Resveratrol gewichtsverlies - de 2022 factsheet

Fitness en gezondheid zijn de nieuwe mantra's van onze moderne generatie. Door de drukke agenda's is het voor de meeste mensen moeilijk om tijd te vinden om te sporten en gezond voedsel te eten dat rijk is aan voedingsstoffen. Als gevolg daarvan zijn ze aangewezen op antioxidanten supplementen. De laatste jaren zijn voedingssupplementen om gewicht te verliezen, zoals resveratrol, steeds populairder geworden. Gezondheidsbevorderende supplementen die resveratrol bevatten, behoren tot de meest populaire en geprefereerde.

Resveratrol gewichtsverlies - vrouw doet gewichtstraining om af te vallen.

Laten we eens kijken wat Resveratrol is:

Resveratrol: Resveratrol is een natuurlijk voorkomende polyfenol verbinding in planten die werkt als een antioxidant. Wanneer planten worden aangevallen door ziekteverwekkers (bacteriën of schimmels), beschermt het hen. Resveratrol is te vinden in verschillende planten en rode wijn. Appels, druiven, frambozen, bosbessen, moerbeien, pinda's en frambozen zijn de belangrijkste voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan resveratrol. Deze verbindingen zijn geconcentreerd in de zaden en de schil van druiven, pinda's, bessen en rode wijn.;

Belangrijkste voordelen van Resveratrol:

Resveratrol beschermt, net als andere antioxidanten, het lichaam tegen onstabiele moleculen door ze op te vangen en onschadelijk te maken. Het gooit ze uit het cel omgeving. Resveratrol beschermt het DNA van de cellen en voorkomt celschade door vrije radicalen. Resveratrol is betrokken bij het hebben van een groot aantal voordelen voor de gezondheid, zoals:

 • Het kan het hart en de bloedsomloop beschermen door verschillende soorten kankercellen aan te pakken. Het zou kunnen voorkomen dat kankercellen zich vermeerderen en verspreiden.
 • Het kan de kans op hartaanvallen verkleinen door het cholesterolgehalte te verlagen en bescherming te bieden tegen colt.
 • Resveratrol supplementen kunnen de suikerspiegel verlagen vanwege hun antioxiderende eigenschappen, wat de bloeddruk kan helpen verlagen.
 • Het drinken van rode wijn kan mogelijk de leeftijdsgebonden achteruitgang vertragen vanwege de ontstekingsremmende werking van resveratrol. Het kan mogelijk zenuwcellen of hersencellen beschermen tegen ernstige schade.
 • Het kan mogelijk helpen bij de aanpak van diabetes problemen door insuline resistentie te voorkomen. Het verhoogt de insulinege voeligheid en beschermt het lichaam mogelijk tegen diabetes complicaties.

De rol van Resveratrol bij gewichtsverlies

Wat is er aan de hand Gewichts toename is wereldwijd een belangrijk gezondheids probleem, en de prevalentie en ernst ervan nemen toe. Daarom is de behandeling van zwaarlijvigheid een zeer belangrijke klinische en sociale taak geworden. Onder de strategieën voor de behandeling van gewichts toename, heeft resveratrol veel aandacht gekregen. Resveratrol staat bekend als een middel tegen zwaarlijvigheid om wille van zijn lipiden verlagende en calorie beperkende eigenschappen.

Ondanks al het bewijs materiaal dat de voordelen van resveratrol voor lichaams beweging ondersteunt, zijn beweringen van fabrikanten dat supplementen mensen helpen gewicht te verliezen of te behouden, moeilijk te staven. Systematische studies en meta-analyses hebben aangetoond dat de inname van resveratrol het lichaams gewicht, de BMI, het lichaamsgewicht en de vetmassa aanzienlijk vermindert en de vetvrije massa aanzienlijk doet toenemen, maar geen effect heeft op de leptine- en adiponectine spiegels.

Wat zeggen onderzoekers over de bewering dat resveratrol gewichtsverlies veroorzaakt?

In de afgelopen jaren hebben veel auteurs de effecten van resveratrol op obesitas en het metabool syndroom bestudeerd. Zij meldden verbeteringen in de glucose homeostase en een verminderd cardiovasculair risico in verband met obesitas of gewichts toename. Het exacte mechanisme waardoor resveratrol zijn gunstige effecten uitoefent, is echter niet volledig begrepen. Hoewel vele studies de gunstige effecten van resveratrol bij laboratorium dieren hebben onderzocht. Er zijn verschillende vaak tegenstrijdige studies geweest in menselijke klinische studies die de resultaten van resveratrol gewichtsverlies evalueren.

