Druivenpit extract vs resveratrol - de voordelen vergeleken

De belangrijkste bron van zowel druivenpitextract als resveratrol zijn druiven. Het druivenpitextract wordt verkregen door het verpulveren, drogen, verwijderen en bitter smakende druivenpitten. In tegenstelling tot druivenpitten is resveratrol afkomstig van druivenschillen zoals die worden gebruikt om rode wijn te maken. Beide verbindingen hebben hetzelfde effect op het menselijk lichaam, maar hebben verschillende medicinale toepassingen. U kunt druivenpitextract consumeren voor een andere toepassing op uw gezondheid dan resveratrol. Maar raadpleeg eerst uw arts over de mogelijke wisselwerking tussen geneesmiddelen en de juiste dosering voordat u een middel gebruikt.

Druivenpit extract vs resveratrol de vergelijking. Foto van druiven

Voorkomen

Resveratrol is een stof die werkt als antioxidant en vooral voorkomt in bessen, druiven en pinda's. Deze bestanddelen van druiven fermenteren tot wijn; daarom is de hoogste concentratie aanwezig in rode wijn. En wijn is de primaire voedselbron van resveratrol. Anderzijds is druivenpitextract afkomstig van hele druif of druivenpitten. Het extract ervan bevat verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine E, flavonoïden en linolzuur. In feite is GSE de beste bron van proanthocyanidinen. 

Functies van druivenpit extract vs resveratrol

Beide stoffen hebben een krachtig antioxidant effect op je lichaam. Ze kunnen vrije radicalen wegvangen, waardoor je DNA wordt beschadigd en lichaamscellen worden gedood. Bovendien spelen antioxidanten een cruciale rol bij verschillende medische aandoeningen zoals kanker en hartziekten, en veroudering. De antioxidantwerking van druivenpitextract is te danken aan oligomerica proanthocyanidine complexen (OPC's). Resveratrol daarentegen is een bestanddeel van druivenschillen, met een antioxiderende werking. Ook werkt resveratrol als fyto-oestrogeen, een plantaardige verbinding, en werkt het op dezelfde manier als het oestrogeenhormoon in het menselijk lichaam.

Effecten van druivenpitextract vs resveratrol

Vanwege de oestrogeenachtige werking en de antioxidantwerking in het lichaam wordt resveratrol aanbevolen voor de behandeling van diverse ziekten. Volgens het University of Maryland Medical Center daarentegen wordt GSE vanwege zijn antioxiderende werking actief gebruikt bij de behandeling van ernstige veneuze insufficiëntie, oedeem, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk. Ook wordt druivenpitextract voorgesteld voor de behandeling van slecht nachtzicht, aambeien, diabetes en huidveroudering. Bovendien helpen druivenpitten volgens het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center bij de behandeling van atherosclerose, brandwonden op de huid, constipatie en verschillende maagdarmziekten en bevorderen zij de wondgenezing. Niet algemeen aanvaarde wetenschappelijke studies ondersteunen echter de consumptie van druivenpitextract en resveratrol voor de behandeling of preventie van diverse ziekten.

Vergelijking van de voordelen

Beide stoffen hebben verschillende voordelen voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Laten we de voordelen van druivenpitextract versus resveratrol bespreken.

Helpt bij het beheersen van hoge bloeddruk

Verschillende studies hebben aangetoond dat druivenpitextract de bloeddruk beïnvloedt. Een overzicht van 15 studies bij 800 patiënten met hoge bloeddruk heeft de positieve invloed van GSE op hoge bloeddruk aangetoond. Uit de resultaten bleek dat de dagelijkse inname van 100 tot 2000 mg GSE de diastolische en systolische bloeddruk aanzienlijk verlaagt met respectievelijk 2,8 mmHg en 6,08 mmHg.

Uit een recenter onderzoek is gebleken dat de dagelijkse consumptie van 300 mg GSE gedurende zes weken de diastolische bloeddruk en de systolische bloeddruk met respectievelijk 5% en 4% verlaagt. Resveratrol daarentegen helpt bij het verlagen van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk bij patiënten met hypertensie door de productie van stikstofmonoxide te verhogen dat de bloedvaten ontspant.

Ondersteunt de hersenfuncties

Verschillende studies bij mensen hebben aangetoond dat het consumeren van een matige hoeveelheid rode wijn cognitieve achteruitgang kan voorkomen, dankzij een hoog gehalte aan resveratrol. Het stopt ook de productie van eiwitfragmenten (beta-amyloïde) in de hersenen, wat leidt tot de ziekte van Alzheimer bij senioren. Anderzijds heeft een dierstudie aangetoond dat het galzuur in GSE een cruciale rol speelt bij het remmen van de productie van fibrillen in de hersenen, wat leidt tot verschillende hersenziekten. Bovendien verbetert GSE op doeltreffende wijze de cognitieve vermogens door geheugenverlies en de vorming van amyloïde clusters in de hersenen te voorkomen.

Kan mogelijk kanker voorkomen

Vele dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat de consumptie van resveratrol en druivenpitextract goed is bij het voorkomen van verschillende soorten kanker, waaronder huid-, maag-, prostaat- en borstkanker. Resveratrol kan kanker voorkomen door de groei van kankercellen te stoppen, de genexpressie te veranderen en door hormonale effecten. Verdere studies zijn nodig. Tegelijkertijd wordt de aanwezigheid van proanthocyanidinen en flavonoïden in druivenpitextract in verband gebracht met een verminderd kankerrisico. GSE is ook effectief in het verhogen van het effect van verschillende soorten chemotherapie. Het lijkt een beschermend effect te hebben tegen levertoxiciteit en oxidatieve stress door de krachtige antioxidant activiteit.

Doseringen

Volgens het University of Pittsburgh Medical Center is een aanbevolen dosis resveratrol 500 mg per dag. Voor druivenpitextract beveelt de University of Maryland Medical Center een dagelijkse dosis aan van 1500 tot 300 mg voor de behandeling van chronische veneuze insufficiëntie en 200 tot 400 mg voor de behandeling van oedeem. Je kunt ook tot 3 maal daags 20 tot 200 mg GSE (druivenpitextract) consumeren om het antioxidant potentieel van je lichaam te verhogen. Druivenpitextracten zijn over het algemeen gestandaardiseerd om 50 tot 85 procent van de proanthocyanidinen te krijgen. Vraag dus voor gebruik eerst aan uw arts wat de juiste dosering resveratrol of druivenpitextract is.

Bijwerkingen

Volgens het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center kan druivenpitextract bloedverdunning veroorzaken, waardoor het niet geschikt is voor mensen met bloedafwijkingen of die antistollingsmiddelen zoals Coumadin gebruiken. Er is meer onderzoek nodig om tot een definitief resultaat te komen. Het is daarom belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u met deze supplementen begint. Meer over de bijwerkingen van resveratrol op de lever vindt u hier.

Conclusie

Zowel druivenpitextract als resveratrol hebben een intense antioxidantwerking, die uw lichaam verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Maar raadpleeg voor gebruik eerst uw arts om de juiste dosis te bepalen en bijwerkingen te voorkomen.

Koop liposomale resveratrol van purovitalis

Referenties

1. https://www.livestrong.com/article/266890-what-is-the-difference-between-resveratrol-grape-seed-extract/


2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370781/


3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26568249


4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288281/


5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24157371


6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24171080


7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21871550


8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588085/


9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10910967


10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18586690