Spermidine en autofagie: alles wat u moet weten

Spermidine blijft een hot item op de markt voor longevity supplementen. Spermidine is een natuurlijk polyamine dat voor het eerst werd gevonden in sperma. Het zou fantastische eigenschappen hebben voor de gezondheid, longevity en zelfs de vruchtbaarheid. Recent onderzoek suggereert dat spermidine een belangrijke trigger is van autofagie, Dit is hoe uw cellen zich ontdoen van onderdelen die niet langer nodig zijn of niet goed werken. Zo kan spermidine cellen helpen gezond te blijven en longevity bevorderen.

In dit artikel gaan we dieper in op autofagie en de relatie tussen spermidine en autofagie.

Spermidine en autofagie, alles wat u moet weten over dit vasten nabootsende supplement

Hoe is autofagie belangrijk voor longevity?

Voordat we ingaan op hoe spermidine autofagie bevordert, kijken we eerst naar wat autofagie is en hoe het ons helpt een gezond lang leven te lijden. Autofagie, dat komt van het Latijnse woord voor "zichzelf opeten", is een belangrijk eiwitomzettingsmechanisme dat beschadigde cellen opruimt. Cellen gebruiken autofagie om zich te ontdoen van onderdelen die ze niet nodig hebben en gebruiken die dan om zichzelf te herstellen of nieuwe cellen te maken. Lysosomen zijn delen van cellen die verteringsenzymen bevatten en betrokken zijn bij het proces van autofagie. Autofagie is dus de manier waarop je lichaam zijn cellen gezond houdt.

hoe werkt autofagie

Autofagie neemt af met de leeftijd

Onderzoek suggereert echter dat autofagie afneemt met de leeftijd, wat leidt tot een ophoping van disfunctionele onderdelen van cellen (1). Het falen van dit recyclingproces wordt in verband gebracht met vele leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals neurodegeneratie, infecties, vele vormen van kanker en auto-immuunziekten. (1) (1). Bovendien versnelt een tekort aan autofagie de veroudering, terwijl het behoud ervan de gezondheid en longevity kan bevorderen. (1).

Hoe spermidine autofagie bevordert

Spermidine is een natuurlijk voorkomend polyamine dat voorkomt in ribosomen (de plaats van eiwitsynthese) en levende weefsels. En polyamines zijn betrokken bij celgroei, celdeling, DNA-stabiliteit en celdood. In het lichaam werkt spermidine als een calorierestrictiemimeticum (CRM), dat de gezondheidsvoordelen van vasten zonder honger nabootst. Uit veel onderzoek van de laatste 10 jaar blijkt dat polyamines, met name spermidine, het proces van autofagie op gang kunnen brengen. Dit opent een nieuwe dimensie van longevity geneeskunde.

Een studie uit 2018 vond dat spermidine autofagie activeert en de levensduur bij mensen en vele andere soorten verhoogt. Spermidine blokkeert verschillende enzymen die autofagie negatief controleren en kan even krachtig zijn als rapamycine, een door de FDA goedgekeurd immunosuppressivum met sterke autofagiestimulerende effecten.

Wanneer gist, vliegen of wormen een genetische mutatie ontwikkelen die autofagie moeilijker maakt, gaan ook de voordelen van spermidine verloren. Uit een studie uit 2011 bleek dat spermidine en resveratrol beide autofagie veroorzaken door dezelfde enzymen te veranderen en te blokkeren. Dit suggereert dat ze goed zouden kunnen samenwerken. Deze resultaten tonen dus aan dat er een sterk verband bestaat tussen spermidine en autofagie.

Conclusie

De vele voordelen van het vermogen van spermidine om vasten na te bootsen zijn duidelijk. Wanneer u wilt eten en toch de voordelen van vasten wilt krijgen, is spermidine een krachtig hulpmiddel om uw lichaam te laten denken dat het aan het vasten is. Een spermidinesupplement of het eten van spermidinerijk voedsel zijn dus goede opties om de effecten van veroudering en longevity tegen te gaan.

Referenties

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6287690/#CIT0008


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044119/