 • In de afgelopen jaren hebben veel onderzoekers de effecten van resveratrol op gewichts toename en het metabool syndroom bestudeerd. Deskundigen hebben melding gemaakt van herstel in de glucose homeostase en verminderd cardiovasculair risico in verband met gewichtstoename. Het exacte mechanisme waardoor resveratrol zijn gunstige effecten uitoefent is echter niet volledig begrepen.
 • Experimenten met dier modellen hebben aangetoond dat resveratrol het lichaams gewicht aanzienlijk vermindert. Dit model heeft een effect dat vergelijkbaar is met dat van een calorie beperkings regime. Het verbeterde ook de gestoorde mitochondriale functie bij veel stofwisselings ziekten en de cellulaire insuline gevoeligheid bij muizen die een energierijk dieet kregen.
 • TIn het laboratorium is aangetoond dat resveratrol de produktie van rijpe adipocyten remt en de opslag van vet afremt, althans op cellulair niveau. Bovendien bleek uit één onderzoek dat ratten die een vetrijk dieet met resveratrol kregen, ongeveer evenveel wogen als muizen die een vetrijk dieet zonder supplementen kregen. Het is echter moeilijk te bepalen wat de echte reden is voor het op gewicht blijven, omdat resveratrol het vermogen om vaker en harder te trainen lijkt te vergroten.
 • In een andere studie met knaagdieren die een vetrijk dieet kregen aangevuld met resveratrol, werd enig gewichts verlies geconstateerd. Deze resultaten zijn echter niet doorslaggevend vanwege de dosis variatie in het onderzoek. Bovendien veroorzaakte resveratrol in een andere studie bij ratten die gedurende 15 weken een natuurlijk dieet met of zonder resveratrol kregen, geen statistisch significante veranderingen in het lichaamsgewicht.

Bijgevolg is de doeltreffendheid van resveratrol supplementen bij gewichtsverlies dubbelzinnig. Aangezien er momenteel meer dan 100 menselijke klinische proeven met resveratrol worden uitgevoerd, kunnen er op bewijs gebaseerde reacties optreden.

Voorzorgs maatregelen voor het nemen van Resveratrol gewichtsverlies supplementen

 • Raadpleeg uw arts: Als u allergisch bent voor resveratrol of voor een ander geneesmiddel, overleg dan met uw arts voordat u resveratrol inneemt. Dit geneesmiddel kan enkele inactieve bestanddelen bevatten die ernstige allergische reacties of andere ernstige problemen kunnen veroorzaken. Raadpleeg uw arts voordat u dit geneesmiddel gebruikt als u bloed-, nier-, maag- of darmproblemen heeft.
 • Risico op bloedingen: Resveratrol kan de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen. Resveratrol kan de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen. Om het risico op bloedingen te minimaliseren, moeten mensen die een operatie hebben ondergaan 2 weken voor de operatie stoppen met het innemen van resveratrol en dit 2 weken later hervatten.
 • Oestrogene activiteit & Hormoongevoeligheid: Omdat dit geneesmiddel een lage oestrogene activiteit heeft, moeten vrouwen met kanker of andere oestrogeengevoelige aandoeningen hun arts raadplegen voordat zij dit middel innemen.
 • Operaties: Mensen die een operatie hebben ondergaan, moeten 2 weken voor de operatie stoppen met het innemen van resveratrol en mogen het tot 2 weken na de operatie niet meer innemen om het risico op bloedingen te verminderen.

Conclusie

In het algemeen is in veel preklinische studies ook gemeld dat resveratrol het glucosemetabolisme en de homeostase verbetert, wat suggereert dat het zou kunnen worden gebruikt als therapeutische strategie in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Bewijsmateriaal uit studies bij mensen is echter schaars, soms tegenstrijdig, en niet overtuigend. Daarom bevelen deskundigen het niet aan als supplement om af te vallen of ziekten te voorkomen, totdat er meer onderzoek is gedaan. Hoewel er geen goede reden is om af te zien van resveratrol voor gewichtsbeheersing of enig ander doel, is er evenmin een goede reden om wonderbaarlijke resultaten te verwachten.