Helpt Berberine bij gewichtsverlies? | Purovitalis

GRATIS VERZENDING | Bij bestellingen boven €50

Helpt Berberine bij gewichtsverlies?

Een vrouw meet blij haar taille op nadat ze succesvol is afgevallen met behulp van een berberinesupplement.

Onlangs heeft berberine, een bioactieve stof die in verschillende planten voorkomt, de sociale media stormenderhand veroverd. Gebrandmerkt als ‘Ozempic van de natuur’, biedt het supplement verschillende positieve effecten op de gezondheid, waaronder gewichtsverlies.

Maar is het echt zo effectief als wordt beweerd? Helpt berberine bij gewichtsverlies? Hoewel onderzoek suggereert dat het supplement veel voordelen biedt, is het nog maar de vraag of het kan helpen bij het afvallen. In het onderstaande artikel kijken we naar de huidige onderzoeken naar berberine, de effecten, risico’s en mogelijke bijwerkingen van het supplement.

Wat is berberine?

Als je denkt dat je al eerder van berberine hebt gehoord, dan is dat waarschijnlijk omdat de stof een lange geschiedenis heeft in de traditionele geneeskunde, waaronder Chinese en Indiaanse praktijken. Historisch gezien werd berberine gebruikt om een aantal verschillende ziekten te behandelen, zoals diarree, geelzucht, acne en zelfs oogaandoeningen.

Tegenwoordig wordt het supplement echter vooral gepromoot als oplossing voor gewichtsverlies. Het is een soort plantaardige stof die bekend staat als een alkaloïde en die in veel verschillende planten kan worden gevonden, zoals goudsbloem, barbier en andere. Omdat berberine geel is, wordt het vaak gebruikt als kleurstof.

Waar wordt berberine voor gebruikt?

Van wat je op sociale media kunt zien, wordt berberine voor een aantal verschillende dingen gebruikt. Van TikTok tot Instagramverhalen, online getuigenissen van mensen van het eerste uur beweren dat het supplement hen heeft geholpen met gewichtsverlies, hoog cholesterol, insulineresistentie en meer.

En hoewel het bijna te mooi lijkt om waar te zijn, lijkt de wetenschap deze beweringen te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat berberine een uitstekende oplossing kan zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. Volgens onderzoek kan het supplement helpen bij:

Is berberine goed voor gewichtsverlies?

Hoewel berberine op de markt wordt gebracht als een oplossing om af te vallen, is het belangrijk op te merken dat veel van de beweringen niet zijn goedgekeurd door collegiaal getoetste onderzoeken. In feite is het meeste onderzoek naar de effecten van het supplement uitgevoerd op dieren en niet op mensen.

Toch geloven sommige wetenschappers dat het supplement onder andere kan helpen bij gewichtsverlies door te voorkomen dat vetmoleculen in het lichaam groeien. Ook zou berberine een positief effect hebben op het reguleren van iemands stofwisseling. De combinatie van deze twee factoren kan leiden tot gewichtsverlies. Er is echter meer onderzoek nodig om de precieze mechanismen te begrijpen.

Dus, wat is beter voor gewichtsverlies – berberine of Ozempic? Het antwoord is niet eenvoudig, want de twee zijn niet echt vergelijkbaar. Berberine is een kruidensupplement dat een aantal verschillende effecten heeft. Ozempic daarentegen is een goedgekeurd medicijn en mag alleen worden gebruikt onder toezicht van een arts.

Samen nemen van Berberine en Metformine voor gewichtsverlies

Veel trends in gewichtsverlies winnen aan populariteit via sociale media, maar of ze gebaseerd zijn op wetenschap blijft vaak de vraag. Onlangs is er veel discussie geweest over het samen innemen van berberine en metformine om gewichtsverlies te stimuleren.

Metformine staat bekend als een medicijn tegen diabetes type 2. En hoewel het niet is goedgekeurd als afslankpil, hebben sommige mensen gewichtsverlies ervaren na inname.

Dus is het veilig om berberine te nemen om af te vallen, samen met metformine? Over het algemeen wel. Berberine en metformine hebben geen directe wisselwerking met elkaar, dus je zou geen problemen moeten ondervinden als je ze inneemt. Het is echter onduidelijk of het nemen van beide echt voordelen heeft bij gewichtsverlies.

Volgens onderzoek kan het gunstiger zijn om berberine en metformine te nemen voor de behandeling van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Het lijkt erop dat de combinatie van de twee een additief effect heeft.

Dosering: Hoe gebruik je berberine voor gewichtsverlies?

Zoals met elk supplement, moet je eerst met je zorgverlener overleggen voordat je berberine gaat gebruiken om af te vallen. Dit is belangrijk omdat het een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen (zoals cyclosporine) of supplementen, wat je welzijn in gevaar kan brengen. Ook als je al bloedsuikerverlagende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat je dit eerst met je arts bespreekt.

Als je je afvraagt wat de beste berberinedosering is om af te vallen, dan wordt over het algemeen gedacht dat je niet meer dan 1.500 mg per dag moet nemen.

Op dit moment is er nog niet genoeg onderzoek gedaan om de langetermijneffecten van het supplement volledig te begrijpen. Daarom wordt aangeraden om berberine niet langer dan zes maanden in te nemen.

Houd in gedachten dat je berberine voor gewichtsverlies het beste vlak voor het eten kunt innemen.

Berberine supplementen voor gewichtsverlies: is het veilig?

