeftijd. Daarom wordt bij oudere volwassenen aanbevolen om 1000 IE/dag vitamine D3-supplement in te nemen voor de gezondheid van de botten en het hele skelet. Dit wordt beschouwd als een gezonde anti-aging dosis van vitamine D3.

Het Institute of Medicine heeft een rapport gepubliceerd over op leeftijd gebaseerde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamine D3 voor een normale gezondheid. Zij stelden een geschatte dosering van 600 IE/dag voor voor mensen tussen 1 jaar en 70 jaar en voor mensen boven de 70 jaar wordt een dosering van 800 IE aanbevolen.

Natuurlijke bronnen van vitamine D

De beste bron om vitamine D3 te krijgen is door blootstelling aan zonlicht. De andere belangrijke bron van vitamine D3 is dat het van nature aanwezig is in eetwaren, daarnaast wordt het aan veel eetwaren toegevoegd als supplement, ook zijn er op de markt voedingssupplementen van vitamine D3 in de vorm van capsules, tabletten en kauwbare gummies.

Eetwaren dat vitamine D3 omvat:

  • Eigeel
  • Rundvleeslever
  • Levertraan
  • Zuivelproducten
  • Sadrines
  • Verrijkte granen
  • Zalm
  • Tonijn
  • Zwaardvis
  • Verrijkt sinaasappelsap

Conclusie

Bovenstaande informatie verklaart duidelijk de rol en de effecten van vitamine D3 op veroudering. Er bestaat geen twijfel over het feit dat hoge vitamine D3-niveaus het celherstel en de celgroei bevorderen, waardoor de levensduur wordt verlengd en gezond ouder worden wordt bevorderd. Het voorkomt ook het optreden van leeftijdsgebonden ziekten en andere schadelijke gebeurtenissen die de kwaliteit van leven verminderen.