Bijwerkingen van spermidine - Mythes versus werkelijkheid

Anti-aging supplementen hebben de markt overspoeld, en dankzij groeiend onderzoek staan ze in het middelpunt van de belangstelling. Maar als eindgebruiker hangt de angst voor de bijwerkingen van dergelijke supplementen altijd boven het hoofd. Als populair supplement voor longevity lijkt spermidine bijvoorbeeld een uitstekende keuze om de gezondheid te verbeteren en gezond ouder te worden. Naast andere voordelen stimuleert het autofagie - een proces waarbij je lichaam oude en beschadigde cellen afbreekt of verwijdert (1). Autofagie is essentieel voor een lang leven. Helaas neemt de snelheid ervan af naarmate we ouder worden (2).

Maar net als bij elk product dat u gebruikt, is het ook bij spermidine van essentieel belang om na te gaan of het bijwerkingen heeft. Dit doet je hoofd krabben omdat iedereen op het internet alleen de voordelen lijkt te bespreken en dit cruciale aspect over het hoofd ziet. Je hebt misschien gehoord van polyaminevergiftiging, die hersen-, lever- en nierproblemen kan veroorzaken (3). Geen wonder dat u zich overdonderd voelt en hier nu probeert betrouwbare informatie te vinden.

Laten we het onderzoek bekijken om te zien of spermidine veilig is en of het bijwerkingen heeft.

spermidine bijwerkingen myts vs realiteit, zijn er bijwerkingen aan dit supplement?

Is Spermidine veilig om in te nemen?

Om te beginnen, is spermidine veilig om in te nemen? Het korte antwoord is ja. In de aanbevolen dagelijkse dosis van ongeveer 5 tot 10 mg is spermidine een uiterst veilige stof met een uitstekende verdraagbaarheid en heeft tot op heden geen bekende bijwerkingen (4). De reden is dat spermidine van nature in het menselijk lichaam wordt geproduceerd en ook voorkomt in het eten dat we nuttigen. Ons lichaam heeft dus niet alleen polyamines nodig om gezond te blijven, maar het heeft zich er ook goed aan aangepast. Bovendien ondersteunt onderzoek deze beweringen.

Zo toonde een onderzoek uit 1997 op laboratoriummuizen aan dat spermidine enkele nadelige gevolgen had. Bij doses van ongeveer 600mg/kg lichaamsgewicht -- wat extreem hoog is vergeleken met de typische dagelijkse dosis. Bij deze hogere inname begon spermidine echter tekenen van toxiciteit te vertonen, zoals een afname in eetlust, gewicht en bloedspiegels van calcium en kalium bij mannelijke ratten. En een toename in plasma activiteit van aspartaat aminotransferase en alanine aminotransferase -- twee enzymen die gebruikt worden om de leverfunctie te beoordelen. (5).

Bovendien evalueerde een studie uit 2018 de toxiciteit van spermine en spermidine in voedingsmiddelen voor de darmcellen. De onderzoekers ontdekten dat beide polyamines niet toxisch zijn voor de darm bij normale doses die in voedsel worden aangetroffen, maar bij zeer hoge doses (1,5g/kg lichaamsgewicht), veroorzaken ze de dood van de darmcellen (6). De onderzoekers zeggen echter dat spermine bij deze niveaus giftiger is dan spermidine (ongeveer 5,5 keer giftiger).

Veiligheidsonderzoek naar Spermidine bij mensen

Naast deze labstudies is ook onderzoek bij mensen veelbelovend. Bijvoorbeeld, een studie uit 2018 met 30 menselijke deelnemers toonde aan dat het nemen van spermidine-rijk tarwekiemextract gedurende drie maanden geen verstoringen veroorzaakte in gewicht, elektrolyten, bloedparameters van veiligheid en bloeddruk, of andere vitale tekenen (7). In plaats daarvan toonde de studie aan dat spermidine de cognitieve functie bij oudere deelnemers verbeterde. Dezelfde studie werd uitgevoerd op laboratoriummuizen en leverde vergelijkbare resultaten op.

Ook heeft de Europese Unie al spermidine-rijk voedingssupplementen goedgekeurd, zoals tarwekiemextract, dat erg populair is geworden bij consumenten. Naarmate de tijd verstrijkt en meer onderzoek de claims van supplementen voor longevity blijft ondersteunen, zal de populariteit van spermidine alleen maar toenemen. Maar in de tussentijd is één ding zeker: spermidine is een uiterst veilige polyamine met een uitstekende verdraagbaarheid. En zoals bij elk gif is het altijd de dosis die giftig is en niet de verbinding zelf.

Spermidine vs Andere Polyamines

De eigenlijke misvatting over de bijwerkingen van spermidine begint ermee dat het een biogeen amine is - verbindingen met één of meer aminegroepen die worden gevormd als decarboxyleringsproducten van aminozuren. Vroege onderzoekers dachten dat spermidine en andere polyamines, net als andere biogene amines zoals tyramine, histamine en tryptamine, ook bijwerkingen zouden hebben (8). Enkele van de bijwerkingen die deze biogene amines kunnen veroorzaken zijn hoofdpijn, hartkloppingen, braken, diarree, allergie en hypertensieve crises. (9).

Conclusie

Zoals besproken verschilt spermidine van andere biogene verbindingen. Het stimuleert geen oxidatieve stress in het lichaam en veroorzaakt daardoor geen gezondheidsproblemen. Spermidine heeft tot op heden geen bekende bijwerkingen, zelfs niet bij zeer hoge doses. In plaats daarvan heeft het op veel verschillende manieren voordelen voor het lichaam, waaronder ontstekingsremming en autofagie om de levensduur te verlengen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat spermidine supplementen bijwerkingen veroorzaken.