Over het algemeen wordt berberine als veilig beschouwd als het in de aanbevolen hoeveelheden wordt ingenomen. Het mag echter niet worden gebruikt door kinderen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Ook is het belangrijk om te controleren of de medicijnen die je al gebruikt geen wisselwerking hebben met het supplement. In tegenstelling tot andere, vergelijkbare opties, staat berberine erom bekend dat het interactief is met verschillende medicijnen.

Als het gaat om bijwerkingen, is het de moeite waard om op te merken dat het supplement soms maag-darmproblemen kan veroorzaken, zoals constipatie, misselijkheid, diarree, winderigheid en overgeven.

Andere voordelen van berberine

Hoewel berberine vooral besproken wordt als een wondermiddel om af te vallen, biedt het ook andere voordelen voor de gezondheid. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Vermindert het risico op hartziekten

Hartziekten worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Wat fascinerend is, is dat berberine een positief effect lijkt te hebben op veel van deze aspecten, waaronder het verlagen van totaal cholesterol en LDL (slecht) cholesterol, evenals het verlagen van triglyceriden in het bloed en het verhogen van HDL (goed cholesterol).

Zoals je misschien weet, is een hoog cholesterolgehalte direct gekoppeld aan risico’s op hartaandoeningen. Als er te veel cholesterol in je lichaam zit, kunnen je bloedvaten vetafzettingen ontwikkelen, waardoor het bloed moeilijk door je slagaders kan stromen.

Bloedsuikercontrole

Hoewel het normaal is dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag verandert, kan een hoge bloedsuikerspiegel gedurende langere tijd leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Zoals studies aantonen, kan berberine een oplossing zijn voor dit probleem, omdat het de glucosespiegel bij mensen met diabetes lijkt te verlagen. Bovendien helpt het supplement het lichaam ook beter te reageren op insuline.

Helpt bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Mensen met PCOS hebben meestal te maken met een aantal problemen waarbij berberine zou kunnen helpen, zoals hoge bloeddruk, hoge insulinespiegels, hoog cholesterol en overgewicht. Deze systematische review laat veelbelovende resultaten zien voor berberine als behandeling voor PCOS. Verdere studies zijn echter nodig om de effecten van berberine op PCOS volledig te begrijpen.

Darmgezondheid

Een van de vele voordelen van berberine is dat het ook zou kunnen helpen bij de darmgezondheid. Volgens onderzoek heeft het supplement een antibacteriële werking, die sommige schadelijke bacteriën in ons lichaam kan verwijderen. Dit bevordert dus de groei van gezonde bacteriën. Er is echter meer onderzoek nodig om deze feiten te bevestigen.

Antioxiderende eigenschappen

Een review uit 2018 in Frontiers in Pharmacology ontdekte dat de antioxiderende eigenschappen van berberine gelijk zijn aan die van vitamine C, dat bekend staat als een krachtige antioxidant. Dit betekent dat berberine mogelijk celbeschadiging door vrije radicalen zou kunnen voorkomen.

Conclusie

De populariteit van berberine is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen, net als de vraag naar medicijnen als Ozempic en Wegovy. Maar als je erover denkt om een berberinesupplement te nemen om af te vallen, moet je het met voorzichtigheid en een beetje scepsis benaderen.

Onthoud dat sociale media niet het volledige plaatje geven. Veel wetenschappers geloven dat berberine niet sterk genoeg is om op zichzelf gewichtsverlies te bevorderen. Hoe graag we het ook zouden willen, er bestaat nog steeds geen wondermiddel dat effectief kan helpen bij het afvallen. Uiteindelijk moet je nog steeds een goed dieet volgen en regelmatig sporten om je lichaamsvet te verminderen. Als je meer wilt weten over de beste supplementen voor je gezondheid en welzijn, volg dan zeker onze blog hier.

hoogwaardige supplementen  Liposomale technologie Gemaakt in de EU Door derden getest lab

Ervaar het leven ten volle want je verdient het beste! Probeer de supplementen van Purovitalis!

Share:

Picture of Purovitalis News

Purovitalis News

Close

Prof. Dr. Andrea Maier

Prof. Dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering (“longevity medicine”) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, Australië. Ze bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar anti-verouderingsbehandelingen. Ze leidt het Center for Healthy Longevity in Singapore.
Waarom gaan we geleidelijk achteruit tijdens ons gemiddelde leven van meer dan 80 jaar? Kunnen we dat proces stoppen? Of misschien zelfs omkeren? En in hoeverre zouden we dat eigenlijk moeten willen? Maier geeft praktische tips over hoe we onze levensduur kunnen verlengen en tegelijkertijd gezond kunnen blijven.

Onderwerpen waar Andrea Maier het over heeft

  • Gezondheid
  • Veroudering en verjonging
  • Interventies om veroudering tegen te gaan
  • Gerontologie
  • Innovatie in de geneeskunde
  • Geneeskunde

 

Achtergrond Andrea Maier

Andrea Maier studeerde in 2003 af in de geneeskunde aan de Universiteit van Lübeck. Ze specialiseerde zich in interne geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en koos vervolgens voor de subspecialisatie Geriatrie. Hier begon haar onderzoek naar veroudering.

Waarom herhaalservice?

Bij het nemen van supplementen is consistentie de sleutel. Het kan een tijdje duren voordat u resultaten ziet, daarom is de herhaalservice kosteneffectief.

*vanaf €35 euro