Spermine en spermidine in groene thee - alles wat u moet weten

Je hebt misschien wel gehoord over de gezondheidsvoordelen van groene thee als je gezondheidstrends volgt. Groene thee is een krachtige antioxidant die uw algehele gezondheid en welzijn kan helpen verbeteren. Maar wist u dat groene thee ook veel spermine en spermidine bevat? Deze twee voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsvoordelen van groene thee. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over spermine en spermidine in groene thee.

groene thee spermidine en spermine, alles wat u moet weten

Wat zijn Spermidine en Spermine?

Polyamines, zoals spermine en spermidine, zijn natuurlijk voorkomende moleculen in het lichaam die een cruciale rol spelen bij het functioneren van cellen. Ze bieden een scala aan potentiële gezondheidsvoordelen om ons welzijn te verbeteren. Van een langere levensduur tot een betere cognitie en slaapkwaliteit, en minder ontstekingen!

Spermine en spermidine komen ook voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals groene thee. Maar waarom? Waarom zou het u wat kunnen schelen? Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam minder polyamines. Daarom is het belangrijk om ons hele leven lang een gezond niveau te handhaven door voedingsmiddelen te consumeren die deze stoffen bevatten.

Misschien vind u dit ook leuk: Spermidine en autofagie

Welke rol spelen ze in groene thee?

Groene thee bevat veel polyfenolen (antioxidanten), die in verband worden gebracht met vele gezondheidsvoordelen. Waaronder gewichtsverlies, verbeterde cardiovasculaire gezondheid en zelfs bescherming tegen sommige soorten kanker. Het blijkt echter dat de polyfenolen in groene thee samenwerken met de in ons lichaam aanwezige polyamines - namelijk spermine en spermidine - om extra voordelen te bieden.

Studies hebben aangetoond dat deze twee verbindingen de antioxiderende werking van groene thee met wel 20% kunnen versterken. Dit betekent dat wanneer u groene thee drinkt met een hoger gehalte aan deze twee bestanddelen, u extra bescherming krijgt tegen vrije radicalen die na verloop van tijd tot celschade kunnen leiden.

Genieten van een warme kop groene thee kan wonderen doen voor uw gezondheid! Het thermogene effect helpt bij het afvallen, terwijl het vermogen om enzymen te activeren bijdraagt aan een betere spijsvertering. Al met al kan het regelmatig drinken van groene thee ervoor zorgen dat je lichaam tot op hoge leeftijd optimaal blijft functioneren!

Kun je meer spermidine en spermine uit groene thee halen?

Eén manier om meer van deze heilzame polyamines binnen te krijgen is door meer groene thee te drinken! Natuurlijk is dit niet de enige manier - je kunt ze ook vinden in andere voedingsmiddelen zoals paddenstoelen en bepaalde soorten kaas. Als je deze voedingsmiddelen niet eet of gewoon niet van de smaak van groene thee houdt, zijn er tegenwoordig ook supplementen op de markt die zowel spermidine als spermine bevatten voor degenen die een gemakkelijke manier willen om hun dagelijkse dosis binnen te krijgen zonder gedoe!

Conclusie

Hoewel verder onderzoek nodig is om de effecten van polyamines zoals spermine en spemidine volledig te begrijpen, zijn er aanwijzingen dat ze gunstig kunnen zijn wanneer ze worden ingenomen via voedselbronnen zoals groene thee of supplementen zoals ons Spermidine-supplement. 

Misschien vindt u ook ons artikel leuk: Spermidine bijwerkingen: mythen vs realiteit